Neler Yeni

EKT (Elektroşok) Tedavisi Oldum | EKT Nedir?

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Merhaba. Bugün halk arasındaki mitlerden olan elektroşok tedavisine değineceğim. Bugün ilk seansı oldum ve birtakım bilgiler sunacağım.
1695727527067.png

EKT nedir?
Elektrokonvülsif terapi, halk arasında elektroşok olarak da biliniyor, birtakım psikiyatrik hastalıkların tedavisinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. EKT, kısaca beyne yapay epilepsi nöbeti geçirtilmesi esasına dayanır.
Ladislas Joseph Meduna isimli Macar nöropsikiyatrist yaptığı gözlemlerde, otopsilerde epilepsi hastalığıyla şizofreni hastalığının birbiri ile olan ilişkisini çözerek bu yöntemi geliştirmiştir. Ana fikir şu, "Acaba biz hastaya epilepsi geçirttirirsek hastada olumlu gelişmeler olur mu?".
İlk zamanlar ilaçlarla yapay, suni epilepsi nöbeti geçirttirilmeye çalışılmış fakat yine aynı yıl, 1934, elektrik akımı ile bu sağlanmıştır. Beyne yapay bir nöbet geçirttirilerek beyindeki nörotransmitterlerin (örneğin: serotonin, dopamin, nöroepinefrin vb.) dolaşımının ve dengesinin sağlıklı bir şekilde sağlanması amaçlanmıştır.
Beyni komple sıfırlamak gibi bir benzetme söz konusu değildir. Sadece beyni 30 saniye kapatıp açmak gibi düşünebilirsiniz. Örneğin CPU'ya yaptığınız OC sağlıksız ve tutarsız ise bilgisayar kendi kendini yeniden başlatır. Onun gibi gibisi olarak düşünebilirsiniz.
Beyne şakaklardan bir ampülü bile yakamayacak kadar elektrik akımı verilerek işlem gerçekleştirilir. Bu işlem öncesi hastaya anestezi uygulanır. Bundan dolayı filmlerdeki gibi acı vs. olmaz. Filmlerde bildiğiniz gibi hasta böyle dev kemerlerle yatağa bağlanır, elektrik verilir ve dehşet bir şekilde hasta acı çeker. Aslı böyle değil. Anestezi ve verilen kas gevşeticiler ile işlem acısız ve zararsız bir şekilde gerçekleştirilir. Hastanın uyuyup uyanması arasında en fazla taş çatlasa 10 dakika geçer.
EKT haftada hastadan hastaya değişiklik göstererek 2-3 kere uygulanır. Minimum 6 maksimum 12 seans uygulanır.
Ben standart olarak 7 seans göreceğim. Bugün ilk seansımı gerçekleştirdim.
EKT kimlere uygulanır?

• İlaç tedavisini ret eden hastalar
  • İlaç tedavisiyle alınacak olan faydanın aylar yerine daha kısa sürede gerçekleştirilmesi istendiğinde
  • Ağır majör depresyon tablolarında
  • Ağır bipolar bozukluk tablolarında
  • İntihar riski yoğun olan hastalarda
  • Ağır psikotik hastalarda

Evet, EKT benim doktorumun deyimiyle "hard" bir tedavi. Ama faydasını 2 hafta içinde gösteriyor. İlaçların aylarca yapamadığını EKT 2 haftada gösteriyor. EKT'nin başarı oranı %80 ile %90 arasında olduğu biliniyor. Yani her 100 hastadan en az 80'i iyileşiyor.
Ben nasıl hissediyorum?
Açıkçası bir fark yok yani olumsuz anlamda. Hastaneden çıktıktan sonra bir garip olmuştum. Tüm algılarım açılmış gibiydi. Yani böyle örümcek adam gibi hissediyordum. En ufak çıtırtıyı, fısıltıyı bile duyuyordum. Böyle nasıl desem... "Lan ben gerçekten bu Dünya'da yaşıyorum" dedim. Böyle varlığımı falan daha canlı hissettim.
Enerjiktim. Mutlu hissediyordum.
Tabi eve gelince üstüme bir yorgunluk çöktü, o da günün yorgunluğu. Genel olarak iyiyim.

Alkameturkes

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
228
İsim
Alkame
Çok geçmiş olsun, en kısa zamanda tamamen iyileşmen dileğiyle...

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Bugün 4.seansı oldum. Olm bir şey diyim mi var olmaktan bile keyif alıyorum. Yani yaşamak keyif verici.
Öylesine bile mutlu oluyorum.

heroesturkey

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
312
İsim
Murat Gündoğdu
vay be
Bugün 4.seansı oldum. Olm bir şey diyim mi var olmaktan bile keyif alıyorum. Yani yaşamak keyif verici.
geçmiş olsun hocam tekrardan. Nasıl başvuruyoruz, ne kadara patlıyor tahminen?

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
vay be

geçmiş olsun hocam tekrardan. Nasıl başvuruyoruz, ne kadara patlıyor tahminen?
Psikiyatri hekim onay verirse oluyorsun. Ama öyle her hastaya onay verilmiyor. Hastalığının seviyesi ağır olmak zorunda.

Mertpk

80+ Platinum
En İyi Cevap
5
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,540
İsim
Mert Metshi
parali mi

GirayHan

80+ Platinum
1696417401592.png

Golf 4 R32

80+ Silver
Ben nasıl hissediyorum?
Açıkçası bir fark yok yani olumsuz anlamda. Hastaneden çıktıktan sonra bir garip olmuştum. Tüm algılarım açılmış gibiydi. Yani böyle örümcek adam gibi hissediyordum. En ufak çıtırtıyı, fısıltıyı bile duyuyordum. Böyle nasıl desem... "Lan ben gerçekten bu Dünya'da yaşıyorum" dedim. Böyle varlığımı falan daha canlı hissettim.
Enerjiktim. Mutlu hissediyordum.
Tabi eve gelince üstüme bir yorgunluk çöktü, o da günün yorgunluğu. Genel olarak iyiyim.
Benimde ihtiyacımın olduğunu anladım

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,085,945
Üyeler
172,578
Son üye
GinoFisher
Top Bottom