Neler Yeni

Anime ve Manga Terimler Sözlüğü

Kamina

80+ Platinum
Katılım
17 Haziran 2020
Mesajlar
11,628
En İyi Cevap
1
Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda sizlere animeler ve mangalarla ilgili terimleri açıklamak istiyorum. Yazı şahsıma aittir. Başlayalım.

1- Anime ve Manga Genel Terimleri

Otaku:
Aslında çok geniş bir anlama sahiptir. Fakat en basit tabirle hayatını anime ve mangaya adamış, sabah akşam anime izleyen sapkın derecede bağımlı olan kimselere denir. Bu insanlarda sosyal bozukluk ve içine kapanıklık görülür.

Waifu: Japonca'da eş anlamına gelir. Anime jargonunda ise kişi, sevdiği bir kız karakteri tanımlamak için kullanılır.

Cosplay: Anime ve manga karakterlerinin kostümlerini giymek olarak tanımlanabilir. Japonya'da cosplay etkinlikleri oldukça yaygındır.

Mangaka: Manga çizerine verilen isimdir. Yani manga sanatçısıdır. Japonya'da çok saygın kişilerdir.

Light Novel: Japonya'da ortaya çıkmış bir roman tipidir. Büyük bir bölümü bildiğimiz romandaki gibi düz yazıdan oluşmaktadır. Sayfa aralarında bazen illustrasyonlar karşımıza çıkabilir. Animelerin bir kısmı da bu romanlardan uyarlanmadır. Örnek vermem gerekirse No Game No Life, Sword Art Online, Re: Zero vb. animeler esasında Light Novel'dan uyarlanma animelerdir. Mangaları yoktur.

Visual Novel: Türkçe'de görsel roman anlamına gelir. Karşımıza video oyunları olarak çıkarlar. Karakterler çoğunlukla sabit dururlar ve biz altındaki yazıyı okuyarak romanı okuruz. Japonya'da konsollarda oldukça popülerdir. Türkiye'ye pek fazla görsel roman gelmemiştir. Play Station 2 dönemleri özellikle görsel romanların patlama yarattığı dönemlerdir. Ayrıca görsel romanlarda hikaye bizim seçimimize göre şekillenmektedir. Bir görsel romanda en kötü ihtimal 5 farklı son bulunur. Fate/Stay Night görsel romanında 40 küsür farklı son bulunmaktadır. Görsel romandan uyarlama animelere örnek vermem verekirse Fate serisi, Steins; Gate, Clannad animeleri örnek verilebilir. Mangaları yoktur.

Manhua - Manhwa: Manhua Çin, Hong Kong, Tayvan yapımı mangalara denir. Manhwa ise Güney Kore yapımı mangalara denir.

OVA (Original Video Animation): Televizyonda yayınlanmayan, DVD - Blu Ray gibi özel ev sisteminde yayınlanan özel bölümlerdir. Bonus bölüm de diyebiliriz.

ONA (Original Net Animation): OVA'lar direk özel ev sistemlerinde yayınlanmak için hazırlanırken ONA'lar yalnızca internette yayınlanmak için yapılan özel bölümlerdir.

Special: OVA için yazdıklarım geçerlidir. Fakat bu bölümler 20 DK değil, Genellikle 5-7 dakika olurlar.

Movie: Türkçe anlamı filmdir. Tek bölümlük uzun metrajlı yani 40 dakikanin üzerine bir süreye sahip animelere denir. Örneğin Kimi no Na Wa başarılı bir Movie örneğidir.

Filler: Manga ile alakası olmayan, doldurma anime bölümlerine denir. Genellikle o hafta mangası çıkmayan animelere yapılır. Anime stüdyosu o hafta boş geçmesin diye manga ile alakasız bir bölüm yaparlar. İzlenmese de olur. Ancak kaliteli filler bölümler de vardır hakkını yememek lazım.

Canon: Animenin tamamen mangadan alınan bölümlerine denir. Canon, başkalarının ekleme yapamayacağı, kesinleşmiş ve orijinal olan eserleri betimlemek için kullanılan kelimedir. Filler'ın tam tersi de diyebiliriz.

Chapter: Manganın bir bölümüne verilen isimdir.

Volume: Birkaç chapterdan oluşan manga ciltlerine verilen isimdir.

Episode: Anime bölümlerine verilen isimdir.

Seiyuu: Japon seslendirme sanatçılarına, anime karakterlerine hayat veren seslendirme sanatçılarına verilen isimdir.

Opening: Anime açılış introsuna verilen isimdir.

Ending: Anime kapanış outrosuna verilen isimdir.

OST (Original Soundtrack): Anime müziklerine verilen isimdir. Ancak genel bir terimdir. Film müzikleri için de kullanılır.

Fansub: Anime hayranlarının hazırladığı, resmi olmayan altyazı çeviri topluluğuna verilen isimdir. Sizin sayenizde anime izleyebiliyoruz iyi ki varsınız.

Fan Service: Türkçe anlamı hayran servisidir. Daha fazla izleyici çekmek için yapılan, izleyicilerin isteklerine yönelik koyulan içeriklerdir. Buna örnek vermem gerekirse sevdiğiniz bir kız karakterin yolda düşüp eteğinin açılması bir fanservistir.

2- Anime ve Mangalarda Kullanılan Saygı Ekleri

Japonya'da günlük hayatta bu ekler sıklıkla kullanılır. tabii ki anime ve mangalara da bu durum fazlasıyla yansımıştır. Japonlar saygıya çok bağlı bir millettir. Saygı ekleri aşağıdaki gibidir.
-San: Bay/Bayan anlamına gelen en çok kullanılan ektir.

-Sama: Karşıdaki kişiye saygı duyduğunu belirten ektir. -San ekinden daha resmidir.

-Kun: Genellikle erkekler için kullanılır. Karşıdaki kişiye sevgi ve samimiyet duyduğunu belirtir. Yaşça ve mevkice küçük olanlara kullanılır.

-Chan: Genellikle küçük kızlar için kullanılan, ona karşı sevgi duyduğunu belirten saygı ekidir.

-Senpai: Bu saygı eki ise kendisinden mevki olarak daha yüksek ya da kendisinden daha kıdemli kişilere kullanılır. En sık okullarda kullanılsa da Japonya'da bir doktor için de Senpai eki kullanılabilir. Ayrıca "Paisen" kelimesi, Senpai ile eş anlamlıdır. Bunun bir de Kouhai versiyonu vardır fakat ek olarak isimlerin yanına kullanılmaz. Senpainin tam tersidir. Örneklemem gerekirse ben 2. sınıf öğrencisi isem, 1. sınıf öğrencisi benim kouhaim olur. Ben de onun senpaisi olurum.

-Dono: Lord anlamına gelmektedir. En büyük saygı ifadesidir. Bu ek günümüzde pek söylenmez yavaş yavaş kullanımdan kalkıyor diyebilirim. Daha çok eski zamanlarda kullanılırdı. Mesela bu eki eski Japonya'yı anlatan tarihi animelerde veya mangalarda çok sık görürüz.

Ek kullanmamak: Ek kullanmamak çok yakın arkadaşlar, sevgililer, aileler arasında olur. Eğer Japonya'da tanımadığınız birine ek kullanmadan hitap ederseniz büyük saygısızlık olur ve hoş karşılanmaz.

3- Anime ve Manga Türleriyle İlgili Terimler

Shounen: Japonca'da erkek çocuğu anlamına gelir. İçeriği 8-18 yaş arası erkek çocuklarına ve gençlere yöneliktir. Aşklar çocuksudur, kavgalar vs. barındırır. Fazla ciddiyet barındırmaz. Örneğin Naruto animesi bu türün en büyük temsilcisidir.

Shounen Ai: Erkek çocukları arasındaki romantizmi konu alır. Shounen ile aynıdır fakat aşk bir kızla değil erkek erkeğedir.

Shoujo: Japonca'da kız çocuğu anlamına gelir. İçeriği 8-18 yaş arası kız çocuklarına ve gençlere yöneliktir. Aşk boldur ve çocuksudur. Ciddi bir romantizm barındırmaz. Örneğin Lovely Complex animesi bu türün önemli temsilcisidir.

Shoujo Ai: Kızlar arasındaki romantizmi konu alır. Shoujo ile aynıdır fakat aşk erkek ile değil kızlar arasındadır.

Seinen: Japonca'da gençlik anlamına gelir. İçeriği, 18-40 yaş arası erkeklerin ilgisine yöneliktir. Üniversite öğrencileri yada çalışanların hikayelerini konu alır. Shounen’e göre daha aşklar daha gerçekçidir. Genellikle yetişkinlik sorunlarını işler. Shounen'e göre daha ciddidir. Örneğin Hellsing, Berserk, Monster animeleri bu türün önde gelen temsilcilerindendir. Benim de en sevdiğim anime türüdür. Bir alt tür olan "Mature" türü de Seinen ile ortak denilebilir. Mature ise kan, vahşet, cinsel içerik yada küfür barındıran manga yada animelere denir.

Josei: Japonca'da kadın anlamına gelir. İçeriği, 18-40 yaş arası kadınların ilgisine yöneliktir. Aşklar oldukça gerçekçidir. Üniversite öğrencilerini yada çalışanların hikayelerini konu alır. Shoujo’ya göre daha olgun içerikler barındırır. Bu türün en önemli temsilcisi NANA animesidir.

Kodomo: Japonca'da çocuk anlamına gelir. Children diye de geçebilir. İçeriği, 8 yaş altı çocuklar içindir. Bu türün en önemli temsilcisi Doraemon animesidir.

Ecchi: Japonca'da sapık anlamına gelir. Bu türün olduğu animeler çıplaklık içerir. Hentai ile hentai olmayan arasında bir şey diyebiliriz. Bu türün en önemli temsilcisi High School DxD animesidir.

Harem: Bu türdeki anime ve mangalarda, erkek ana karakterin etrafında 3 veya daha fazla kız karakterin toplandığı türdür. Aşk üçgeni oldukça sık görülür. Bu türün temsilcilerinden Date a Live animesi örnek gösterilebilir. Bir alt tür olan "Reverse Harem" ise erkek yerine kız ana karakterin etrafına toplanan erkeklerden oluşur. Pek sık rastlanmaz bu türe. Yine de bilginiz olsun.

Mecha: Japonca'da mekanik anlamına gelir. Büyük ve savaşan robotları içeren animelere denir. Neon Genesis Evangelion ve Code Geass bu türün önemli temsilcilerindendir.

Sports: İsimden anlaşıldığı üzere futbol, basketbol, beyzbol vb. içeren manga yada animelere denir. Kuroko no Basuke, Hajime no Ippo ve Tsubasa bu türün önemli temsilcilerindendir.

Slice of Life: Yaşamdan kesitler. Günlük hayatı anlatır. Hayatın gerçeklerini yansıtır. Bu türe Violet Evergarden, Tamako Market örnek verilebilir.

Dementia: Kafa karıştıran, beyninizi yerde bırakacağınız türdeki anime veya mangalara denir. Boş kafayla izlenmesini tavsiye ederim. Bu türe Perfect Blue, Neon Genesis Evangelion, Serial Experiments Lain örnek verilebilir.

Gender Bender: Cinsiyet değişimi. Kızların erkek, erkeklerin kız gibi giyindiği animelerdir. Bu tür hakkında bilgim yok o yüzden örnek veremeyeceğim.

Lolicon: Bunu yazıp yazmamak arasında kaldım. Kısaca yaşı küçük kızlara yakınlık gösterilen türdeki anime ve mangalar. Pedofili içermektedir. Uzak durun.

Shotacon: Lolicon türünün erkek versiyonu. Yine uzak durmanız gereken bir tür.

Yaoi: Erkekler arası ilişki. Shounen Ai’nin daha ileri versiyonu. Hentai'ye oldukça yakın. Bu türle alakam olmadığı için örnek veremeyeceğim.

Yuri: Kadınlar arası ilişki. Shoujo Ai’nin daha ileri versiyonu. Hentai'ye oldukça yakın. Bu türle alakam olmadığı için örnek veremeyeceğim.

Borderline-H: Hentai türüne oldukça yakın ama hentai olmayan demek. Yani ecchi ve hentai arasındaki türdür. Bu türle alakam olmadığı için örnek veremeyeceğim.

Hentai: Yetişkin içeriği barındıdan anime ve mangalara denir. Cinsel içeriği konu alır. En kaba tabirle anime pornosudur.

4- Karakter Terimleri

Moe: Japon kültüründe şirin, güzel, tatlı görünüme sahip karakterleri betimlemek için kullanılan terimdir. Moe kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Tam olarak şu karakter Moe diyemeyiz. Biraz öznel bir durumdur.

Tsundere: Ana erkek karaktere sürekli sert çıkan, soğuk davranışlı hareketlerde bulunan kız karakterlere denir. Fakat bu karakterler hikaye açıldıkça ana karaktere iyice bağlanırlar. Bu tip anime veya mangalarda Tsundere karakter daha baskın olur ve erkek karakter istemediği bir şey yaparsa vurmaya, dövmeye çalışır. Erkek karakter de ezik gibi davranır. Utangaç olduklarından ana karaktere sevgilerini pek belli etmezler. Benim pek haz etmediğim karakter tipidir. Bu tipte karaktere örnek verecek olursam Shakugan no Shana serisindeki "Shana" karakteri ve Steins; Gate serisindeki "Kurisu Makise" örnek gösterilebilir.

Kuudere: Duygusuz anlamına gelir. Surat ifadesi anime boyunca aynıdır. Soğuk karakterlerdir. Olaylara karşı pek tepki göstermezler. Havalı gözükürler. Karşıdaki kişiye alaycı tavırlar sergilerler. Örnek vermem gerekirse Another serisindeki "Misaki Mei" veya Fairy Tail serisindeki "Erza Scarlet" bu tipte karakterlerdir. Benim sevdiğim bir tiplemedir.

Dandere: Kuudere ile oldukça benzerlik gösterirler. Fakat önemli bir fark vardır. Bu karakterler havalı gözükmeye çalışmazlar veya karşısındaki kişiyle alaycı konuşmazlar. Genellikle konuşkan değildirler. Ana karakter ile yalnız kaldıklarında konuştuklarını görürüz. Bu karakteri bir okul animesi izliyorsak inek ve kitap kurdu olarak görmemiz mümkün. Bu karakter tipine Angel Beats! serisindeki "Angel" örnek gösterilebilir.

Yandere: Bu karakter tipine Türkçe bir karşılık verecek olursam "sapkın", "takıntılı aşık" denebilir. Bu karakter ana karaktere deli gibi aşıktır. Fakat en ufak kıskançlıkta veya en küçük bir olayda bile, olayın merkezindeki karakteri öldürmeye kadar gidebilir- ki genelde öldürürler. Öldürmeseler de işkence ederler. Çok tehlikeli bir karakter tiplemesidir. Bu karakter tipine en iyi örnek Mirai Nikki serisindeki "Gasai Yuno" örnek gösterilebilir. Hatta direk örnektir.

Deredere: Bu tipteki karakterler her yerde sevgisini ve enerjisini çok fazla gösterir. Sürekli sevgi dolu ve enerjik olurlar. Sürekli etrafa neşe saçarlar. Bu karakterleri mutsuz görmek oldukça zordur. Bu karakter tipine örnek gösterecek olursam Fairy Tail serisindeki "Happy" örnek gösterilebilir.

Himedere - Oujidere: Hime kelime anlamı prenses demektir. Bu tipteki karakterler kendilerini prenses statüsünde görürler ve özel olduklarını düşünürler. Kendilerine de sanki kendisi bir prensesmiş gibi davranılmasını beklerler. Dünya sadece onların etrafında dönüyordur. Egoisttirler ve kıskançlardır. Ouji ise prens anlamına gelmektedir. Az önce yazdıklarımın hepsi erkek karakterler için de geçerlidir. Bu karakter tipine örnek verecek olursam Shougeki no Souma serisindeki "Erina Nakiri" örnek gösterilebilir. Oujidere karakter tipine ise Code Geass serisindeki "Lelouch vi Britannia" örnek verilebilir.

Kamidere: Kami Japonca'da Tanrı anlamına gelir. Bu tipteki karakterler Himedere tipine oldukça benzerlik gösterir fakat en önemli fark kendilerini tanrı gibi görmeleridir. Tanrı kompleksine sahiptirler. Bu tipteki karakterler çok güçlü olurlar. Bu tipteki karaktere en güzel örnek Death Note serisindeki "Yagami Light - Kira" olacaktır.

Mayadere: Kısaca kötü taraftan iyi tarafa geçen bütün karakterlere denilebilir. Klişe olsa da iyi işlendiği zaman hepimiz çok seviyoruz bu karakterleri. Biraz daha açmam gerekirse yandereden sonra en tehlikeli tiplerdir. Bu tipteki karakterlere örnek verecek olursam Darling in the FRANXX serisindeki "Zero - Two", Akame Ga Kill! serisindeki "Esdeath" örnek verilebilir.

Undere: Un kelimesi Japoncada onaylamak anlamında kullanılır. Bu tipteki karakterler ise her söyleneni kabul eder ve hiç sorgulamadan yaparlar. Bu tipteki karaktere örnek verecek olursam Death Note serisindeki "Misa Amane" iyi bir örnek olacaktır.

Bakadere: Baka Japonca'da sa-lak, ap-tal gibi anlamlara gelir. Bu tip karakterler ise çok sakar ve beceriksiz olurlar. Hareketleri 8 yaşında bir kız çocuğu işe eşdeğerdir. İyi işlendiği zaman oldukça komik ve eğlenceli olurlar. Bu tipteki karakterlere örnek verecek olursam Baccano! serisindeki "Issac" ve "Miria" örnek verilebilir.

Yangire: Bu karakterler yandere karakterlere benzerlik gösterirler fakat şiddet ve öldürme eğilimlerini aşık olduğu kişinin çevresine değil sevdiği arkadaşlarının, ailesinin çevresine gösterirler. Bu karakterler oldukça sosyal olurlar ve psikopat yönlerini kimseye belli etmezler. Bu tipteki karaktere örnek verecek olursam Assassination Classroom serisindeki "Nagisa Shiota" örnek verilebilir.

Maid - Butler: Hizmetçi ve uşak anlamına gelir. Bu karakterler yukarıda yazdığım her tiplemelerden olabilir. Fakat en klişesi bu karakterleri çoğunlukla yandere yada yangire olarak görürüz.

Neko: Japonca'da kedi anlamına gelir. Bu karakterler de yine tüm tiplemelere dahil olabilir. Bunu buraya yazmamın nedeni animelerde sıkça kedi gibi davranan ve sürekli "nya nya" diyen tipleri görürüz. Bu aslında bir Japon fetişidir. Bu tip karakterleri en yoğun Monogatari serisinde görebiliriz.

Meganekko: Gözlük takan karakterlere denir.

Chibi: Karakterin kısa boylu ve şirin gözüktüğü hallerine Chibi denir. Bu aynı zamanda bir çizim tekniğidir.

Siscon: Kardeş kompleksi olan karakter tiplerine denir. Bu tipte karakterler küçük kardeşlerini ensest olabilecek düzeyde severler. Bu tipteki karakterlere örnek verecek olursam Durarara!! serisindeki "Namire Yagiri" örnek gösterilebilir.

Yazımız bu kadardı arkadaşlar. Umarım beğenirsiniz :)
 
Son düzenleme:

Kamina

80+ Platinum
Katılım
17 Haziran 2020
Mesajlar
11,628
En İyi Cevap
1
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #3

Azexxes

80+ Silver
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
4,789
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,873
İsim
Okan Aslantaș
@Kamina bu aralar canın sıkılıyo sanırım. Rehber yapmaya başladın baya. Eline sağlık
 

Kamina

80+ Platinum
Katılım
17 Haziran 2020
Mesajlar
11,628
En İyi Cevap
1
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #6
Vay senin Allah’ına kurban Kamina senpai.

Arada ben de izlerim, bu terimleri topluca açıklayan bir yazı bulamamıştım, eline sağlık😍
Teşekkür ederim 😍 Aslında sen benim senpaim oluyorsun :D
@Kamina bu aralar canın sıkılıyo sanırım. Rehber yapmaya başladın baya. Eline sağlık
Teşekkür ederim. Can sıkıntısından ziyade içerik üretmek istediğim için yapıyorum. Canım da sıkılıyor o da var :D
 

RevDeisDou

80+ Titanium
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
44,411
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,214
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
İşsiz gibi yazmışsın işsiz gibi okudum. Arigato gozaimasu kamina senpai!
 

Kamina

80+ Platinum
Katılım
17 Haziran 2020
Mesajlar
11,628
En İyi Cevap
1
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #8

Kaneki Ken

80+ Silver
Katılım
27 Mart 2020
Mesajlar
3,191
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,458
Konum
Mümkünse anime evreni
İsim
Fatih Ege Yıldırım
İlgilendiği Kategoriler
Anime , Bilgisayar , Kodlama
Teşekkür ederim 😍 Aslında sen benim senpaim oluyorsun :D

Teşekkür ederim. Can sıkıntısından ziyade içerik üretmek istediğim için yapıyorum. Canım da sıkılıyor o da var :D
Eline sağlık kamina senpai birde paisen de senpai ile aynı anlamda eklersen güzel olur göremedim de.
 

Dontaçhi

80+ Gold
Katılım
24 Temmuz 2020
Mesajlar
6,682
En İyi Cevap
10
Dahası  
Reaksiyon skoru
12,501
Konum
Kocaeli
İsim
Ümit Can
Uzun zamandır Senpai'nin ne demek olduğunu öğrenmek istiyordum ama araştırmak için ellerim klavyeye bile gitmiyordu. Senpai'nin anlamını okudum sadece hepsini işsiz gibi okumadım affet ab
 

Kamina

80+ Platinum
Katılım
17 Haziran 2020
Mesajlar
11,628
En İyi Cevap
1
Eline sağlık kamina senpai birde paisen de senpai ile aynı anlamda eklersen güzel olur göremedim de.
Açıkçası ilk kez senden duydum baktım anlamına eş anlamlısıymış. Ekledim. Teşekkür ederim bilgi için.
yani oha anime karakterlerinin detayına kadar inmişsin . Eline sağlık
Valla en detayına kadar anlatmaya çalıştım. Teşekkür ederim.
Uzun zamandır Senpai'nin ne demek olduğunu öğrenmek istiyordum ama araştırmak için ellerim klavyeye bile gitmiyordu. Senpai'nin anlamını okudum sadece hepsini işsiz gibi okumadım affet ab
Önemli değil kardeşim tek bir şey bile öğrenmen beni mutlu eder.
 

Kaneki Ken

80+ Silver
Katılım
27 Mart 2020
Mesajlar
3,191
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,458
Konum
Mümkünse anime evreni
İsim
Fatih Ege Yıldırım
İlgilendiği Kategoriler
Anime , Bilgisayar , Kodlama
Açıkçası ilk kez senden duydum baktım anlamına eş anlamlısıymış. Ekledim. Teşekkür ederim bilgi için.

Valla en detayına kadar anlatmaya çalıştım. Teşekkür ederim.

Önemli değil kardeşim tek bir şey bile öğrenmen beni mutlu eder.
Don't Toy With Me, Miss Nagatoro Adlı animede kullanılıyordu ilk kez ve son kez orda duydum başka hiç bir animede duymadım izlediklerimden.
 
Top Bottom