Neler Yeni

Rehber Hazır sistem alırken dikkat edilmesi gerekenler

OğuzKağan08

80+ Gold
Katılım
30 Haziran 2020
Mesajlar
8,582
En İyi Cevap
1
Selam dostlar, bugün hazır sistem almayı düşünenlerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatacağım.
1-Satıcı
En önemli noktalardan bir tanesi. Satıcı sitenin güvenilirliği. Bazıları sadece Vatan Bilgisayar gibi satıcılara güveniyorlar. Ama piyasada tek bir güvenilir satıcı yok. İtopya, İncehesap, Gamegaraj, Gaming.gen.tr gibi sitelere de güvenebilirsiniz. Bu sitelere de verdiğiniz parayı çöpe atmazsınız. Aklınız da şüphe varsa ordan alışveriş yapanlara bir sorun, buraya gelin konu açın, kullanıcı incelemelerini okuyun. Ama ebeveynlerinizi bir türlü ikna edemiyorsanız ne yazık ki yapılacak bir şey yok.
2-İndirimli diye satılan sistemler
Bu da çok önemli. Birçok yayıncı kendi kafasına göre sistem yapıyor ve diyor ki ''F/P kralı!'' ''sizin için yaptık şu kadar indirim yaptık vay efendim...'' gibi şeyler söyleyip fiyatına göre kötü bir sistem yapıyor. işini adam gibi yapanlara helal olsun DA dışında da işini iyi yapan yayıncılar var ama birçok yayıncı, özellikle popüler yayıncılar kazık bir sistem toplayıp oyun testlerinde grafikleri en düşüğe çekip oyun testinde yüksek FPS veriyor diye F/P kralı sistem adı altında satıyorlar ve donanım konusunda pek bilgili olmayan kitleleri de onlara kanıp paralarını yanlış harcıyorlar kaba dilde kazıklanıyorlar. Eğer bir yayıncı ''indirimli sistem yaptık'' diyorsa, Akakçe'ye veya Cimri.com'a gir, hangi parçalar varsa hepsini birebir aynılarını arat, en ucuz olan ve güvenilir satıcılar tarafından satılan ürünlerin fiyatını bir hesapla. Eğer daha yüksek bir fiyat çıkıyorsa evet indirim yapılmıştır ama aynı fiyat veya daha ucuz çıkıyorsa o sistemde indirim filan yapılmamıştır.
3-İşlemci-ekran kartı uyumu
Yani darboğaz olup olmaması. Hazır sistemlerde pek görmüyorum ama ara sıra yine ''bu fiyata bu ekran kartını koyduk'' diyip işlemciyi onu tam besleyemeyecek bir işlemci seçiyorlar. Son zamanlarda Ryzen 5 3500X ile RX5700XT kullanan çok gördüm evet çok büyük bir darboğaz olmaz ama ben bu ikiliyi kullandığınızda 1080P'de darboğaz olacağını düşünüyorum.
4-Kalitesiz PSU'lu sistemler
Bu konu hakkında herkes bişey söylüyor ''SİSTEM HER AN PATLAYABİLİR EV YANAR!'' diyip abartanlar var. Bu patlama olayı kaliteli kalitesiz her PSU'nun başına gelebilir. Kalitesiz PSU'larda patlama gibi olaylar daha sık görülüyor.. Elektrik gidip gelir yanar olayı da koruması olmayan her güç kaynağında geçerli. C4 de bir espri. Bazıları yine bunu yanlış anlıyor. Fakat ben yine de önermem. Ama hazır sistemde Gamepower PSU varsa ve özelleştirmelerde bütçenize uygun başka kaliteli PSU yoksa alın; 1 ay idare edin, bütçeniz oluştuğu zaman değiştirin. Benim tavsiyem budur. Sırf kaliteli PSU almak için ekran kartından filan kısmayın. Ama marka takıntınız varsa mesala o ekran kartının fabrikasyon olarak OC'lu modelinni değil de OC'suz modelini seçip kaliteli PSU alabilirsiniz. Ben olsam öyle bir şey yapmam ama marka takıntınız varsa ve bütçeniz kısıtlıysa sistem bileşenlerinden bu tür kısmalar yapabilirsiniz.
4.1- Marka da olsa kalitesiz PSU'ların bulunduğu sistemler
Örnek olarak Sharkoon SHP V2, Cooler Master Elite V3 gibi PSU'lar marka olsalar da pek kaliteli değiller. Rampage PSU'dan iyidirler ama benim önermediğim modeller. CM'nin 80 plus sertifikası yok kapastör kalitesi olarak iyi değil. 12V kanaldan 552W verebiliyor. Sharkoon da iç yapı olarak kötü. Sesli çalışıyor. 80+ sertifikası olması ve 12V kanaldan 600W verebiliyor olması dışında pek bir avantajı yok. Ama bir sistem bulmuşsunuzdur, o sistemde bu PSU'lardan biri vardır, sistemde acayip bir indirim vardır fiyatına göre süper bir sistemdir ve özelleştirmelerde bütçenize uygun daha kaliteli başka güç kaynağı yoktur o zaman kabul edilebilir (örnek: DA-MD1)
589662094_tn50_0.jpg


10210719662130.jpg


4.PNG

5-Gamegaraj'ın sistemlerinde kullandığı kendi PSU'ları
Üstteki konuyla aslında bağlantılı. Gamegaraj PSU'lar alınır mı? Güvenilir mi? Bildiğim kadarıyla Darkflash ve Aigo tarafından geliştiriliyor. Bunlar bir Corsair kadar olmasa da kaliteli markalar. Ben önermem. Ayrı ayrı parçaları topluyorsanız daha üst seviye markalara yönelin. Ama hazır sistemde varsa alabilirsiniz.
541908068_tn50_0.jpg

6-Sorunlu SSD'li sistemler.
Piyasada sorunlu SSD sayısı çok. Sistemlerde de çok kez görüyoruz. Detaylı liste buraya tıklayabilirsiniz. Biz içerisinde kronik sorunlu SSD gördüğümüz sistemleri önerirsek ''SSD'yi şununla (sorunsuz bir SSD'le) değiştir'' diyoruz. Ancak bazen özelleştirmelerde o kişinin bütçesine uygun sorunsuz bir SSD olmayabiliyor. Yine aynı örneği vereceğim. Bir sistem vardır fiyatı inanılmaz iyidir ama orda sorunlu bir SSD vardır ve bütçenize uygun daha iyi bir SSD yoktur o zaman bazı modeller kabul edilebilir(örnek: DA-MD1)
Mesala MD-1'de kullanılan SSD Toshiba OCZ TR200, 555mb/s okuma ve 540mb/s yazma değerleri bulunan performanslı bir SSD. Ancak sağlığının hızlı tükenmesi gibi bir sorunu var. Bu aşırı derecede kötü bir sorun değil. Şimdi siz bunu bilerek aldınız çünkü özelleştirmede bütçenize uygun daha iyi bir SSD yoktu. Sorun yok, bir süre idare eder, yeniden para biriktirdiğiniz zaman değiştirirsiniz. Ama bütçeniz varsa mutlaka eğer bir sistemdeki SSD kronik sorunluysa özelleştirmelerden değiştirin.
toshiba-ocz-tr200-ssd-sabit-disk_yorumbudurcom.jpg

5.PNG

Ancak bazı SSD'ler kabul edilemeyecek derecede sorunlu. Adata SU630/SU650, Crucial BX500/550 gibi. Mavi ekran hatalarından aşırı hız düşmelerine... Rekor sıcaklıklardan ömrünün hızlı tükenmesine kadar birçok sorunu olan iki SSD. Ancak bütçenizi bir kuruş bile arttıramıyorsanız gidip SSD'yi sorunsuz alıcam diye ekran kartınızdan, işlemcinizden kısmayın. Ama benim tavsiyem daha düşük kapasitede ama daha az sorunlu bir SSD ile özelleştirmeniz. Çünkü bu SSD'yi alıp mağdur olanlar ve çok pişman olanlar çok.
image.png

10132519485490.jpg

7- Hava akışı kötü olan kasalı sistemler
Bir sistemde kasa hava çok önemlidir. Sistem parçalarının sıcaklığını belirleyen en önemli faktör olabilir. Ancak şu da gördüğüm bir hata. F/P bir sistem topluyor adam 1650S'li, R3 3100lü filan. Ama gidiyor 1000 liralık kasa koyuyor. Bu da bir hatadır. Kasanızın fan kalitesi, malzeme kalitesi bi tık daha iyi olucak diye bütçe kısıtlıysa pahalı kasa kullanmayın. Ancak yine de hava akışı iyi bir kasa kullanmaya özen gösterin. Bütçeniz varsa da eğer bir hazır sistemde hava akışı kötü bir kasa varsa özelleştirmelerden hava akışı daha iyi bir kasa seçin. Ama bütçeniz kısıtlıysa sırf iyi kasa alıcam diye ekran kartından, işlemciden kısmayın.
Hava akışı kötü kasalara örnek olarak:
power-boost-vk-p3380b-550w-80-tg-argb-usb-3-0-mid-tower-kasa.jpg

TeoriV2-104407_large.jpg

5d6e26b600997_500.jpg

Evet dostlar, benim rehberim şimdilik burda bitiyor. Aklınıza gelen başka önemli noktalar varsa yazabilirsiniz. Hoşçakalın :)
 
Son düzenleme:

Eskel

80+ Silver
Katılım
13 Ağustos 2020
Mesajlar
4,005
Dahası  
Reaksiyon skoru
12,969
Yaş
16
Konum
Kaer Morhen
İsim
Emin
Müq olmuş eline sağlık hocam
 

Marianoly

80+ Gold
Katılım
3 Ekim 2020
Mesajlar
8,648
En İyi Cevap
1
kusura bakma ama
çok güzel rehber olmuş
 

OğuzKağan08

80+ Gold
Katılım
30 Haziran 2020
Mesajlar
8,582
En İyi Cevap
1
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #9

DJ. Mic Check

80+ Platinum
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
10,316
En İyi Cevap
3
Sharkoon psu'nun hem kabloları çok kısa hem de iç yapısı falan 10 yıl önceki psu gibi.
 

mutlu pide

80+ Platinum
Katılım
29 Temmuz 2020
Mesajlar
12,825
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,856
Konum
mutlu pide
İsim
mutlu pide
İlgilendiği Kategoriler
mutlu pide

DJ. Mic Check

80+ Platinum
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
10,316
En İyi Cevap
3
Top Bottom