Oyun oynarken bilgisayar donuyor veya kendini yeniden başlatıyor

AntiDuckZ

80+
Reaksiyon skoru
0
Selam arkadaşlar,
Bir süredir bilgisayarımda çözemedim bir problemle uğraşıyorum. Oyun oynarken bilgisayarım bazen donuyor, bazen ses kesiliyor ve ardından tamamen kilitlenip yeniden başlıyor. Bazen herhangi bir hata vermeden reset atıyor, bazen de birkaç hata mesajı görüyorum (ekran görüntülerini aşağıda paylaşacağım).

Sorunu anlamak için elimden geldiğince bütün donanım testlerini yaptım:

• Sıcaklıklar: İşlemci ve ekran kartı sıcaklıklarını takip ettim, gayet normal değerlerde.
  • Güç kaynağı: Güç yetersizliği olmasın diye hem FurMark hem Cinebench’i aynı anda çalıştırıp tam yük testi yaptım. Sistem tam yükteyken bile bir kapanma yaşanmadı.
  • RAM testi: MemTest ile RAM’i test ettim, hiçbir hata çıkmadı.
  • Depolama: M.2 SSD kullanıyorum, kontrol ettim; herhangi bir hata görünmüyor.

Tüm bu testlerde bir sorun çıkmamasına rağmen özellikle oyun oynarken, yani sistem yük altındayken bu donma ve resetleme sorunlarını yaşıyorum.
Bazen işlemci yükü yüksekken daha sık oluyor ama işlemci sıcaklığı düşük kalıyor, bu yüzden ısınmadan kaynaklı olduğunu da sanmıyorum.

Ek olarak, Windows’u tamamen formatladım ve tüm güncellemeleri yükledim.
İlk olarak bu sorunu, Windows güncellemesini yaptıktan sonra yaşamaya başladım, o yüzden başlangıçta yazılımsal bir problem olabileceğini düşündüm.
Ancak daha sonra sistemi sıfırdan kurmama, BIOS’u resetlememe ve ayarları kontrol etmeme rağmen sorun devam etti.
Her seferinde aynı şekilde donma veya yeniden başlama sorunu yaşanıyor.

Ayrıca şunu da fark ettim:
BIOS üzerinden “Sync All Cores” açıp frekansı 4.8 GHz’e çıkardığımda sistem çoğunlukla yeniden başlıyor.
Ancak sıcaklıklar normal — işlemci kesinlikle ısınmıyor.
Buna karşılık, tek çekirdek modunda otomatik ayarda bıraktığımda veya frekansı 4.6 GHz civarına çektiğimde sistem daha stabil çalışıyor ve bu kapanma sorunu yaşanmıyor.
Yani sorun sıcaklıkla ilgili değil, daha çok frekans, voltaj ya da güç dağıtımıyla ilgili bir şey gibi görünüyor ama tam olarak ne olduğunu anlayamadım.

Artık donanım mı yazılım mı anlamakta zorlanıyorum. Aynı anda GPU ve CPU tam yükteyken sorun çıkmıyor, ama oyunlarda rastgele oluyor.
Bu durumu yaşayan veya fikri olan varsa yardımcı olabilir mi?

Şimdiden teşekkür ederim.
(Ekran görüntülerini aşağıda paylaşıyorum.)
Ayrıca, tüm sistem bileşenlerimi aşağıda detaylı olarak yazdım.

Sistem Bileşenleri:

• İşlemci (CPU): Intel Core i7-11700K 3.6GHz (16 MB Cache, LGA1200)
  • Anakart (MB): ASUS Prime Z590-P Wi-Fi (Intel Z590, DDR4, 1200 soket)
  • Ekran Kartı (GPU): MSI GeForce RTX 2060 Super Ventus OC 8GB 256-bit
  • RAM: Corsair CMW32GX4M2E3200C16 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz CL16
  • Depolama: Samsung 970 Evo Plus NVMe 500GB 3500MB/s-3300MB/s M.2 SSD
  • Güç Kaynağı (PSU): Gameforce GF700 700W

Ekler

• IMG_9392.webp
    IMG_9392.webp
    1.8 MB · Hit: 19
  • IMG_9394.webp
    IMG_9394.webp
    1.2 MB · Hit: 22
Geri