Neler Yeni

🔥İndirim Dell S3222 Curved 2K Monitör 7999₺

Nezha

80+
31.5" 2k çözünürlük, 165hz, Va panel, kavisli 1ms mprt, 2ms gtg. Fps severlere göre değil ama böyle bir monitör arayanlar kaçırmasın derim. Eksisi: adaptive sync yok sadece freesync destekli.
Son 1 yılın en uygun fiyatı.

elemin

80+ Bronze
Bir yandan korkunç duruyor bir yandan güzel duruyor fiyatına göre ama anlamadım.

Nezha

80+
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bir yandan korkunç duruyor bir yandan güzel duruyor fiyatına göre ama anlamadım.
Bununla competitive oyun oynanmaz hocam be ama hikayeli oyunlar için çok güzel monitör. Ghosting minimal olarak var her va panelde olduğu gibi. Onu da osd ile daha da kısabiliyorsunuz.

sey7ullah

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
SEYFULLAH KIR
7500TL ye monsterın da var o da bakılabilir

sey7ullah

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
SEYFULLAH KIR

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Bununla competitive oyun oynanmaz hocam be ama hikayeli oyunlar için çok güzel monitör. Ghosting minimal olarak var her va panelde olduğu gibi. Onu da osd ile daha da kısabiliyorsunuz.
"Ghosting minimal var, her VA panelde olduğu gibi."

Bu cümlenin ne kadar yanlış olduğunun farkında mısın? Çoğu VA'da kol kadar ghosting var. Siyah üstüne açık renk olan her yerde çok fazla black smearing yapıyorlar sadece oyunda değil:

Ek bilgi: 32 inç 2K ile 24 inç 1080p birebir aynı piksel sıklığına yani netliğe sahip.

Özellikle böyle bir şey aramıyorsanız uzak durun bu tarz modellerden.

sey7ullah

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
175
İsim
SEYFULLAH KIR

Bu cümlenin ne kadar yanlış olduğunun farkında mısın? Çoğu VA'da kol kadar ghosting var. Siyah üstüne açık renk olan her yerde çok fazla black smearing yapıyorlar sadece oyunda değil:

Ek bilgi: 32 inç 2K ile 24 inç 1080p birebir aynı piksel sıklığına yani netliğe sahip.

vay kankam gelmiş ya nasılsın aga iyi misin ? :D
Mesaj otomatik birleştirildi:

sana sormadım ama monster aryond a32 v2 aldım biliyorum va panel sevmezsin ama kontrast ve renkleri güzel geldi valla

Nezha

80+
  • Konu Sahibi Konu Sahibi

Ben monitöre özel araştırma yaparak yazdım siz gelişine va panele göre smearing görüntüsü paylaşmışsınız. Lafı nasıl anlıyorsunuz bilmiyorum. Yukarıda her va'da olduğu gibi diye vurgulanan şey minimal olması değil ghosting olması. Minimal olması bu monitöre özel. Anasınıfı öğrencileri okumayacak bu yazıyı. Siz neden farklı yöndeki anlam size daha mantıklı geliyormuş gibi tenkit ederek konuşuyorsunuz? 4 senelik MSI mag274cv modelini kullanıyorum osd ayarladıktan sonra black smearing kalmadı, ghosting sıfıra yakın.

Ben konuyu VA PANEL GHOSTING tartışması için açmadım. Konudaki monitöre özel kusurları varsa yazabilirsiniz.

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
vay kankam gelmiş ya nasılsın aga iyi misin ? :D
Mesaj otomatik birleştirildi:

sana sormadım ama monster aryond a32 v2 aldım biliyorum va panel sevmezsin ama kontrast ve renkleri güzel geldi valla
VA renkleri kötü olmaz ki. Ben hiçbir zaman böyle bir şey söylemedim. Bunu söyleyenler monitörden anlamıyor (Daha son videosunda PCH bu saçmalığı geveleyip 2015 forum miti bir görsel paylaşmıştı 🤦🏻‍♂️).
Renk canlılığı renk gamutuna bağlidir ve günümüz VA'ları da pek ala IPS gibi geniş gsmuta sahip olabiliyor. Hatta VA'ların kontrast avantajı olduğu için denk IPS'ten daha iyi göruntü kalitesi sunabilir.

Buna rağmen çoğu VA'yı önermiyorsak demek ki bunu negatifleyen büyük bir sorun vardır değil mi? O da black smearing oluyor işte.
Lafı nasıl anlıyorsunuz bilmiyorum. Yukarıda her va'da olduğu gibi diye vurgulanan şey minimal olması değil ghosting olması. Minimal olması bu monitöre özel. Anasınıfı öğrencileri okumayacak bu yazıyı.
Boş konuşmuşsun. Yazdığın cümleyi tekrar okumaya ne dersin bir de anasınıfı falan diyorsun:
minimal olarak var her va panelde olduğu gibi.
Madem öbür türlüsünü kastettin şöyle diyebilirdin:
"Her VA panelde olduğu gibi ghosting var ama bunda minimal düzeyde."
"Bunda minimal olmakla beraber her VA panelde olduğu gibi bunda da ghosting var."
"Ghosting her VA panelde olur ama bunda minimal düzeyde."
Yani milyar şekilde ifade edebilecekken yanlış yazıp yazdığin şekilde anladım diye bana kızıyorsun.

Kaldı ki minimal ghosting olan VA'lar Ultra Fast VA denilen Samsung ya da TCL CSOT'un üst düzey VA'ları olur. G7 Neo, G6 G65B VB. modeller. Bunun onlardan biri olduğunu sanmıyorum. Kaldı ki olsaydı bile bunların kronik scanline problemi olduğunu ve herkesin almaması gerektiğini bilirdin.
4 senelik MSI mag274cv modelini kullanıyorum osd ayarladıktan sonra black smearing kalmadı, ghosting sıfıra yakın.
Kendinizi kandırabilirsiniz. Bütün endüstri s*lak bir siz akıllı olamazsınız değil mi? Yazılımla duzeltilecek bir şey olsaydı zaten milyar sefer yapardı bütün firmalar. Yazılımla aşamayacağını fiziksel bir sınırlamadan bahsediyoruz burada. VA ghosting'in ne olduğunu gerçekten anlasaydınız bilirdiniz bunu.
Bir de bunu eski bir VA için söylemeniz daha komik. Zira ne kadar eski o kadar yavaş VA için.

Dahası  
Reaksiyon skoru
22
İsim
Utkan Bera Kabasakal
Dell marka monitör almıştım yansıma piksel çıktı müşteri hizmetleri ilk 1 ay sorun olmadığını söylediler ve ısrarlarım üzerine yetkili birisiyle görüştüm ve yenisiyle değişim yapıldı. Aynı sorun devam ediyordu ve tekrar tekrar yolladım. Bu süreç tam olarak 6 ay sürdü. 6 ayın sonunda bana bir üst modelle değişim veya para iadesi teklif edildi. 6 aylık süreçte monitör fiyatları çok değişmişti ve bundan dolayı üst modelle değişim istedim. Verdikleri modelde kronik ghosting sorunluydu ve bu soruna destek veremeyeceklerini belirttiler.

Anlatmak isteyeceğim beni 6 ay süründüren bu firmayı bir daha asla kullanmayacağım ve önermeyeceğim. Bu süreçte elime en az 10 tane monitör geçti. Sağlam 1 tane yoktu.

Nezha

80+
VA renkleri kötü olmaz ki. Ben hiçbir zaman böyle bir şey söylemedim. Bunu söyleyenler monitörden anlamıyor (Daha son videosunda PCH bu saçmalığı geveleyip 2015 forum miti bir görsel paylaşmıştı 🤦🏻‍♂️).
Renk canlılığı renk gamutuna bağlidir ve günümüz VA'ları da pek ala IPS gibi geniş gsmuta sahip olabiliyor. Hatta VA'ların kontrast avantajı olduğu için denk IPS'ten daha iyi göruntü kalitesi sunabilir.

Buna rağmen çoğu VA'yı önermiyorsak demek ki bunu negatifleyen büyük bir sorun vardır değil mi? O da black smearing oluyor işte.

Boş konuşmuşsun. Yazdığın cümleyi tekrar okumaya ne dersin bir de anasınıfı falan diyorsun:

Madem öbür türlüsünü kastettin şöyle diyebilirdin:
"Her VA panelde olduğu gibi ghosting var ama bunda minimal düzeyde."
"Bunda minimal olmakla beraber her VA panelde olduğu gibi bunda da ghosting var."
"Ghosting her VA panelde olur ama bunda minimal düzeyde."
Yani milyar şekilde ifade edebilecekken yanlış yazıp yazdığin şekilde anladım diye bana kızıyorsun.

Kaldı ki minimal ghosting olan VA'lar Ultra Fast VA denilen Samsung ya da TCL CSOT'un üst düzey VA'ları olur. G7 Neo, G6 G65B VB. modeller. Bunun onlardan biri olduğunu sanmıyorum. Kaldı ki olsaydı bile bunların kronik scanline problemi olduğunu ve herkesin almaması gerektiğini bilirdin.

Kendinizi kandırabilirsiniz. Bütün endüstri s*lak bir siz akıllı olamazsınız değil mi? Yazılımla duzeltilecek bir şey olsaydı zaten milyar sefer yapardı bütün firmalar. Yazılımla aşamayacağını fiziksel bir sınırlamadan bahsediyoruz burada. VA ghosting'in ne olduğunu gerçekten anlasaydınız bilirdiniz bunu.
Bir de bunu eski bir VA için söylemeniz daha komik. Zira ne kadar eski o kadar yavaş VA için.

Osd ayarlarıyla azaltılabileceğini söyledim şu yazdığınıza bakın. Endüstri s*lak değil sizden fazla düşünüyorlar belli ki. Basbayağı osd ayarlarını düzenleyerek ghosting azaltılıyor. Bana dandik bir gifle smearing farkını göstermeye çalışıyorsunuz. Samsung odyssey G4 de kullanıyorum ips panel. Aradaki farkları bilmiyor değilim. Monitörün ayarlarıyla nasıl "minimize" ediliyor bakın.

Ne kadar eski o kadar yavaş VA için ne demek. Siz direkt va panel üretim yılıyla smearing ve ghosting arasında korelasyon mu kuruyorsunuz?

Monitörün satıcısı ben değilim, competitive oyunculara yönelik olmadığını söyledim, araştırıp ghosting düşük olduğunu gördüm belirttim, son 1 senenin en ucuz fiyatı olarak indirimler kısmında konusunu açtım. Daha fazla tartışmak istemiyorum.

Ayrıca adap öğrenin. Sizinle, "siz" diye konuşan birine karşı sen diye hitap edilmez.

Fantastiktürk

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Endüstri s*lak değil sizden fazla düşünüyorlar belli ki. Basbayağı osd ayarlarını düzenleyerek ghosting azaltılıyor.
Eğer OSD ayarlarından kastınız Overdrive ise ben zaten overdrive açık hali için konuşuyordum. Zira overdrive'ı açmadığınız monitör yok. Panel tipiyle alakalı değil. Sadece bazı istisna modeller var. Onların da büyük çoğunluğu dandik bir overdrive optimizasyonu yapıldığı için (açınca çok fazla ters-ghosting olduğu için) kapalı kullanılıyor. Yani demek istediğim Overdrive ayarı açıkken bile çok fazla ghosting var.
Hatta IPS'lerde büyük çoğunlukla en yüksek overdrive kullanılmaz zira en yüksek mod 0.5-1-2ms birkaç değer elde edilmek için kullanılır ki monitörü 1ms vs. diye pazarlayabilsinler. Pratikte kullanılmayan bir moddur çünü çok overdrive verildiği için ters-ghosting, ghostingden bile kötü hal alır ve daha rahatsız edici olur. Ama VA'larda ghosting o kadar fazla ki ters ghosting göze alınıp overdrive fullenir.

Kaldı ki overdrive zaten yazılımsal bir şey değil. Bildiğimiz daha fazla voltaj verme ile alakalı.
Yahu sizin atacağınız her makaleyi ben çoktan okudum. Buradaki maddeleri tek tek inceleyeyim size:
+ Overdrive: konuştuk zaten.
+ Lower refresh rate=daha düşük yenileme hızı: Bayağı eğer daha az ghosting istiyorsanız Hz düşürün demiş. Bunun ghosting ile alakası şu: Monitörlerin Hz'i, ekranın yenilenme süresidir. Tıpkı videolar gibi düşünün. Örneğin 24FPS bir video saniyede 24 kare göstererek gözünüzün fotoğrafları hareketli algılamasını sağlar. Monitörde de örneğin 144Hz bir monitör 1000ms/144=6.94ms'te bir ekranı yenileyerek yeni kareyi koyar. Eğer piksel geçiş süresi bundan yavaş ise daha ekrandaki görüntü için pikseller renk değişmeyi bitirmeden öbür ekran gelir. Bu da ghostinge neden olur. Testlerde percent-in-window dediğimiz budur. Yenileme sıklığının içinde kalan tepki süreleridir.

Adam da "Eğer yenileme sıklığının içinde değilse yenileme süresini uzatarak (Örneğin 1000/144 yerine 1000/120) içinde kalmasını sağlayabiliriz." Ancak atladığı şey, yenileme hızı düşünce tepki süresi de artar. Örneğin:
160Hz:
Adsız3.jpg

60Hz:
Adsız34.jpg
Bununla da kalmaz Hz düştüğü için hareketli nesnelerin bulanıklığı artar, netliği azalır:
160Hz:
Adsız.jpg

60Hz:
Adsız2.jpg
Sizce ghosting azalmış mı artmış mı bu resimde? Dolayısıyla hayır. Bu madde hiçbir şeyi çözmez.

+ Black equalizer=siyah güçlendirme (Farklı markalar farklı isim veriyor örn: shadow boost vs.): Bu ayar ekrandaki siyah bölgelerin siyahlığını azaltır. Özellikle oyunlarda koyu yerleri seçemiyorsanız, adamlar oralarda saklanıyorsa bu sayede avantaj elde edersiniz. Ancak bu mod gamme, renk değerleri ve kontrastı çöp eder. Bu sayede belki birazcık ghostingi azaltabilir. Ancak muhtemelen çok az etkileyecektir. Siz hayatınızda hiç black equalizer seviyesine göre panel tepki süresi ölçen monitör incelemesi gördünüz mü yahu? Kaldı ki VA'nın temel avantajı olan kontrast için alıp kontrast dahil her şeyi çöp edip üstüne de pek bir şey çözmemiş oluyorsunuz. Bunu yazan adam anlamıyor 2.

+ Motion blur reduction=hareket bulanıklığı azaltma modu=strobe (Farklı markalar farklı isim verirler örn: MPRT, aim stabilizer vs.): Gerçekten bu makeleyi yazanın bir b.ktan anladığı yok 3. Bu mod her gAmİnG monitörde bulunur ancak sadece var diye pazarlayabilmek, özellik kağıdına yazabilmek için konur. Monitörlerin neredeyse tamamında düzgün çalışmaz. Bu mod için tasarlanmış özel monitörlerden almanız lazım. Örn: XG2431, üst model Benq Zowie'ler, Asus 540Hz TN vs. E-sporcular neden Zowie kullanıyor sanıyorsunuz? Neden düzgün çalışmadığını da anlatayım: Tam tersine strobe artifactlarına neden olur, VRR ve HDR dahil özellikleri kullanamazsınız, parlaklığı kısar ve görüntü kalitesi sürünür bu modda. Dolayısıyla hayır, bu ayarla ghostingi falan azaltamazsınız. Monitörlerin büyük çoğunluğunda asla açmamanız gereken bir ayardır.

+ Proper post processing settings: Bunu ilk defa gördüm. Ama saçmalıktan ibaret. Çünkü bu ghosting bile değil ve bu artifact çoğu zaman olmaz. Yaşayacağınız asıl şey şudur:
(Konunun altındaki GIF'lere bakın.)
İşte bu ghostingtir. Bunu da post process ayarları ile düzeltemezsiniz zira panelin tepki süresi kaynaklıdır. Oyun ayarları ile uzaktan yakından alakası yok. Dolayısıyla bu spesifik durumu niye ghosting diye vermiş bilmiyorum. Ha ghostingten bağımsız, farz edelim ki oldu. Adam bildiğimiz kenar yumuşatma ayarlarını kapatın demiş çözmek için. Bu sefer de oyununun her yeri tırtıklı tırtıklı iğrenç olacaktır.

+++++Sonuç: Displayninja dandik bir kaynak. Monitör inceliyorum diye TR'deki yotubuer'lar gibi kutu açılımı yapıyor. Bunu kaynak olarak atmanız zaten anlamadığınızı gösteriyor. Sizin saçınızın teli kadar okudum monitörle alakalı. Atışmak için daha 40 fırın ekmek yemeniz lazım.

Ne kadar eski o kadar yavaş VA için ne demek. Siz direkt va panel üretim yılıyla smearing ve ghosting arasında korelasyon mu kuruyorsunuz?
Evet. Tam olarak böyle? Vakit geçtikçe teknoloji gelişiyor çünkü? RTX 4080 2080'den daha iyi değil mi bu nasıl saçma soru? Daha yüksek çözünürlük, daha yüksek çözünürlükte daha yüksek Hz, daha hızlı paneller, daha geniş gamutlar VS. vakit geçtikçe her şey daha iyiye gidiyor çünkü?
VA da buna istisna değil. Daha 2 sene öncesine kadar Ultra Fast VA diye neredeyse IPS seviyesinde olan VA'lar yoktu mesela?

Dolayısıyla ne kadar eski bir modelse genellikle o kadar kötü oluyor. 2023'te önerdiğimiz pek çok model 2024 modellerin gölgesinde kaldı mesela. Örneğin G2724D'nin efsane olduğu dönemler daha 1-1.5 sene öncesiydi. Şimdi çok kötü aynı fiyattaki muadillerine kıyasla.

Monitörün satıcısı ben değilim, competitive oyunculara yönelik olmadığını söyledim, araştırıp ghosting düşük olduğunu gördüm belirttim, son 1 senenin en ucuz fiyatı olarak indirimler kısmında konusunu açtım. Daha fazla tartışmak istemiyorum.
dAhA fAz...
Mecbur tartışacağız. Yanlış bilgi verip beni kötüleyip gidebileceğinizi mi sanıyorsunuz?

Ayrıca hayır ghosting az falan değil:
İlk 5 saniyesine bakıp görebilirsiniz.
Eğer RTINGS'in bu:
İncelemesine bakıp konuştuysanız hiçbir önemi yok bunun. Zira bu modeli V1.2 test yöntemi ile test etmişler. V2.0 olmadıkça hareket performansında RTINGS'e bakmamalısınız. Zira tepki süresi ölçüm yöntemleri eski ve ghosting test patterni, ghostingi ve black smearing'i görmek için yeterli değil:
1731330726590.png
1731330750086.png

ana dandik bir gifle smearing farkını göstermeye çalışıyorsunuz.
Altın değerinde cümle. İşte monitörden anlamadığınızı kanıtlamışsınız.
Attığım GIF VA'lar için stres testi niteliğinde resmen. Çünkü en yavaş oldukları, black smearingin arş yaptığı durumu görmüş oluyorsunuz. DisplayNinja'nın "proper post processing" kısmında attığım oyun videosu ve GIF'ler de aslında bunun aynısıydı.

Ama ne olduğunu bilmediğiniz için size "dandik bir GIF" olarak gelmesi normal.

Şimdi rica ediyorum susun artık.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,016,244
Üyeler
161,011
Son üye
mertduyul
Top Bottom