Neler Yeni

B450 Aorus Elite sistemden kıvılcım çıktı

ardayucal

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Arda Yucal
Arkadaşlar merhaba, i5 9400F GTX 1080 sistemimi darboğaz olduğu için anakart, CPU soğutucu, dış kasa, ve CPU'sunu değiştirdim. İşlemci: Ryzen 5 5600X, anakart: Aorus B450 Elite, dış kasa: MSI MAG 100r, CPU soğutucu: Gametech Hydra 240mm olarak aldım. Sipariş ettikten sonra tam kapanma geldiği için bilgisayarcılar kapalı o yüzden montajını kendim yaptım. İlk defa kasayı sıfırdan montajlamış oldum. Fakat sisteme güç kablosunu akarken elektrik sesi geldi daha sonra anahtarı kapattım taktım ve anahtarı açınca kasanın içinden aniden ışık çıkıp söndü sanırım elektrik sıçraması veya kıvılcım olabilir. Sonra güç kablosunu çıkardım hemen. Sistemde görünürde bir şey yok herhangi bir yanık kokusu da yok Sistemi tekrar denemeye korkuyorum bir şey olur diye ne yapmam gerek?

Bilgisayarın tam özellikleri:
  • Anakart: B450 Aorus Elite.
  • İşlemci: Ryzen 5 5600X.
  • Ekran kartı: GTX 1080 MSI Armor.
  • RAM: 2 X 8 GB Crucial 2133 MHz.
  • CPU soğutucu: Gametech Hydra 240 mm.
  • Güç kaynağı: Xigmatek X-Calibre 600W 80+
Bu arada güç kaynağım bayağı eski(7-8 yıllık olabilir), çok önceki sistemden kalma ondan dolayı da olabileceğini düşünüyorum ama parçaları değiştirmeden önce gayet sorunsuz çalışıyordu o yüzden montajı da yanlış yapmış olabilirim, ilk defa yaptım çünkü.

Son düzenleme:

quartle

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,673
İsim
1
Arkadaşlar merhaba, i5 9400F GTX 1080 sistemimi darboğaz olduğu için anakart, CPU soğutucu, dış kasa, ve CPU'sunu değiştirdim. İşlemci: Ryzen 5 5600X, anakart: Aorus B450 Elite, dış kasa: MSI MAG 100r, CPU soğutucu: Gametech Hydra 240mm olarak aldım. Sipariş ettikten sonra tam kapanma geldiği için bilgisayarcılar kapalı o yüzden montajını kendim yaptım. İlk defa kasayı sıfırdan montajlamış oldum. Fakat sisteme güç kablosunu akarken elektrik sesi geldi daha sonra anahtarı kapattım taktım ve anahtarı açınca kasanın içinden aniden ışık çıkıp söndü sanırım elektrik sıçraması veya kıvılcım olabilir. Sonra güç kablosunu çıkardım hemen. Sistemi tekrar denemeye korkuyorum bir şey olur diye ne yapmam gerek?

Bilgisayarın tam özellikleri:
  • Anakart: B450 Aorus Elite.
  • İşlemci: Ryzen 5 5600X.
  • Ekran kartı: GTX 1080 MSI Armor.
  • RAM: 2 X 8 GB Crucial 2133 MHz.
  • CPU soğutucu: Gametech Hydra 240 mm.
  • Güç kaynağı: Xigmatek X-Calibre 600W 80+
Bu arada güç kaynağım bayağı eski(7-8 yıllık olabilir), çok önceki sistemden kalma ondan dolayı da olabileceğini düşünüyorum ama parçaları değiştirmeden önce gayet sorunsuz çalışıyordu o yüzden montajı da yanlış yapmış olabilirim, ilk defa yaptım çünkü.
o kadar eski psu o sistemi besleyemez ondan dolayı muhtemelen kaç w psu

Berk Atmaca

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,267
İsim
Berk Atmaca
Işık tam olarak nereden çıktı? Belki de sisteme güç yetmediği için kendisini kapatmıştır. Sistemden yanık kokusu geliyor mu ona bakmak lazım.

ardayucal

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Arda Yucal
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Işık tam olarak nereden çıktı? Belki de sisteme güç yetmediği için kendisini kapatmıştır. Sistemden yanık kokusu geliyor mu ona bakmak lazım.
Hayır yanık kokusu yoktu. kasanın içinin güzöken kısmının ters tarafındaydım o yüzden nerden çıktığını tam göremedim ama anakart tarafı gibiydi ya da işlemci de olabilir

Berk Atmaca

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,267
İsim
Berk Atmaca
Bence kablolamayı yanlış yaptınız. Kısa devre oluştu ve sistem kendini kapattı. Birkaç kere başıma gelmişti. Lütfen tüm parçaları iyice kontrol ediniz.

ardayucal

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Arda Yucal
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bence kablolamayı yanlış yaptınız. Kısa devre oluştu ve sistem kendini kapattı. Birkaç kere başıma gelmişti. Lütfen tüm parçaları iyice kontrol ediniz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

acaba bu attığım kabloyu yanlış bağlamış olabilir miyim fan kontrolcüden çıkan kablo üzerinde sata yazıyordu.

Ekler

• 20210501_023516.jpg
    20210501_023516.jpg
    814.7 KB · Hit: 53

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,283
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)

acaba bu attığım kabloyu yanlış bağlamış olabilir miyim fan kontrolcüden çıkan kablo üzerinde sata yazıyordu.
Konu ile alakalı olmayabilir ama anakartı değiştirmen lazım yetersiz sayılabilir o anakart o işlemciye.

ardayucal

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Arda Yucal
psu nun etıketını tam atma şansın varmı çok anlamıyorum ama yınede bakıyım
etiketini tam olarak atamam kasadan gözükmüyor tekrar sökmem gerek ama modelini yukarıda yazmıştım

Konu ile alakalı olmayabilir ama anakartı değiştirmen lazım yetersiz sayılabilir o anakart o işlemciye.
Anakart neden yetersiz gelsin ki ya da yetersiz geldiği için kıvılcım çıkması da pek mantıklı gelmedi. Anakartı da daha yeni aldım zaten değiştiremem gibi duruyor yani.

quartle

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,673
İsim
1
etiketini tam olarak atamam kasadan gözükmüyor tekrar sökmem gerek ama modelini yukarıda yazmıştım
biraz baktımda besliyo ama çok iyi bi psu değil diyorlar sorunun başka yerde muhtemelen

ardayucal

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Arda Yucal
biraz baktımda besliyo ama çok iyi bi psu değil diyorlar sorunun başka yerde muhtemelen
Eğer psu'da sorun yoksa büyük ihtimalle kablolamada hata yaptım ama sistemde bir sorun olmuş mudur ondan çok korkuyorum.

quartle

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,673
İsim
1
Top Bottom