Neler Yeni

EFI ve UEFI aynı şeyler mi?

Hayern

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Abdullah Güleryüz
1705932255568.png
Kuzenimden aldığım bilgisayarı formatlamak için yeni bir bellek aldım. Bellek üzerinde format diski için herhangi bir ayar yapmadan direkt Windows programını kullanarak diske yazdırdım. Diske hemen hemen böyle şeyler gelecekti ama klasörde UEFI yerine EFI yazıyor. UEFI kurulum olmadığı mı anlamına geliyor? Yoksa temiz kurulum için bir sorun yok mu?

EFI Shell

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,321
İsim
Semih Boran
Bir sorun yok ve aynı şey.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,957
İsim
Emre Zengin
Alıntıyı görüntüleKuzenimden aldığım bilgisayarı formatlamak için yeni bir bellek aldım. Bellek üzerinde format diski için herhangi bir ayar yapmadan direkt Windows programını kullanarak diske yazdırdım. Diske hemen hemen böyle şeyler gelecekti ama klasörde UEFI yerine EFI yazıyor. UEFI kurulum olmadığı mı anlamına geliyor? Yoksa temiz kurulum için bir sorun yok mu?
ESD-USB'ye sağ tıklayıp Özelliklere gir hocam. Gelen ekranda Donanım sekmesine tıkla. Oradan flash belleğine çift tıkla. Gelen ekranda Birimler sekmesine tıkla. Gelen ekranda Doldur olacak ona bas. Ondan sonra bak bakalım Bölümleme Stili MBR mi yoksa GPT mi gösteriyor? GPT gösteriyorsa UEFI'dir.

ca.s

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,322
İsim
C Ş
Bunu UEFI olarak USB'ye yazsan da yine o dosyanın adı EFI olurdu da, direkt yazdıysan şu an o normal kurulum gibidir. UEFI yapmak için Rufus kullan. Yani dosyanın adıyla konu başbaşka.

EFI Shell

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,321
İsim
Semih Boran
ESD-USB'ye sağ tıklayıp Özelliklere gir hocam. Gelen ekranda Donanım sekmesine tıkla. Oradan flash belleğine çift tıkla. Gelen ekranda Birimler sekmesine tıkla. Gelen ekranda Doldur olacak ona bas. Ondan sonra bak bakalım Bölümleme Stili MBR mi yoksa GPT mi gösteriyor? GPT gösteriyorsa UEFI'dir.
MBR ise de UEFI olarak kurmasına engel olmuyor.

Bunu UEFI olarak USB'ye yazsan da yine o dosyanın adı EFI olurdu da, direkt yazdıysan şu an o normal kurulum gibidir. UEFI yapmak için Rufus kullan. Yani dosyanın adıyla konu başbaşka.
Hayır, yanlış bilgi vermeyin. UEFI olarak kurabilecek sorunsuzca. bootx64.efi, EFI\BOOT dizininde olsun yetiyor (mantıken BIOS'un içinde de dosya sisteminin sürücüsü olması NTFS şekilde attıysa NTFS açabilmesi için vs.).

Emre Zengin

Moderatör
En İyi Cevap
20
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,957
İsim
Emre Zengin

Hayern

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Abdullah Güleryüz
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
MBR yazıyor hocam.
RUFUS kullanamadım çünkü önceden yüklediğimiz gibi direkt ISO yoktu. Bende diske yüklemesi yerine belleğe kurmasını seçtim. Şimdi diski biçimlendirip RUFUS kullanmayı deneyeceğim.

EFI Shell

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,321
İsim
Semih Boran
Biçimlendirildiğinde Bölümleme Stili de değişiyor diye biliyorum.
Hayır, o kalıyor. Diskparttan clean deyince MBR yapıyor varsayılan olarak. Zaten yapsa ne olacak? UEFI için GPT zorunluluğu yok çünkü. Hem o şekil daha iyi olur çünkü UEFI olmayan PC'lerde de kullanabilir. İki türkü de uygun oluyor.

MBR yazıyor hocam.

RUFUS kullanamadım çünkü önceden yüklediğimiz gibi direkt ISO yoktu. Bende diske yüklemesi yerine belleğe kurmasını seçtim. Şimdi diski biçimlendirip RUFUS kullanmayı deneyeceğim.
Hayır derhal bırakın. USB hazır UEFI olarak kullanmaya. Boşu boşuna niye silip bir daha yazıyorsunuz?

Hayern

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Abdullah Güleryüz
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hayır, o kalıyor. Diskparttan clean deyince MBR yapıyor varsayılan olarak. Zaten yapsa ne olacak? UEFI için GPT zorunluluğu yok çünkü. Hem o şekil daha iyi olur çünkü UEFI olmayan PC'lerde de kullanabilir. İki türkü de uygun oluyor.

Hayır derhal bırakın. USB hazır UEFI olarak kullanmaya. Boşu boşuna niye silip bir daha yazıyorsunuz?
Tamamdır hocam silmiyorum o zaman.

Forjest

80+ Bronze
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
698
İsim
Murat
İlgilendiği Kategoriler
Teknoloji,bilgisayar,yazılım,açıkkaynak işletim sistemleri,katılımsız programlar,Linux,windows,işletim sistemleri modifikasyonları
Facebook
muratist55
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,037,739
Üyeler
164,558
Son üye
zzzx
Top Bottom