TemurAlp
80+
- Reaksiyon skoru
- 0
Merhaba,
Oyun geliştirme işi için 2024 Ocak ayında şahıs şirketi açtım (mukellef.co üzerinden). Genç girişimci kapsamında Bağkur’u 1 yıl devletin ödeyeceği söylendi.
Bugün e-Devlet’te SGK / 4B Borç Sorgulama ekranına girdiğimde şu tabloyu gördüm (ekli görselde de var):
Toplamda yaklaşık 330 bin TL borç görünüyor.
Ben ise sadece 2024 başı itibarıyla mükellefim, öncesinde Bağkur kaydım yok diye biliyorum. 1–1,5 yılda bu kadar borç birikmesi bana mantıklı gelmiyor. Ayrıca ekranda iki farklı Bağkur numarası görünüyor, bu da kafamı karıştırdı.
Sorularım:
Ek olarak, şu an şahıs şirketiyim fakat oyunum Steam üzerinden satışa çıktığında gelir artarsa limited şirkete geçmeyi düşünüyorum; çünkü şahıs şirketinde kazanç arttıkça gelir vergisi oranı da yükseliyor.
Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden kusura bakmayın. Görüş ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Teşekkürler.
Oyun geliştirme işi için 2024 Ocak ayında şahıs şirketi açtım (mukellef.co üzerinden). Genç girişimci kapsamında Bağkur’u 1 yıl devletin ödeyeceği söylendi.
Bugün e-Devlet’te SGK / 4B Borç Sorgulama ekranına girdiğimde şu tabloyu gördüm (ekli görselde de var):
- 4B Bağkur Geçmiş Dönem Borcu: 308.348,73 TL
- 4B Bağkur Cari Dönem: 9.036,91 TL
- 4B Bağkur Vadesi Gelen: 9.036,91 TL
Toplamda yaklaşık 330 bin TL borç görünüyor.
Ben ise sadece 2024 başı itibarıyla mükellefim, öncesinde Bağkur kaydım yok diye biliyorum. 1–1,5 yılda bu kadar borç birikmesi bana mantıklı gelmiyor. Ayrıca ekranda iki farklı Bağkur numarası görünüyor, bu da kafamı karıştırdı.
Sorularım:
- Bu kadar kısa sürede bu kadar yüksek borç çıkması normal midir, yoksa tescil tarihi veya eski bir Bağkur kaydı gibi hata ihtimali mi daha güçlüdür?
- Bu borç gerçekten geçerliyse, yapılandırma veya itiraz için önce SGK’ya mı gitmeliyim, yoksa vergi dairesini aramakla mı başlamalıyım? Adım adım nasıl bir yol izlemem gerekir?
Ek olarak, şu an şahıs şirketiyim fakat oyunum Steam üzerinden satışa çıktığında gelir artarsa limited şirkete geçmeyi düşünüyorum; çünkü şahıs şirketinde kazanç arttıkça gelir vergisi oranı da yükseliyor.
- Şahıs → limited geçiş sürecinde, bu sırada Steam’in bankama gönderdiği ödemeler için faturayı kimin adına kesmem gerekir (mevcut şahıs şirketi mi, yeni limited mi)?
Mali müşavirim, şahıs şirketini kapatıp yeni limited açılması gerektiğini ve bu sürecin en iyi ihtimalle 2–3 hafta süreceğini, bu arada hesaba yatan tutarlar için zamanında fatura kesilmezse usulsüzlük cezası riski olduğunu söyledi ve maliyenin yüklü miktarda gelen para için 1 hafta içinde para kesilmezse direk denetime bile gelebileceğini söyledi . kafam çok karışık.
Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden kusura bakmayın. Görüş ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.
Teşekkürler.