Sizce Dinsizlik Neden Artıyor?

Tamam bende sebebini anlattım. Hristiyan adamda sorguluyor din değiştiriyor. Ona da islam ters öğretildiğinden sonradam kendi araştırıp öyle olmadığını gördüğünde ona da islam aydınlanma gibi geliyor. Fakat müslüman adamda bu iş böyle işlemiyor. Onun yaşadığı aydınlanma başka. Ayrıca genele vurduğunda sayıdaki artışı arkadaş doğru açıklamış. Orta doğu, afrikadaki müslüman ülkelerde, endonezya pakistan afganistan gibi geri kalmış ülkelerde doğum oranı çok fazla. Geri kalmış ülkelerdeki kontrolsüz doğum yüzünden çıkan yüksek sayıya aldanma. Dünyadaki müslümanların 90%ı bu ülkelerde sefalet içinde yaşıyor. O avrupadaki bi avuç insanın müslüman olması, towards eternityde izlediğin bi kaç belgesel deve de tırnak kalıyo bunların yanında. Sayıdaki artışı ufak bi kesimin davranışıyla açıklayamazsın iş tamamen doğum oranında

Avrupa'da Müslüman olan birine Ortadoğu'da dayattıkları şeyleri dayatmıyorlar ki. Zaten öyle bir şey yapsalar alayını deport ederler. Adam sadece dinini değiştiriyor bunun dışında hayat rutini değişmiyor.

gerçekten islamı ve hukuğunu öğrenin kişiler ile islamı eleştiremezsiniz bu ya cehalettir yada kasıtlı art niyettir.

Avrupa'da Müslüman olan birine Ortadoğu'da dayattıkları şeyleri dayatmıyorlar ki. Zaten öyle bir şey yapsalar alayını deport ederler. Adam sadece dinini değiştiriyor bunun dışında hayat rutini değişmiyor.
Yani orası öyle tabi. Çok uzağa gitmeye gerek yok türkiyede buna güzel örnek. Sinan canan, caner taslaman gibi nişantaşı tayfayada islam anlatan var, hazır yanı başında fatihte kadınların okutulmasına karşı olan cemaatçiler de var. Taa afganistana gitmeye gerek yok hemen dibimizde yalovada işıdciler ibda cılar dolu. Bunlar da müslüman, namaz kılmasada allah inancı olan seküler islamcı teyzelerde müslüman. Bu ülkede herkese göre islam var. Ama biri birini kafirlikle suçluyor imkan olsa kafasını kesecek diğerine göreyse onların yaşadığı islam değil. Daha 2 milyar bile birbirinin müslüman olduğundan hemfikir değil. Mezhepleri de aştı boyut artık. Gelenekçisi seküleri, radikalcisi reformistcisi, tarihselcisi modernisti bitmiyor. Ortada tek bir islam yok. Hani bizim gibi bi ülkede yaşayan biri için işin içinden çıkılamıyor ama tabi avrupadaki adam için iş daha basit. Tebliğin ulaştığı kadarıyla biliyor gerisiyle ilgilenmiyor zaten haberi de olmuyor. Avrupadaki adam islamla radikal islamcı vasıtasıyla tanışsa müslüman olur muydu? Zannetmiyorum
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

gerçekten islamı ve hukuğunu öğrenin kişiler ile islamı eleştiremezsiniz bu ya cehalettir yada kasıtlı art niyettir.
Tabi ki hiç bi görüş/fikir kişilere göre yargılanmamalı

Ya agalar şu malum şahıza cevap verip özgüvenini kabartmayın.
Belçikada oturmuş güyam ama donanim haberde kendi uyarladığı gibi dini bilimsel makale yazıyor.

Ulan Belçikada olsa zaten Türk forumu değil Türk siteleri unutur gelmiş artislik yapıyor.

Öyle bilgili birisiyse kendi hakkında, yaşadığı ülke hakkında bilgi verir tanışma buluşma konusu açar, ülkelerdeki fiyat karşılaştırmaları vs anlatır.
Yapay zeka iyi ki üretildi böyle adamların eline hazır makaleler hazırlıyor.

Gerçekte araştırılsa Türkiyede ara sokakların birinin evin zemininde kiraya kalıyor kafadan salladıkça sallıyor.

Edit - Vay be kendimi tutamadım konusuna yazdım :D Neyse umarım yine konu alevlenmez.

Son düzenleme:
Bunu neye yoruyorsunuz samimi cevap verin lütfen.
Sekülerleşen toplumlarda klasik dinlerin otoritesi zamanla zayıflar. Fakat bu, klasik dinlere mensubiyetin azalacağı mânâsına gelmez. İstatistik olarak mensup sayısı artsa bile dinin toplum üzerindeki otoritesi gitgide azalıyor. Zira insanların çoğu mensup olduğu dini örgütlü bir yapı olarak görmek yerine "Allah ile kul arasında" bireysel bir inanç olarak görüyor. Globalde şu an durum böyle. Bilhassa Batı'da. Kendini İslam'a mensup görenlerin sayısı yükselişte. Fakat bu, geleneksel sünni inancından çok daha farklı bir İslam. Günlük hayata etkisi yok derecesinde.

Türkiye'de ise globalin aksine kendini İslam'a mensup görenlerin sayısı gitgide azalıyor. Ancak oluşan bu boşluk, çoğu zaman entelektüel bir ateizmle dolmuyor. New Age akımları, kişisel gelişim öğretileri, spiritüalizm veya senkretik inançlarla doluyor. Bunun ayrımını yapmak lazım. İnsanlar dindar olmak yerine spiritüel olduklarını ifade etme eğilimine giriyorlar. Stand-up gösterileriyle bilinen Deniz Göktaş'ın bir kesitine denk gelmiştim. "21. yüzyılda skolastik düşüncenin merkezi Kadıköy'dür." diyordu. Tam olarak böyle şu an. Türkiye'de dinsizlik artıyor ama inançta pek bir değişim yok bana soracak olursan, şekil değiştiriyor sadece. Peki Türkiye'yi İslam özelinde globalin aksi duruma sokan ne? Zannımca dinin aşırı siyasallaşması ve kurumların yıpranması. Sekülerleşme, bir protesto biçiminde yaşanıyor.

Son düzenleme:
Sekülerleşen toplumlarda klasik dinlerin otoritesi zamanla zayıflar. Fakat bu, klasik dinlere mensubiyetin azalacağı mânâsına gelmez. İstatistik olarak mensup sayısı artsa bile dinin toplum üzerindeki otoritesi gitgide azalıyor. Zira insanların çoğu mensup olduğu dini örgütlü bir yapı olarak görmek yerine "Allah ile kul arasında" bireysel bir inanç olarak görüyor. Globalde şu an durum böyle. Bilhassa Batı'da. Kendini İslam'a mensup görenlerin sayısı yükselişte fakat bu geleneksel sünni inancından çok daha farklı bir İslam. Günlük hayata etkisi yok derecesinde.

Türkiye'de ise Global'in aksine kendini İslam'a mensup görenlerin sayısı gitgide azalıyor. Ancak oluşan bu boşluk, çoğu zaman entelektüel bir ateizmle dolmuyor. New Age akımları, kişisel gelişim öğretileri, spiritüalizm veya senkretik inançlarla doluyor. Bunun ayrımını yapmak lazım. İnsanlar dindar olmak yerine spiritüel olduklarını ifade etme eğilimine giriyorlar. Stand-up gösterileriyle bilinen Deniz Göktaş'ın bir kesitine denk gelmiştim. "21. yüzyılda skolastik düşüncenin merkezi Kadıköy'dür." diyordu. Tam olarak şöyle şu an. Türkiye'de dinsizlik artıyor ama inançta pek bir değişim yok bana soracak olursan, şekil değiştiriyor sadece. Peki Türkiye'yi İslam özelinde Global'in aksi duruma sokan ne? Zannımca dinin aşırı siyasallaşması ve kurumların yıpranması. Sekülerleşme, bir protesto biçiminde yaşanıyor.
Hay ağzına sağlık hocam

Katılmıyorum. İnsanlar başkasının davranışına göre dinden soğuyorsa dine zaten mesafelidir. İşin ucunda ebedi cennet cehennem var. Din değiştiriyosa sorunu insanlarda değil dinde bulması lazım bence

Çevrende gördüğün dini uygulayan kişilere bakınca saf kötülük görüyorsan dinde bir sorun olduğunu düşünebiliyorlar. Nasıl ki günümüz İsrailine bakıp tüm yahudileri aynı görmememiz gerektiği halde herkes hepsini bir tutuyorsa müslümanlar içinde olabilir aynısı olabilmeli yani. Geleneksel islam anlayışının kabul edilmesinin sebebi insanların içinde yazanları okuyup bilmemesindendi. Şimdi okuyunca namaz kılmamanın veya dinden çıkmanın cezasının ölüm olduğunu, 6 yaşla evlenmenin caiz kabul edildiğini okuyunca deve sidiği içilmesi tavsiye edildiğini görünce elbette dinden soğuyacaklar.

Çevrende gördüğün dini uygulayan kişilere bakınca saf kötülük görüyorsan dinde bir sorun olduğunu düşünebiliyorlar. Nasıl ki günümüz İsrailine bakıp tüm yahudileri aynı görmememiz gerektiği halde herkes hepsini bir tutuyorsa müslümanlar içinde olabilir aynısı olabilmeli yani. Geleneksel islam anlayışının kabul edilmesinin sebebi insanların içinde yazanları okuyup bilmemesindendi. Şimdi okuyunca namaz kılmamanın veya dinden çıkmanın cezasının ölüm olduğunu, 6 yaşla evlenmenin caiz kabul edildiğini okuyunca deve sidiği içilmesi tavsiye edildiğini görünce elbette dinden soğuyacaklar.
Yani tabi islamda en güzel tebliğ, temsil iledir. Herkes inancını temsil eder. Ama insanların inancına uygun yaşamamasından ziyade o saydığın şeyleri öğrenmesi asıl büyük etken. Bunca zaman mevcut ahlakını oluşturan değerler, araştırdıkça ahlakına ters olduğunu fark ediyor

Günümüzdeki şeyhlerin şıhların çocuk evliliği yapmasından ziyade insanları dinden çıkaran şey, peygamberin ve o dönem yaşamış üstün ahlaklı ehli beytinde çocuk evliliği yapması

Yani tabi islamda en güzel tebliğ, temsil iledir. Herkes inancını temsil eder. Ama insanların inancına uygun yaşamamasından ziyade o saydığın şeyleri öğrenmesi asıl büyük etken. Bunca zaman mevcut ahlakını oluşturan değerler, araştırdıkça ahlakına ters olduğunu fark ediyor

Günümüzdeki şeyhlerin şıhların çocuk evliliği yapmasından ziyade insanları dinden çıkaran şey, peygamberin ve o dönem yaşamış üstün ahlaklı ehli beytinde çocuk evliliği yapması

Son yazdığın durum, inanmak için sebep arayanların ürettiği teorilere balta vuran kilit bir etken.

Cihat tebliğ irşad gibi kavramlardan haberin var mı. Sadece peygamberin değil bu görevler
Dostum teblig dedigin sadece iletmek yani baskı vs vs gibi hicbirsey yok. Ayrica bu teblig dedigimiz sey kur anin ulasmadigi yerlerde duyulmask icin denir. Cihat dedigimiz de allah yolunda gayret etmek calismak demek. Yani kendi dinine bakarsan sen cennete gidersin, çok yorma kafani insanlarin diniyle kafani.

Dostum teblig dedigin sadece iletmek yani baskı vs vs gibi hicbirsey yok. Ayrica bu teblig dedigimiz sey kur anin ulasmadigi yerlerde duyulmask icin denir. Cihat dedigimiz de allah yolunda gayret etmek calismak demek. Yani kendi dinine bakarsan sen cennete gidersin, çok yorma kafani insanlarin diniyle kafani.
Birader benlik problem yok. Müslüman olarak görevini bilmiyosan o senin sorunun. Bunlar beni bağlamıyo zaten. Sadece insanların fikrini merak ettiğimden anket niyetine bi konu açtım. Ama sen kendi nezdinde islamı bireysel yaşamak gerektiğini düşünüyosan epey yanlış yoldasın

Geri