Oyunlarda çok düşük fps sorunu RTX 3070 / Ryzen 7 2700x / 16GB Ram

EfeSM

80+
Reaksiyon skoru
0
Nedenini anlamadığım şekilde çok düşük fps değerleri alıyorum
Mesela Benchmark videolarında ARC Raiders 100fps civarı ama ben 30-40fps alıyorum
Valorant 250-300 civarı ama ben 90-100fps alıyorum
GTA5 80-90 civarı ama ben 40-50 alıyorum
Lütfen bunun bir çözümü varsa bana yardım eder misiniz?
Ekran Kartı ve İşlemci driverları güncel.
Sistem:
Gigabyte Aorus Master RTX 3070
AMD Ryzen 7 2700x
16GB Ram
Asus Prime X370-Pro Anakart

Sistemi yeni mi topladın veya aldın ?, windows 11 mi kullanıyorsun son güncellemelerinde fps'i düşürebilecek güncellemeleri vardı KB5066835 kodlu güncelleme yapılmış mı kontrol eder misin ? Ayrıca sisteminde aygıt yöneticisinden herhangi bir donanımda uyarı olmadığından emin olur musun ? psu değerlerin nedir

Sistemi yeni mi topladın veya aldın ?, windows 11 mi kullanıyorsun son güncellemelerinde fps'i düşürebilecek güncellemeleri vardı KB5066835 kodlu güncelleme yapılmış mı kontrol eder misin ? Ayrıca sisteminde aygıt yöneticisinden herhangi bir donanımda uyarı olmadığından emin olur musun ? psu değerlerin nedir
Sistemi 2. El olarak yeni aldım. Windows 11 kullanıyorum güncelleştirme geçmişine baktım ve söylediğin kod numaralı bir güncelleştirme göremedim. Aygıt yöneticisinde hiçbir uyarı yok her şey normal. psu değer.i derken tam olarak neyden bahsediyorsun?

Sistemi 2. El olarak yeni aldım. Windows 11 kullanıyorum güncelleştirme geçmişine baktım ve söylediğin kod numaralı bir güncelleştirme göremedim. Aygıt yöneticisinde hiçbir uyarı yok her şey normal. psu değer.i derken tam olarak neyden bahsediyorsun?
psu kaç watt yetersiz kalıyor olabilir

Sistemi yeni almışsın, eski sahibinden herhangi bir test verisi vs. aldın mı istedin mi. 3070 genellikle minimum Ryzen 3600 civarı bir işlemci istiyor darboğaz yaşanmaması açısından hiç oyunlarda ani donmalar atlamalar takılmalar yaşıyor musun ?
Ram için BIOS üzerinden XMP açık olup olmadığını kontrol edebilir misin.
Anakart x370 lerde bazen gpu 4x PCIe da çalıştırabiliyor. Bunu da GPU-z adlı programı kurup kontrol edebilirsin. GPU-Z >Bus Interface alanında ne yazıyor iletebilir misin.

• Beğen
Reaksiyonlar: VeVx
psu kaç watt yetersiz kalıyor olabilir
650w Psu var
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Sistemi yeni almışsın, eski sahibinden herhangi bir test verisi vs. aldın mı istedin mi. 3070 genellikle minimum Ryzen 3600 civarı bir işlemci istiyor darboğaz yaşanmaması açısından hiç oyunlarda ani donmalar atlamalar takılmalar yaşıyor musun ?
Anakart x370 lerde bazen gpu 4x PCIe da çalıştırabiliyor. Bunu da GPU-z adlı programı kurup kontrol edebilirsin. GPU-Z >Bus Interface alanında ne yazıyor iletebilir misin.
Hayır test verisi vs. almadım. ani donmalar olmuyor ama çok düşük fps değerleri alıyorum. hayır xmpyi kontrol etmedim şimdi bakacağım. gpu-z adlı programdan baktım ve bus interface kısmında PCIe x16 4.0 @ x16 3.0 yazıyor

İşlemci genellikle %80-90 civarlarında dolaşıyor bazen %96 falan da oluyor ama ekran kartı %30-40 civarları çalışıyor

İnternetten biraz araştırdım ve biosa girip amd işlemcim olduğu için ai tweaker dan docp'u açtım ama bilgisayar başlatılırken hata verdi
bu sefer docp standart seçtim ama yine hata verdi eskisi gibi autoya alınca bilgisayar sorunsuz başlatıldı

İnternetten biraz araştırdım ve biosa girip amd işlemcim olduğu için ai tweaker dan docp'u açtım ama bilgisayar başlatılırken hata verdi
bu sefer docp standart seçtim ama yine hata verdi eskisi gibi autoya alınca bilgisayar sorunsuz başlatıldı
Sorunu şuan kısmen çözdüm sayılır ai tweaker kapalıyken yani XMP/DOCP kapalıyken elle Rami 3000Mhz'e kadar ayarlayabildim ve fpsim arc raiders'ta 30-40 alırken 60 civarı alıyorum ama Ramlerim 3200Mhz eğer bu hıza ayarlayabilirsem sorunun düzelebileceğini ve gayet güzel değerler alabileceğimi düşünüyorum umarım bunuda çözerim. Desteğin için teşekkürler

650w Psu var

Hayır test verisi vs. almadım. ani donmalar olmuyor ama çok düşük fps değerleri alıyorum. hayır xmpyi kontrol etmedim şimdi bakacağım. gpu-z adlı programdan baktım ve bus interface kısmında PCIe x16 4.0 @ x16 3.0 yazıyor

İşlemci genellikle %80-90 civarlarında dolaşıyor bazen %96 falan da oluyor ama ekran kartı %30-40 civarları çalışıyor
Biz teşekkür ederiz şunu da ekleyeyim işlemcin ekran kartına göre düşük kaldığı için bu kullanım oranlarında alıyorsun bu da tek taraflı darboğaza sokuyor sistemini oynadığın oyunlarda eğer yüksek ayarlarda oynamıyorsan ayarlarını yüksek ayarlara çekerek deneyebilirsin (ekran kartını kullanımını artıracak grafik ayarları neler şeklinde aratabilirsin texture gibi) ekran kartına da yüklenmesi açısından bu da fps'ini biraz da olsa artıracaktır.

İzlediğin test videolarındaki işlemciler yenidir. En kötü 5600 bir işlemci alırsan o videodaki değerleri görürsün. Genel olarak sorunun işlemci.

Test videolarında genelde ekran kartının ham performansını göstermek için üst düzey işlemci kullanırlar. Eğer işlemcin ekran kartını iyi besleyecek durumda değilse ekran kartının performansı yarı yarıya düşecektir. Bu yüzden ekran kartı test videoları direkt olarak doğru sonuca ulaşmanı sağlamaz.

Kısaca çözüm işlemci yükseltmek.

Yani bellek sorunu değil. Belleklerde genelde FPS'i çift kanal bellekler etkiliyor. Atıyorum bir oyun 10 GB bellek tüketiyor. Senin sisteminde 1x16 GB bellek var. Sen bunu 2x16 GB yaparsan aslında oyun kendi limitini de aşabileceğinden 12-14 GB zorlayacak, sisteme de boş bellek kalacağından ara sıra kısıtlama yapmayacak ve kafadan 20-30 FPS varan farklar görebileceksin. Ama yukarıdaki videoda gördüğün gibi işlemci değişimi ile Valorant'da olan FPS farkı +200 civarında geziyor. Öyle bir değeri bellek hızı ile alman imkansız.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,171,331
Üyeler
186,051
Son üye
bahadırx6
Geri