Neler Yeni

İşlemci GHz'im oyunlarda düşüyor.

abcdefg1234

80+ Silver
Ekran kartın ne kadar soğuk olursa olsun, CPU'n hala ısınıyorsa kendini yavaşlatacaktır ve bu yüzden de kendini düşük GHz'de çalıştıracaktır. Düşük GHz'de çalışmak için gücünü kısar ve gücünü kıstığı için ekran kartını da pek beslemez. Bu yüzden, VALORANT testi yaparken MSI Afterburner üzerinden "İşlemci Sıcaklığı / İşlemci Hızı / İşlemci Kullanım Oranı" gibi seçenekleri de açarsanız ve öyle paylaşırsanız daha net bir cevap yazabiliriz.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Masaüstü bir CPU'da 81 derece yüksek bir ısı seviyesi olarak kabul edilebilir. Eğer işlemci bunu yüksek ısı olarak algılıyorsa kendi gücünü kısıyordur. Bu ısılarda güç kesmemesini istersen BIOS üzerinden ayarlayabilirsin veya direkt maddi çözüm olarak SE224XT gibi 3500X'i rahatlıkla soğutacak bir soğutucu alabilirsin.

İşlemciden işlemciye 80 derecenin fazla olup olmadığı değişebilir. O kendi ayarına ve dayanılıklığına bağlıdır.
arkadaşınki laptop Cpu su

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Boran Yılmaz
Ekran kartın ne kadar soğuk olursa olsun, CPU'n hala ısınıyorsa kendini yavaşlatacaktır ve bu yüzden de kendini düşük GHz'de çalıştıracaktır. Düşük GHz'de çalışmak için gücünü kısar ve gücünü kıstığı için ekran kartını da pek beslemez. Bu yüzden, VALORANT testi yaparken MSI Afterburner üzerinden "İşlemci Sıcaklığı / İşlemci Hızı / İşlemci Kullanım Oranı" gibi seçenekleri de açarsanız ve öyle paylaşırsanız daha net bir cevap yazabiliriz.

Masaüstü bir CPU'da 81 derece yüksek bir ısı seviyesi olarak kabul edilebilir. Eğer işlemci bunu yüksek ısı olarak algılıyorsa kendi gücünü kısıyordur. Bu ısılarda güç kesmemesini istersen BIOS üzerinden ayarlayabilirsin veya direkt maddi çözüm olarak SE224XT gibi 3500X'i rahatlıkla soğutacak bir soğutucu alabilirsin.

İşlemciden işlemciye 80 derecenin fazla olup olmadığı değişebilir. O kendi ayarına ve dayanılıklığına bağlıdır.
BIOS üzerınden nasıl yapacağım? bir zararı falan olur mu?

lil musty

80+ Silver
En İyi Cevap
9
arkadaşınki laptop Cpu su
Pardon 3500U yazısını 3500X olarak gördüm.

Laptop ise o zaman 80 derece kabul edilebilir bir seviye olabilir ama mesela ben kendi laptopuma göre konuşayım :
Benim laptopum 79-82 derecelerden sonra yavaş yavaş 4.1-4.4 GHz'lerden 3.9'lara düşmeye başlıyor. Her 3 4 derecede 0.3GHz falan kısılıyor ve arkadaşın laptopu bunu daha erken sıcaklıklarda yapıyor olabilir.

abcdefg1234

80+ Silver

Laptop ise o zaman 80 derece kabul edilebilir bir seviye olabilir ama mesela ben kendi laptopuma göre konuşayım :
Benim laptopum 79-82 derecelerden sonra yavaş yavaş 4.1-4.4 GHz'lerden 3.9'lara düşmeye başlıyor. Her 3 4 derecede 0.3GHz falan kısılıyor ve arkadaşın laptopu bunu daha erken sıcaklıklarda yapıyor olabilir.
bende eski bir laptop var, işlemcisi i5 5200U ve 85 dereceyi geçtikten sonra throttle yaparak Cpu hızını baya bi düşürüyor .Oyun falan zaten zor oynanırken bide throttle olunca hiç oynanmıyordu bence arkadaşta da aynı sorun var.

lil musty

80+ Silver
En İyi Cevap
9

Ek olarak sorunun CPU GHz'inde olduğuna emin miyiz? Neden soruyorsunuz derseniz :

-İlk attığı VALORANT görüntüsünde ekran kartı kullanımı sadece %50, bunun normalde bir bilgisayarda darboğaz söz konusu değilse %90-95'ten aşağı inmemesi lazım. Ek olarak arkadaşın GPU MHz'i 350 seviyelerinde takılıyor yani Vega 8 normalde de mi böyle bilmiyorum ama bana düşük geldi.

Benim laptopta da maalesef bazı oyunlarda ekran kartı kullanımı %70'lerde kalabiliyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Boran Yılmaz

BIOStan nasıl yapabiliriz? bir zararı olur mu ?

lil musty

80+ Silver
En İyi Cevap
9
BIOStan nasıl yapabiliriz? bir zararı olur mu ?
İşlemcini en başta masaüstü sandığım için öyle dedim yani laptopların BIOS'ları genelde daha basit oluyor. O yüzden yapamama ihtimalin var.

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Boran Yılmaz
hocam birde HWMonitör uygulamasını indirebilir misiniz ? Oyuna başlamadan önce uygulamayı açın, 5-10 dk oyun oynadıktan sonra uygulamadaki değerleri ss alıp atar mısınız
tamam indiriyorum.

hocam birde HWMonitör uygulamasını indirebilir misiniz ? Oyuna başlamadan önce uygulamayı açın, 5-10 dk oyun oynadıktan sonra uygulamadaki değerleri ss alıp atar mısınız

Ekler

• resim_2021-11-19_230151.png
    resim_2021-11-19_230151.png
    299.9 KB · Hit: 70
Son düzenleme:

abcdefg1234

80+ Silver
tamam indiriyorum.
büyük ihtimalle thermal throttle yiyorsunuz hocam. İşlemci 91 dereceye çıkıp throttle olmuş gibi gözüküyor. Programın aşşağı tarafında GPU içinde sıcaklık değerleri olması lazım oraya da bi bakar mısınız

büyük ihtimalle thermal throttle yiyorsunuz hocam. İşlemci 91 dereceye çıkıp throttle olmuş gibi gözüküyor. Programın aşşağı tarafında GPU içinde sıcaklık değerleri olması lazım oraya da bi bakar mısınız
Laptoplarda oluyor mu bilmiyorum fakat oluyorsa ryzen master üzerinden undervolt deneyebilirsiniz

Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Boran Yılmaz

Laptoplarda oluyor mu bilmiyorum fakat oluyorsa ryzen master üzerinden undervolt deneyebilirsiniz

thermal throttle dediğiniz şey nedir? daha önce 91 derece olmuştu işlemcim ama o nedir?

abcdefg1234

80+ Silver

thermal throttle dediğiniz şey nedir? daha önce 91 derece olmuştu işlemcim ama o nedir?
Throttle olduğu zaman işlemci veya gpu olması gereken mhz de çalışmıyor. Sıcaklıklar çok yükseldiğinde işlemci kendini otomatik olarak kısıyor yani

Top Bottom