Neler Yeni

M4 Sherman Tankının Artı ve Eksi Yönleri

Omnissiah

80+ Bronze
Katılım
1 Eylül 2021
Mesajlar
808
Dosya:M4-Sherman tank-European theatre.jpg - Vikipedi

İkinci Dünya Savaşı Amerikan ordusunun yükselmeye ve bugünkü haline gelmesine oldukça faydalı olan bir olaydı. Zira ikinci dünya savaşından önce tank üretimi ve tasarımı konusunda deneyimi olmayan amerikalılar bu tankları genelde piyade destek amacıyla üretiyor ve kullanıyorlardı.

Nitekim bu piyade destek aracına uygun olarak üretilen stuart tankları bu doktrine uygun tanklardı.


AFV kulübü AF35053 1/35 abd M3A3 hafif Tank Stuart ölçekli model seti|Model  Building Kits| - AliExpress

Ama ne zaman Amerikalılar bu m3 lee ve stuartları cepheye göndersede ne kadar eksik tanklar olduğunu acı bir şekilde deneyimlediler çünkü o dönem Almanların ürettiği efsanevi 75pak adlı anti tank topunu kullanan (bu top üretildiğinde delemediği zırh yoktu) panzer 4 lerle hatta daha hafif bir top kullanan panzer 3 lerle karşılaşınca yepyeni bir tank ihtiyacı burada doğmuştu.

Bu ihtiyaçtan dolayı amerikalılar daha zırhlı olan m3 lee tankını üretip ingilizlere bol miktarda verdiler

M3 Lee


Bu tank ilginç bir tanktı çünkü iki farklı top kullanıyordu mesela tarette 37mm hafif bir top varken. Tankın yan gövdesinde 75mm devasa bir top vardı ve bu toplar panzer tanklarına karşı etkili olmuştu ayrıca piyade desteği görevinide yerine getirmişti.

Fakat gelin görün bu tanklarında yeterli olmamaya başlaması yeni bir tank ihtiyacını doğurmuştu. Nitekim m3 lee modelinden bolca esinlenerek yepyeni o efsane m4 sherman tankı ortaya çıktı.
Amateur Scale Modeller: M4 Sherman


Bu tank t-34 tanklarına kıyasla daha büyük bir gövdeye sahipti içi daha genişti ama bu bir eksi yöndü çünkü bir tank ne kadar büyük olursa o kadar kolay hedef haline gelirdi. Zaten Amerikan piyadeleri bu tanka teneke kutu lakabını takmışlardı.

Fakat bu tank gerçekten güzel bir piyade tankıydı hem ucuz hem kolay modifiye edilmesi sayesinde savaş boyunca çeşitli milletler tarafından kullanıldı.

Tabi bu tanka çeşitli modifikasyonlar yapıldı mesela zırh eğimi değiştirildi daha uzun ve güçlü bir top eklendi. Mayın temizleme hatta hava savunma gibi çeşitli versiyonları üretildi. Ama hiç bir zaman Tiger tankı gibi Panther tankı gibi ağır zırhlı tanklara karşı asıl zararı veren bu tank olmadı. O dönemde Amerikanın en etkili tank savar silahı hava kuvvetleriydi zaten savaşta ne kadar iyi tank üretirseniz üretin hava üstünlüğü olmayınca tanklar açık hedef haline gelir.


Bu tankın artıları

Kolay üretimi
Kolay kullanımı
Kolay tamir edilmesi
Çeşitli arazide kullanılabilmesi

Eksileri

Alman rakiplerine göre yetersiz zırh ve ateş gücü
Büyük bir hedef olması
 
Top Bottom