Fiberi de varmış.
Bur da fiber sadece superonline var, şimdi superonline altyapısımı türk telekom altyapısı mı kullanacak ?
Hocam şu algıdan çıkalım. Fiber ve VDSL kavramı birbirine geçmiş karışmış durumda. Bunu da mevcut operatörler yüzünden. Şöyle ki;
Bu yazdıklarım teoriktir. VDSL kapsamında alacağın hız nedir? Fiber kapsamında alacağın hız nedir?
VDSL teorik olarak 100 Mbps hıza kadar olan hızı kapsar. 16’ya kadar olan ADSL’dir.
Fiber’de ise 100 Mbps üstü hızları kapsar bu da Gigabit internette dahildir bir sınırı yoktur. Şimdi firmalar fiber der ama sana verdiği hız 75 Mbps’dir bu fiber değildir aslında. Fiber demek bu TT olsun veya NetSpeed olsun fiber kabloyla santraldan saha dolabından evibe hanene çekilen fiber kablolarla mümkündür. Diğer türlü bakır kablo altyapısıyla verdiği her hizmet ya VDSL’dir ya ADSL.
Şimdi VDSL’de dezavantaj evinin saha dolabına uzaklığı ne kadar artarsa alacağın hızda buna bağlı olarak düşecektir. Fiber internette böyle bir şey söz konusu değildir. Demek istediğim alacağınız hıza bağlı olarak kategorilendirin durumu. Şöyle birşeyde var şimdi örnek veriyorum;
TT fiber çekiyor eve hatta GPON aletinide bağlıyor ama aldığın hız 90 veyahut 80 yada 100 Mbps. Ya arkadaş o zaman GPON aletini takma getirme o zaman. GPON nedir? Gigabit Passive Optical Network yani Gigabit hız için bu alet takılıyor. Milleti böyle kandırıyorlar isteseler verebilirler ama vermiyorlar bunu da şöyle saptırıyorlar 100 Mbps aldığın hız = Fiber internet. Ben şuan TürkNet’ten 1000 Mbps download ve upload alıyorum bunun için TürkNet kendi altyapısını getiriyor ayrı bir kutu ayrı bir düzenek gibi düşünebilirsin. Eğer ki fiber hızlarını verebilmek mümkün olsaydı şuan TT’ye ait kablolardan çekerdi bu durumu hallederdi.