Neler Yeni

Öneri Linux Başlangıç Dostu Dağıtımlar

Gri Caner

80+ Titanium
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
30,676
En İyi Cevap
7
Linux'a başlayacaksanız bu rehber size yeterli olacaktır.
Aşağıdakiler dışında bir şey araştırıp zaman kaybetmeye gerek yok. Siz yeni olarak meraklısınız. Meraklı olduğunuz için de sürekli dağıtım değiştirmek isteyeceksiniz. Bunu yapmalısınız da çünkü kendinize uygun dağıtımı böyle bulursunuz. Zaman kaybetmeyin demekten kastım başlamak için zaman kaybetmeyin.
Hemen başlayalım.
Sırası en çok önerilenden en az önerilene göre gitmektedir. AMMA VE LAKİN hepsiyle de başlangıç yapabilirsiniz aman aman bir fark hissetmeyeceksiniz.


1- Linux Mint
1665596407458.png


Şu anda kullandığım dağıtım. Nostalji yaşamak istedim.
Linux Mint Ubuntu tabanlı .deb paket uzantısını kullanan başlangıç dostu dağıtımların ilkidir. Yani birinin Linux'a giriş hikayesi mutlaka Mint ile başlamıştır zira benim de öyle oldu.
Mint'in kullanımı Windows gibi olup hiçbir farkı bulunmamaktadır. Kendi uygulama merkezi olan Mint'e terminale kod yazma gereksinimi duymadan yazılım program kurabilirsiniz. Fakat söylemekte fayda var. Terminal her zaman her dağıtımda her koşulda daha hızlıdır. Öğrenmek avantajınızadır. Zira çok zoru bırak zor değildir.
Güncelleme merkezi, yazılım merkezi, sürücü merkezi gibi olan dağıtım son kullanıcı için kelimenin tam anlamıyla "MÜKEMMEL" bir dağıtımdır.
Temelde 3 ara yüzle gelen Mint Cinnamon'u ünlüdür. Cinnamon daha modern daha Windows vari bir ara yüzdür. Mate ortası. XFCE ise düşük sistemli bilgisayarlar için önerilir.
İndirmek için tıklayın.


2-Pop!_OS

1665596703301.png


Pop!_OS (bundan sonra PO diye anılacaktır) yine Ubuntu tabanlı olan bir dağıtımdır. Kullanımı son derece basit olan dağıtımın kendi masaüstü ortamı vardır. Gnome'u taban alarak kendi ara yüzünü geliştirmiş yani. Gnome ise bir başka ara yüzdür. Kendi mağazası olan PO'da kullanımı gayet kolaydır. Sadece indir tuşuna basmanız yeterlidir.
PO'nun şöyle bir avantajı var: sırf Nvidia için ayrı ISO dosyası vardır. Bu da uyumsuzluk gibi sorunları ortadan kaldırıyor. Bir bakın derim. PO sadece 1 ara yüz ile de gelse siz sonradan isteğe bağlı olarak istediğiniz ara yüzü kurabilirsiniz. Linux'un böyle bir avantajı var. Esnek...
İndirmek için tıklayın.


3-Manjaro

1665596924886.png


Manjaro diğerlerinden farklı olarak Arch tabanlı bir dağıtımdır. Arch daha hızlı daha performanslı bir türdür. Fakat stabilite açısından Debian ve Ubuntu dağıtımları daha iyidir.
Arch'ın avantajı vardır ki bu da AUR yani topluluk deposu. Depo dediğimiz şey sizin yazılımları, programları indirdiğiniz ana kaynak. Arch'ta ana kaynağının yanında topluluk deposu da vardır. Bu da demek oluyor ki indiremeyeceğiniz program yok. Mutlaka vardır. Manjaro'da Nvidia için ayrı bir ayarı vardır. Sadece boot ekranında iken NVIDIA sürücüsüyle başlat demeniz yeterlidir.
Manjaro KDE, Gnome ve XFCE ara yüzü ile gelmektedir ve KDE en eğlenceli ve özelleştirilebilir olanıdır. Gnome biraz daha farklıdır. Ama eğer ki sisteminiz düşük ise XFCE önerilir. Bunlar da ne diyecek olursanız basitçe kullanıcı ara yüzü. Yani menüler ikonlar açılış sayfası vesaire.
Manjaro'da başlangıç için gayet iyi bir dağıtımdır. Sadece araştırma yapmayı bilmek lazım.
İndirmek için tıklayın.

 
Katılım
24 Kasım 2020
Mesajlar
4,288
güzel olmuş kahve
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
988,070
Mesajlar
8,919,295
Üyeler
156,274
Son üye
F8eighT
Top Bottom