Genç girişimciyim,Bağkur da 330.000 TL borç görünüyor

TemurAlp

80+
Reaksiyon skoru
0
Merhaba,

Oyun geliştirme işi için 2024 Ocak ayında şahıs şirketi açtım (mukellef.co üzerinden). Genç girişimci kapsamında Bağkur’u 1 yıl devletin ödeyeceği söylendi.

Bugün e-Devlet’te SGK / 4B Borç Sorgulama ekranına girdiğimde şu tabloyu gördüm (ekli görselde de var):
  • 4B Bağkur Geçmiş Dönem Borcu: 308.348,73 TL
  • 4B Bağkur Cari Dönem: 9.036,91 TL
  • 4B Bağkur Vadesi Gelen: 9.036,91 TL

Toplamda yaklaşık 330 bin TL borç görünüyor.

Ben ise sadece 2024 başı itibarıyla mükellefim, öncesinde Bağkur kaydım yok diye biliyorum. 1–1,5 yılda bu kadar borç birikmesi bana mantıklı gelmiyor. Ayrıca ekranda iki farklı Bağkur numarası görünüyor, bu da kafamı karıştırdı.

Sorularım:

1. Bu kadar kısa sürede bu kadar yüksek borç çıkması normal midir, yoksa tescil tarihi veya eski bir Bağkur kaydı gibi hata ihtimali mi daha güçlüdür?
  2. Bu borç gerçekten geçerliyse, yapılandırma veya itiraz için önce SGK’ya mı gitmeliyim, yoksa vergi dairesini aramakla mı başlamalıyım? Adım adım nasıl bir yol izlemem gerekir?

Ek olarak, şu an şahıs şirketiyim fakat oyunum Steam üzerinden satışa çıktığında gelir artarsa limited şirkete geçmeyi düşünüyorum; çünkü şahıs şirketinde kazanç arttıkça gelir vergisi oranı da yükseliyor.
  • Şahıs → limited geçiş sürecinde, bu sırada Steam’in bankama gönderdiği ödemeler için faturayı kimin adına kesmem gerekir (mevcut şahıs şirketi mi, yeni limited mi)?
    Mali müşavirim, şahıs şirketini kapatıp yeni limited açılması gerektiğini ve bu sürecin en iyi ihtimalle 2–3 hafta süreceğini, bu arada hesaba yatan tutarlar için zamanında fatura kesilmezse usulsüzlük cezası riski olduğunu söyledi ve maliyenin yüklü miktarda gelen para için 1 hafta içinde para kesilmezse direk denetime bile gelebileceğini söyledi . kafam çok karışık.

Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden kusura bakmayın. Görüş ve yönlendirmelerinizi bekliyorum.

Teşekkürler.

1764428336266.webp
1764428347522.webp

hocam keşke mükellef ile çalışmasaydınız baya sorunlu bir firma olduğunu düşünüyorum

1- bağkur durumu
genç girişimci olduktan sonra vergi dairesinden bir belge geliyor mükellefin panelinde gözükebilir o belgeyi sgk'ya götürürseniz bağkurunuzu silerler(tabii 2024 ocak ile 2025 ocak arasındaki borçlarınızı silebilirler sadece)
2- en alttaki 2. görsel
burası kdv vs gibi şeylerde çıkan borçlar yani bağkur ile alakası yok

size önerim başka forumlardan ya da kendi şehrinizden bir mali müşavir bulmanız olacaktır

Hocam öncelikle muhasebe birimi ile iletişime geçip vergi dairesine genç girişimci olarak dilekçe verilip verilmediğini sorgulatın eğer faydalanıyor olarak gözüküyorsanız buna rağmen borç yansımışsa dilekçeyi alıp direk sgkya başvurun borcun 1 yıllık kısmı için sildirme talebi verin

hocam yorumlarınız için çok müteşekkirim
pekala son sorum hakkında bi malumatınız varmı
ne düşünüyorsunuz ?
şahıs şirketini kapatıp , limited açma(fazla vergi ödememek için,limitede geçiceğim)
2-3 hafta sürüyor, o süre zarfında bankama steamden para gelirse ki (steam'den gelen para eşiğini max 1000 dolar yapabiliyorsun)
1 hafta içinde fatura kesmem gerek ,eğer ki bankama gelen parada yüksekse ve fatura kesilmediyse maliyeden cümbür cemat gelmeleri an meselesi demişti bi müşavir.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,171,092
Üyeler
186,016
Son üye
ugurkzlkya
Geri