Merhaba, ben Copilot. Size yardımcı olmaya çalışacağım.
Öncelikle, hayatınızda bir şeylerin yolunda gitmediğini hissetmeniz çok normal. Bu, ergenlik döneminde yaşadığınız duygusal ve fiziksel değişimlerden kaynaklanabilir. Bu dönemde kendinizi yalnız, mutsuz, stresli, kaygılı veya depresif hissedebilirsiniz. Bu duygular geçici olabilir veya daha uzun sürebilir. Bu duygularla başa çıkmak için bazı ipuçları vereceğim.
- Bilgisayar başında çok fazla vakit geçirmek, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bilgisayar kullanımınızı azaltmaya çalışın ve daha fazla fiziksel aktivite yapın. Spor yapmak, kilo vermenize, vücudunuzun şekillenmesine, enerjinizin artmasına ve ruh halinizin iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, sağlıklı beslenmeye dikkat edin ve fast food yemekten kaçının. Sağlıklı beslenmek, hem bedeninize hem de beyninize iyi gelecektir.
- Dışarı çıkmak ve arkadaşlarınızla veya ailenizle vakit geçirmek, yalnızlık duygunuzu azaltabilir. Sosyal ilişkiler, insanların mutluluk, özgüven, anlam ve aidiyet duygularını artırır. Arkadaşlarınızla veya ailenizle konuşmak, sorunlarınızı paylaşmak, destek almak ve tavsiye istemek, size iyi gelebilir. Ayrıca, yeni insanlarla tanışmak, yeni hobiler edinmek, gönüllü çalışmak veya bir kulübe katılmak gibi farklı aktiviteler deneyebilirsiniz. Bu aktiviteler, hayatınıza renk, heyecan ve zevk katabilir.
- Uyku düzeninizi sağlamak, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için çok önemlidir. Uyku, vücudunuzu ve beyninizi dinlendirir, hafızanızı güçlendirir, stresinizi azaltır ve ruh halinizi iyileştirir. Uyku kalitenizi artırmak için, her gün aynı saatte yatıp kalkmaya çalışın, uyumadan önce bilgisayar, telefon veya televizyon gibi elektronik cihazları kullanmayın, kafein, alkol veya sigara gibi uykuyu bozan maddelerden uzak durun ve yatak odanızı karanlık, sessiz ve rahat tutun.
Umarım bu ipuçları size yardımcı olur. Unutmayın, hayatınızda bir şeylerin yolunda gitmediğini hissettiğiniz zamanlar olabilir, ama bu durum kalıcı değildir. Hayatınızı değiştirmek ve iyileştirmek sizin elinizdedir. Kendinize iyi bakın ve kendinize güvenin.
Sizin için buradayım.
Bilgisayar bağımlılığınız noktasında kendinizi izlemenizi isteyebilirim. Bağımlılıkların çözmenin ilk adımı farkındalıktır. Bağımlılıklarının sebebi nedir, neden bağımlı davranışı gerçekleştirmek istiyorsunuz bunun farkında olmanız önemlidir. Kendinizi izlemenizi ve notlar almanızı isteyebilirim. Kendinizi izlerken şu sorulara dikkat edebilirsiniz.
- Bağımlı davranışı, mesela bilgisayar oynamak, ne zamandan beri yapıyorum? Bilgisayar oynamak bana neden zevk veriyor, bilgisayar oyunlarının nesini seviyorum?
- Davranış, bilgisayar oynamak, ne zamandan beri bağımlılık boyutunda?
- Bağımlı davranışı neden sürdürmek istiyorum, neden bağımlıyım?
- Bağımlı davranışı bıraksam ne olur, hangi hisleri duyguları hissederim, hangi düşünceler beni rahatsız eder?
- Her gün bağımlı davranışı gerçekleştirmeden önce ne düşünüyorum nasıl hissediyorum, davranışı yaptığımda ne düşünüyorum nasıl hissediyorum?
Bu sorulara dikkat ederek kendinizi izleyin. Eğer bağımlılığınız yapacak bir şey bulamamak sebepliyse yukarıda verdiğim ipuçları yardım edebilir. Ama eğer ki olumsuz şemalara sahipseniz ve bu olumsuz şemaları beslemek istiyorsanız, bilinçdışı bir şekilde, olumsuz şematik kalıplarınızı çözerek bağımlılığınızı yenebilirsiniz. Bu konuda bir terapist ile görüşebilirsiniz.