Neler Yeni

Faiz artırımı ekonomiyi iyi yönde mi etkiliyor?

Sakurajima Mai

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
625
İsim
Abdulkadir Erdem
İlgilendiği Kategoriler
Ekran kartı
Haberde sabahtan beri faiz arttırımı beklendiği söyleniyor peki bu faiz arttırımı ekonomiyi düzeltecek mi nasıl ekonomiyi etkiliyor bilgi verebilir misiniz? Ben şahsen faiz arttırımı olmasını istemiyorum neden diyecek olursanız ben para kazanmak için çabalarken bir diğer şahıs da faize yatırıp yattığı yerde kazanacak, bu adil değil ve dinen de uygun değil zaten...

DR. BİYOLOJİ

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,949
İsim
kilan embappe
Reisimiz nihayet ekonomiden anlamadığını fark etti ve ekonomiyi Mehmet Şişek'e saldı. Adam da haklı olarak faiz arttırıyor normal. Ekonomiyi enflosyonu, doları falan bir süreliğine frenler ama ekonomiyi düzeltmez.

Erdox

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
376
İsim
Erdoğan Aktaş
Faiz artarsa geçici bir süre TL değer kaybeder enflasyon düşer ama fiyat hemen hemen aynı kalır yanı kalkıp dolar 15 oldu diye sigara 25 TL olmaz halka bir faydası olmaz geçmişte bunu yaptik dolar 8 tlden 4 TL'ye düşmüştü faiz yükseltmek maksimum 2 yıl içinde eğer bir çözüm bulamaz ise geri yerini bulur çözüm bulmakta çok zor satılacak bir şey kalmadı 200 milyar dolar dış borç var

RevDeisDou

80+ Titanium
En İyi Cevap
18
Dahası  
Reaksiyon skoru
49,283
İsim
Rev D
İlgilendiği Kategoriler
Hepsi ;)
Haberde sabahtan beri faiz arttırımı beklendiği söyleniyor peki bu faiz arttırımı ekonomiyi düzeltecek mi nasıl ekonomiyi etkiliyor bilgi verebilir misiniz? Ben şahsen faiz arttırımı olmasını istemiyorum neden diyecek olursanız ben para kazanmak için çabalarken bir diğer şahıs da faize yatırıp yattığı yerde kazanacak, bu adil değil ve dinen de uygun değil zaten...
O faiz o faiz değil. Şuan bankalara git para koy %45 bile veren var. Bize %40 veriyolar. Normal şartlarda faizin düştüğünde bu faizin de düşmesi lazım. Ama Türkiye normal değil. Hiperenflasyondan önce son çıkış için şuan %8,50 olan faizin aşamalı olarak %20' nin üzerine çıkarılması ve Rasyonel para politikaları uygulayıp ülkeye yatırımcı çekilmesi gerek. Bu şekilde kur ve enflasyon ile etkin mücadele edilebilir lakin bu da halkın kısa veya orta vadede CİDDİ şekilde fakirleşmesi sonucunu da yaratabilir ama uzun vadede iyi olabilir. Bunun sebebi de hem halka para dağıtıp hem de bu şekilde agresif politika yürütürseniz yerinizde sayarsınız muhtemelen

Ekonomist değilim.

Saian SS

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
440
İsim
Mehmet
izlemediysen bi göz at derim

Dahası  
Reaksiyon skoru
53
İsim
Uğur Yusuf Bengü
Zaten kazanıyorlar. Bankalar 1 milyon TL'ye aylık 30 bin TL veriyor. Ama bu yattığını yerden para kazanmak olmuyor yattığın yerden paranı korumak oluyor. Bankalar sana bedava para vermiyor paranın değer kaybını geri veriyor sana.

thepublicman

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,139
İsim
Kadir
Enflasyonun altında faiz insanları doviz emtia veya ürün almaya yönlendiriyor çünkü düşük faizin getirisi enflasyonun altında olduğu için insanlar banka da parasını tutmuyor, ayrıca TL'ye talep azalıyor ve döviz bu arada arttığı için haliyle boyuna para basıyorsun paran daha da değersizleşiyor. Yine malı alıp yatan kazanıyor yani hatta çok fazla kazandılar öyle böyle değil.
Sonradan bankalar politika faizi %8.5 olmasına rağmen çok yüksek TL faizi vermeye başladılar, mecburlar çünkü insanlar TL'de durmuyorlar kur korumalı çıkmasına rağmen yine dövize yönelim azalmadı hatta o kadar baskılanmasına rağmen sonunda serbest bırakılınca 23 küsürlere fırlamasının nedeni bu. Çok değil 2-3 sene önce Naci Ağbal döneminde dolar 6.50 leri görmüş faiz 19 lara çıkmıştı, enflasyon neredeyse 0 lamış eksilere düşmüştü, bir günde görevden aldılar, şimdi faiz büyük ihtimal %25 lere geleceği konuşuluyor dolar daha adil değerine gelmedi diyen çok fazla sanayici var faiz arttırımının dolara etkisi o dönemde olandan çok daha etkisiz olacak çünkü ekonomi güven ister şimdi faiz %25 değil 40 olsun o doları güven olmadıkça düşüremezsin kısacası faiz zengini zengin etmezken enflasyon servet aktarımına neden olur. Faiz Türkiye'de her zaman az kazandırmıştır ancak belirli dönemlerde de parayı iyi kurtarmıştır, doğru zamanda doğru yerde olmak lazım.

SadeceSeyf

80+ Gold
Kimlerin bilmeden neleri savunduğunu ne güzelde ortada. Ah memleketim ah. Hangi faizi istemiyor kendi bile bilmiyor

Ekler

• IMG_20230619_160832.jpg
    IMG_20230619_160832.jpg
    200.5 KB · Hit: 73

FR13NDSLX

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
10,160
İsim
Diyarhan
Ohooo %36 dan mevduat Bi o kadardan KKM den para kaldırıyorlar sen hala kolay yoldan para kazanılmasın diyorsun. Faiz düşürünce daha kötü oldu.

silinenuye785438

80+ Titanium
En İyi Cevap
1
Ekonomiyi doğru ve ani karar değişikleri olmadan kararlı bir şekilde yönetmek gerekir. Şuan yapılan şey de ani bir karar değişikliği ama verilen bu karar bence öncekinden daha doğru o da bir gerçek.

Normalde ekonomiye faydası olmalı ama 3-5 ay bilemedin 1 sene sonra faiz çokmuş düşürelim gibi saçmalıklara tekrar girmemeleri gerek. Yoksa ekonomiye güven kazandırılmaz.

FR13NDSLX

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
10,160
İsim
Diyarhan
Şimdi baktım akbank %40 veriyor. Parayı dolardan çeker faize veya KKM ye atarım komple

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,016,440
Üyeler
161,051
Son üye
erbak
Top Bottom