Yaklaşık 10 senelik Asus kullanıcısıyım. Konuyu ilk gördüğümde "İyi de bu arkadaş hiç mi MSI, Gigabyte kullanmadı?" diye bir sordum. Yazılım kısmında kısmında birinci dereceden sana katılıyorum. Şu zamana kadar sanırım kullanmadığım Asus yazılımı kalmadı. Şu güne kadar da Asus ekosistem kullandım -ki yine masaüstü bilgisayara geçsem- yine kullanırım.
Asus yazılımlarını değerlendirmem gerekirse pek iyi şeyler yazamayacağım. İyi davranmadıkça rezalet deneyim yaşatan yazılımları olduğunu her beyin her dil her insan öne eğilip kabul etmeli. Herhangi bir Asus yazılımını kurarken arkada açık program olmaması, internetin stabil olması ve kurulum esnasında kurulumu etkileyecek herhangi bir şey olmamasına dikkat etmek gerek. Sadece bununla kalmayıp kullanırken de özenle kullanmak gerekiyor. Çokça görüyorum ve yardım da ediyorum AiSuite kurup sistem dosyaları bozulanı, Armoury Create'te sorun yaşayanı vs vs. Asus'un kullandığım yazılımlardan cidden neredeyse çok minimal problem yaşadım. Şans olduğunu da pek düşünmüyorum ancak stabil bir yazılımı yok diyebilirim.
Teknik destek olarak yorum yapamam çünkü aldığım Asus ürünlerinin hiçbirinde bir sorun yaşamamıştım. Basit bir durumu da Türkçe Canlı Destek üzerinden çözmüştüm.
Asus'a en çok kızdığım noktalardan biri de bu. İsimlendirme ve konumlama/segmantasyon. Prime adı altında bir serisi var, nadiren iyisi de içinde çoğunlukla boşu da içinde. B560M-K gibi bir anakartı kullandım beynim durdu. 1 adet fan portu mu olur ya? Gerçekten inanılmaz saçma.Sabertooth yani TUF 2015-2021 arasında orta-düşük bütçe "gerçi neresi düşük belli değil" odaklı ürünler üretmeye başladı ve marka adına zarar vermeye başladı. Çokça nasıl ısındıkları hakkında makaleler, konular, yazılar yazıldı. Günümüz itibariyle tekrardan TUF'a özen gösterilmeye başlandı. Yapmamaları gereken bir şeyi yaptılar ve akıllarının başlarına gelmesi epey uzun sürdü. İnsanlar "TUF" ismini duyunca "kalitelidir, sağlamdır, iyidir" derken "ısınıyor, yanıyor, pişiyor, patlıyor" demeye başladı. ROG ise her zaman top seviye olarak düşündüğümüz ancak yeri geldiğinde utanç verici kötülükte olan -genellikle AMD tarafında- ürünlerdi. ROG'ye ekipman haricinde pek laf edilemez tabii aşırı fiyatı dışında.
Ürünlerde yaptığı hatalar ise gerçekten saçma olabiliyor. B550-XE gibi B550 serisinin en üst modelini piyasaya sürüyor, diyor ki Overclock üstadı bir kart. Birazcık incelediğinizde 8 katmalı bir PCB ile geldiğini görüyorsunuz. "Oh! Şimdi RAM hız aşırtma yapabileceğim bir B550 Asus ürünü!" diye ürünü aldığınızda eski topoloji kullandıklarını 2x8 ile 4400MHz, 4x8 ile 3866MHz'de limitlendiğini görene kadar. RAM OC için gerekli ayarların bulunmadığını da görünce tam oluyor. O kadar para verip bununla karşılaşınca inanılmaz hayal kırıklığına uğruyorsunuz. Kart gerçekten inanılmaz. Teknik olarak inanılmaz detaylara sahip, VRM konusunda en tepe B550 kart Unify'dan daha serin. Ancak saçmalıkların sonu tükenmiyor Asus'da. Aklınızın ermeyeceği kadar büyük hataları rahatlıkla yapabiliyorlar.
Her şey iyi güzen ancak neden 10 senedir Asus kullanmaya devam ediyorum?
Tek kullandığım marka tabii ki Asus değil. Gigabyte ve MSI da kullandım. Şunu belirtmeliyim ki MSI ve Gigabyte tarafında yaşadığım sorunların ardı arkası kesilmedi. Asus'un sorunlarını bunun gibi 3 paragraf daha yazabilirim, sorunun mantığını da az çok belirleyebilirim ancak bunlar Gigabyte ve MSI'dan çok daha küçük sorunlar. Durduk yere Crash'lenip bozulan BIOS'u 2 markada duydum. Üstelik bunu sıkça duydum şahit de oldum. Biri Biostar diğeri MSI. Mystic Center hakkında basit bir ayar sebebiyle tetiklenen saçma sorunlar, BIOS ekranındayken görüntünün bozulması, bir chipsetteki tüm anakartlar Update alırken üst seviye kartını sadece kendisine mail atanlara Alpha BIOS olarak verip aylarca güncellemeyen ve daha bir çok garip sorunları yaşadığımı deneyimlediğimive şahit olduğum. MSI'ın yazılım konusunda Asus ile benzer olduğunu düşünüyorum. Asus'larda yazılımsal sorunlar donanımsal bir soruna hiç yol açmamıştı veya ben denk gelmedim. MSI ve Gigabyte'ta ise hem deneyimledim hem şahit oldum. Gigabyte'ın üst seviye bir monitörünü kullanırken Firmware Update ile klasik dil/bölge sorununu yaşadım. Çözümünü bulmam epey uzun sürdü ancak bir şekilde bulabildim. Bu süreçte ulaşabileceğim bir Türkçe destek hattı yoktu, böyle bir beklentim de yoktu. Globalden sorunu çözemediler ancak yine de çözümünü buldum. Burada da pek sıkıntı yok. Çünkü ilk deneyimde dil/bölge cidden akla gelen bir şey olmuyor. Tüm bağlantılarımın doğruluğundan emin olup Firmware güncellememi sonunda başlatabilmemin mutluluğuyla sevinirken güncelleme sonrası görüntü için bağlı olan portun fiziksel olarak hasar almasıyla hayallerim suya düştü. Ölü piksel muhabbetine falan girmeyeceğim çünkü panelleri kendileri yapmıyorlar ve her panel markasında olabilecek şeyler. Tabii bu da önemli değil. Gigabyte'ın RGB'li hiçbir ürününü kullanmamanıza rağmen zorla RGB Fusion kurmanızı istiyor. Seçim hakkı tanınmıyor. Bu da basit bir durum. RGB Fusion'un ne kadar geri kaldığını, SIV ve bir yönetim programının daha aşırı ilkel olduğunu, BIOS'ta bir ayarın birden fazla yerde farklı isimlerle bulunmasını ve aşırı düzensiz/kullanıcı dostu olmayan yazılımlarının ve BIOS'larının olduğunu deneyimledikçe markaya karşı buz gibi oldum.
Keşke vaktim olsa da daha çok deneyimimi yazabilsem.
Konu için eline sağlık. Güzel yerlere değinmişsin.