Neler Yeni

1 Yıllık Konut Kira Sözleşmesi

Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Oğuzhan Keskin
Merhaba,
1 yıllık kira sözleşmem mevcut. Kira sözleşmem bittiğinde sözleşmem otomatik olarak yenilenir mi?
Kimileri 1 yıllıkta olsa 10 yıla kadar uzar diyor kimileri ise 1 yıllık kira sözleşmesinin 1 yıl uzatma imkanı olduğu daha fazla olmadığını söylüyor.
Kira sözleşmem bir yıllık olmasına rağmen sözleşmemim zam oranı ile alakalı olan maddesinde şöyle diyor: Kiracı kontrat bitiminde kira rayiç bedelini yıllık TUFE oranı ortalamasında kabul ve tahhahüt eder.
Sözleşmem bittiğinde ev sahibim bu parandan fazla artış isterse sözleşmem bir yıllık bile olsa evden çıkarabilir mi?

Charles Darwin

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,153
İsim
Alpaslan Çevikel
Merhaba,
1 yıllık kira sözleşmem mevcut. Kira sözleşmem bittiğinde sözleşmem otomatik olarak yenilenir mi?
Kimileri 1 yıllıkta olsa 10 yıla kadar uzar diyor kimileri ise 1 yıllık kira sözleşmesinin 1 yıl uzatma imkanı olduğu daha fazla olmadığını söylüyor.
Kira sözleşmem bir yıllık olmasına rağmen sözleşmemim zam oranı ile alakalı olan maddesinde şöyle diyor: Kiracı kontrat bitiminde kira rayiç bedelini yıllık TUFE oranı ortalamasında kabul ve tahhahüt eder.
Sözleşmem bittiğinde ev sahibim bu parandan fazla artış isterse sözleşmem bir yıllık bile olsa evden çıkarabilir mi?
Öncelikle devletin belirlemiş olduğu 12 aylık TÜFE oranının üzerinde sana zam yapamaz yani o sınırı geçemez diğer bir konuya gelelim diyelim ki sen 2015 senesinde ev sahibi ile kontrat imzaladın sene oldu 2025 ve ev sahibi bu süreç boyunca seninle ikinci bir kontrat yapmadı o zaman 2025 senesinde seni evden tahliye etme hakkına sahip olur ya sana gelir herhangi bir TÜFE gibi hiçbir şeye takılmadan yani sanki ilk defa evi tutuyormuşsun gibi şu parayı ver oturmaya devam et diyebilir sen kabul etmezsen seni tahliye eder yeni kiracı bulur gelelim bir diğer konuya atıyorum 2015 senesinde ev sahibi ile kontrat yaptın sene oldu 2020 ama civarda bulunan evlerin kiraları çok yükseldi ev sahibi doğal olarak benim evimin kirası diğer evlere göre düşük kalıyor evimin neyi eksik diyip kontrat sözleşmesinin üzerinden tam 5 yıl geçtikten sonra sana kira tespit davası açma hakkına sahip olur o zamanda mahkeme bilirkişi falan atar sanırım semtte yani civarda bulunan evlerin kira ortalamalarını alır diye düşünüyorum bu konuda detaylı bilgiye sahip değilim

NOT : Her yeni yapılan kontrat sözleşmesinden sonra bu 10 yıllık ve 5 yıllık süre sıfırdan başlar o yüzden genellikle ev sahipleri sözleşme yenilemez

Benim bildiğim bunlar eğer yanlışlık varsa arkadaşlar beni düzeltir iyi forumlar

Son düzenleme:

eneskaya6

80+ Silver
Kira sözleşmesin bittiğinde otomatik olarak yenilenir extra bisey yapmana gerek yok.
Ev sahibi seni sadece kirayı ödemezsen hukuki yollarla cıkarabilir onun dışında 10 sene oturma hakkın var.
5 sene dolduğu zaman eğer kiran cevre kiralara göre dusukse bilirkisi ile kira bedeli hesaplanıyor tekrar ücret ele alınıyor.

Her sene sonu zam olacağı zaman tefetufe oranını hesaplayıp ödemelerini yapabilirisn o orandan 1₺ fazla atmana gerek yok. Ev sahibi 10bin olan kirayi 20bin yaptım vermezsen cık derse tefetufe oranı ne acıklandıysa atıyorum %50 sen her ay hesabina 15bin atarak ev sahibiyle muhatap olmana gerek yok. Seni cıkaramaz kovamaz

Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Oğuzhan Keskin
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
1 yıllık sözleşme yapılmasındaki mantık nedir o zaman?

Top Bottom