Haberde sabahtan beri faiz arttırımı beklendiği söyleniyor peki bu faiz arttırımı ekonomiyi düzeltecek mi nasıl ekonomiyi etkiliyor bilgi verebilir misiniz? Ben şahsen faiz arttırımı olmasını istemiyorum neden diyecek olursanız ben para kazanmak için çabalarken bir diğer şahıs da faize yatırıp yattığı yerde kazanacak, bu adil değil ve dinen de uygun değil zaten...
Enflasyonun altında faiz insanları doviz emtia veya ürün almaya yönlendiriyor çünkü düşük faizin getirisi enflasyonun altında olduğu için insanlar banka da parasını tutmuyor, ayrıca TL'ye talep azalıyor ve döviz bu arada arttığı için haliyle boyuna para basıyorsun paran daha da değersizleşiyor. Yine malı alıp yatan kazanıyor yani hatta çok fazla kazandılar öyle böyle değil.
Sonradan bankalar politika faizi %8.5 olmasına rağmen çok yüksek TL faizi vermeye başladılar, mecburlar çünkü insanlar TL'de durmuyorlar kur korumalı çıkmasına rağmen yine dövize yönelim azalmadı hatta o kadar baskılanmasına rağmen sonunda serbest bırakılınca 23 küsürlere fırlamasının nedeni bu. Çok değil 2-3 sene önce Naci Ağbal döneminde dolar 6.50 leri görmüş faiz 19 lara çıkmıştı, enflasyon neredeyse 0 lamış eksilere düşmüştü, bir günde görevden aldılar, şimdi faiz büyük ihtimal %25 lere geleceği konuşuluyor dolar daha adil değerine gelmedi diyen çok fazla sanayici var faiz arttırımının dolara etkisi o dönemde olandan çok daha etkisiz olacak çünkü ekonomi güven ister şimdi faiz %25 değil 40 olsun o doları güven olmadıkça düşüremezsin kısacası faiz zengini zengin etmezken enflasyon servet aktarımına neden olur. Faiz Türkiye'de her zaman az kazandırmıştır ancak belirli dönemlerde de parayı iyi kurtarmıştır, doğru zamanda doğru yerde olmak lazım.