Neler Yeni

[Rehber] EFI/UEFI Nedir? Ne İşe Yarar?

EFI Shell

80+ Gold
Katılım
3 Nisan 2020
Mesajlar
9,011
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,304
Konum
ÇANKAYA/ANKARA
İsim
Semih Boran
Herkese iyi günler. Bu konumuz bir rehber olacaktır.

1597133070360.png


EFI/UEFI Nedir?

EFI (Extensible Firmware Interface), Intel Itanium SoC'lerin mimarisi IA-64 için geliştirilmiş bir gömülü yazılımıdır. İlk adı, Intel IBI (Intel Boot Initiative)'dir. UEFI adı (Unified Extensible Firmware Interface), EFI'nin 2005'te Intel ile HP'nin tekelinden çıktıktan sonraki adıdır. UEFI 2.0 (EFI 2.0 denebilir) sürümünden itibaren UEFI kelimesi kullanılır. 1998 yılında geliştirilmeye başlanmış, 2000 senesinde Itanium cihazlar ile kullanımına başlanılmıştır.

EFI/UEFI Ne İşe Yarar?

EFI/UEFI, BIOS'un yerini almış bir anakart yazılımı olduğundan BIOS'un işinin aynısını yapmaktadır. Boot (önyükleme) gibi servisler baştan yapılmıştır. .COM gibi dosyalar yerine standart bir boot dosyası getirilmiştir. .EFI dosyalarıdır.

EFI/UEFI İçin Ne Gerekiyor?

EFI/UEFI için, desteklenen bir ISA gerekir (ARMv7, AMD64 gibi) Birde UEFI BIOS'unuzun mimarisine uygun UEFI destekleyen OS (İşletim Sistemi) gereklidir. Disk tipi MBR, GPT olabilir. EFI System Partition (ESP) adında birde ekstra bölüm türü vardır. EFI/UEFI önyükleme yöneticilerinin (bootloader/boot manager) depolanması için yapılmıştır. Ancak, EFI/UEFI önyükleme için bu bölüme ihtiyaç yoktur.

EFI/UEFI Hakkında Yanlış Bilinenler

1. Yanlış: EFI/UEFI, 3.nesil (Ivy Bridge) Intel SoC ile geldi.
Doğru: 2000 yılında IA-64 mimarili sistemlerle geldi. Ondan sonra 2005 senesi civarı x86'ya geldi (2006 model Core 2'li Macbook'lar da 32 bit EFI 1.10 bulunuyor. Intel DP35DP gibi LGA 775 UEFI'li anakartlar bulunuyor).
2. Yanlış: EFI/UEFI için GPT kullanmak zorunludur.
Doğru: OS'ların GPT isteme sebebi sadece daha iyi olduğundan ve EFI/UEFI ile bağdaştırıldığındandır. MBR diske bile UEFI kurulum yapılmakta ve yapanlar mevcut (ben dahil. Mesela Ubuntu zorunda tutmuyor. MBR olarak UEFI biçimde kurmaya izin veriyor. Ya da MBR ve FAT32 olan bir USB'ye herhangi bir UEFI bir şey atın ve UEFI olarak boot etmeyi deneyin (rEFInd gibi)):
3. Yanlış: İlk EFI/UEFI destekleyen Windows sürümü, Windows 8'dir.
Doğru: İlk UEFI desteğine sahip Windows sürümü, Windows XP IA-64 Edition'dır. Bu videoya bakın:

Intel'e özel olarak IA-32 sürümde de EFI/UEFI vardı. x86 mimarisi için UEFI'ye sahip ilk sürüm Windows Vista RTM (Microsoft, Windows Vista SP1 ile geldi dese de bu kocaman bir yalan ve niyeyse bu yalanı Windows Server 2008 için kullanmadılar) ile geldi. Fakat sadece x64 için kullanıma sunuldu. Aslında Longhorn buildlerinde (bazı buildlerde 64 bit sürümlerde de dahil) IA-32 için UEFI bulunuyordu. IA-32 içinse Windows 8 ile birlikte geldi. XP meselesi ise şu:

2001 senesinde Intel Developer Forum etkinliği kapsamında, Pentium 4 CPU'ya sahip PC'de EFI/UEFI Windows XP X86 kurulu (normalde yok fakat Windows Longhorn yapılarından gerekli dosyalar ve ellemeler yapılarak MBR disk bölüm düzeninde EFI/UEFI modunda kullanmak mümkündür.)
8837418800_1495509506.jpg

4. Yanlış: EFI ile UEFI tamamen farklıdır. Doğru: Çoğu kişi, UGA 1.1'in UEFI 2.0'da UEFI GOP ile değiştirildiği için ikisini tamamen ayrı bir şey zannediyor (ya da isminden dolayı) EFI 1.10'a sahip bir anakart, Windows Vista/7'yi sorunsuz olarak UEFI şekilde boot ediyor. Windows 8 üzerini de sorunsuz şekilde UEFI olarak boot ediyor. Her sürümde değişiklikler yapılıyor. 2005 senesinde UEFI Forum kuruldu ve 2006 senesinde ilk UEFI adı taşıyan EFI sürümü çıktı. Zaten farklı bir şey olsa niye GPT ve .efi dosyası gibi şeyler tamamen aynı olsun ya da UEFI Shell isminden çok EFI Shell adı kullanılsın?

EFI/UEFI Türleri ve Sürümleri

EFI/UEFI 2000 senesinden beri aktif olarak güncellenmektedir. Devamlı yeni özellikler gelmekte. UEFI Forum'un BIOS sınıflandırması mevcuttur. Bu şu şekildedir:

UEFI Class 0> UEFI değil demek (BIOS, LK, Das U-Boot, Samsung S-Boot, Coreboot gibi UEFI hariç her şey buna giriyor (bazısı UEFI boot etme yeteneğine sahip olsa bile).
UEFI Class 1> Gömülü UEFI (UEFI Boot devre dışı bırakılmış sistemler. En büyük misali, çoğu Sandy Bridge notebook modelleri)
UEFI Class 2> CSM'e sahip UEFI (Hem legacy önyükleme, hem UEFI önyükleme açık)
UEFI Class 3> Yalnızca UEFI (Saf UEFI. CSM hiç yok ya da ayarı gizlenmiş)
UEFI Class 3+> Yalnızca UEFI (Her daim Secure Boot (Güvenli Önyükleme) etkin. Kapatma ayarı gizlenmiş)

EFI/UEFI'nin sürümlerine "Spesifikasyon" denir. EFI 1.0-EFI 1.10 arası EFI adı kullanılmış, 2005 senesinde UEFI Forum kuruldu ve UEFI adını taşıyan ilk sürüm olan UEFI 2.0 bir sene sonra çıktı. EFI olanlarda UGA (UGA 1.0 ve UGA 1.1 diye iki sürümü vardı) denen grafik protokolü mevcuttu. UEFI 2.0 ile UGA'nın yerini GOP almıştır. UEFI 2.1 sürümü ile HII desteği eklenmiştir. Bu sayede GUI'lı UEFI BIOS'lar yapılmaktaydı (Aslında UEFI 2.1'den önce hem BIOS'larda, hemde EFI 1.0-UEFI 2.0 arası sürümlerde zaten GUI kullanılmaktaydı).

Legacy BIOS'larda ilk kez GUI, AMI WinBIOS'ta kullanıldı:
1597133126804.png


UEFI Class 0 (Resimdeki AMIBIOS 8 ve LK (lk2nd) gibi. UEFI hariç her şey buna giriyor):
1597132784421.png
Screenshot from 2023-06-21 17-35-51.png


UEFI Class 1 (Resimdeki InsydeH20 UEFI, HP tarafından UEFI Boot ayarı gizlendiği için UEFI Class 1 sayılıyor. BIOS'u modlayıp açarsanız, UEFI Class 2 sayılacak):
1597132828597.png


UEFI Class 2 (Resimdeki AMI APTIO V UEFI gibi):
1597132864275.png


UEFI Class 3 (Resimdeki saf UEFI (Tianocore tarafından geliştirilen EDK2. Arayüzü, UiApp olarak geçiyor):
1597132905909.png


UEFI Class 3+ ise, Secure Boot ayarının kapatılması gizlenmiş olanların sınıfıdır. VMware Workstation/Fusion/Player'da ki, Secure Boot aktif olanı, UEFI Class 3+'a misaldir.


Direkt çoğu kişinin bilmediği kısımlarını yazdım sadece. Okuyan herkese teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

bilemiyorum altan
Moderatör
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
17,824
En İyi Cevap
26
Önlerden yerimizi alalım, başarılı.
@crazyreign uyuyor gelsin mutlu olur. :D
Herkese iyi günler. Bu konumuz bir rehber olacaktır.

Alıntıyı görüntüle

EFI/UEFI Nedir?

EFI (Extensible Firmware Interface), Intel Itanium CPU'ların mimarisi IA-64 için geliştirilmiş bir BIOS yazılımıdır. UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), EFI'nin 2005'te Intel'in tekelinden çıktıktan sonraki adıdır. UEFI 2.0 (EFI 2.0 denebilir) sürümünden itibaren UEFI kelimesi kullanılır. 1998 yılında geliştirilmeye başlanmış, 2001 senesinde Itanium CPU'lar ile kullanımına başlanılmıştır.

EFI/UEFI Ne İşe Yarar?

EFI/UEFI, BIOS'un yerini almış bir anakart yazılımı olduğundan BIOS'un işinin aynısını yapmaktadır. Boot (önyükleme) gibi servisler baştan yapılmıştır. .COM gibi dosyalar yerine standart bir boot dosyası getirilmiştir. .EFI dosyalarıdır.

EFI/UEFI İçin Ne Gerekiyor?

EFI/UEFI için, UEFI Class 2 ve üzeri sınıfa sahip UEFI BIOS gereklidir (UEFI Class 0, 1'de mevuttur. 0 olan Legacy BIOS, 1 olan gömülü UEFI'dir (UEFI olarak boot yapamayan UEFI). Birde UEFI BIOS'unuzun mimarisine uygun UEFI destekleyen OS (İşletim Sistemi) gereklidir. Disk tipi MBR, GPT olabilir. EFI System Partition (ESP) adında birde ekstra bölüm türü vardır. EFI/UEFI önyükleme yöneticilerinin (bootloader/boot manager) depolanması için yapılmıştır. Ancak, EFI/UEFI önyükleme için bu bölüme ihtiyaç yoktur.

EFI/UEFI Hakkında Yanlış Bilinenler

1. EFI/UEFI, 3.nesil (Ivy Bridge) Intel CPU'larda gelmedi. 2001 yılında IA-64'e geldi. Ondan sonra 2005 senesi civarı X86'ya geldi.
2. EFI/UEFI için GPT zorunluluğu yoktur. OS'ların GPT isteme sebebi sadece daha iyi olduğundan ve EFI/UEFI ile bağdaştırıldığındandır. MBR diske bile UEFI kurulum yapılmakta ve yapanlar mevcut (ben dahil):
3. İlk EFI/UEFI destekleyen Windows sürümü 8 değil, Windows XP IA-64'tür. Intel'e özel olarak X86 sürümde de EFI/UEFI vardı:

2001 senesinde Intel Developer Forum etkinliği kapsamında, Pentium 4 CPU'ya sahip PC'de EFI/UEFI Windows XP X86 kurulu (normalde yok fakat Windows Longhorn yapılarından gerekli dosyalar ve ellemeler yapılarak MBR disk bölüm düzeninde EFI/UEFI modunda kullanmak mümkündür.)
Alıntıyı görüntüle

EFI/UEFI Türleri ve Sürümleri

EFI/UEFI 2001 senesinden beri aktif olarak güncellenmektedir. Devamlı yeni özellikler gelmekte. UEFI Forum'un BIOS sınıflandırması mevcuttur. Bu şu şekildedir:

UEFI Class 0> UEFI desteklemeyen normal BIOS
UEFI Class 1> Gömülü UEFI (UEFI olarak önyükleme yapılamaz)
UEFI Class 2> CSM'e sahip UEFI (Hem legacy önyükleme, hem UEFI önyükleme destekler)
UEFI Class 3> Yalnızca UEFI (Saf UEFI. CSM yok)
UEFI Class 3+> Yalnızca UEFI (Her daim Secure Boot (Güvenli Önyükleme) etkin)

EFI/UEFI sürümlerine genelde "Spesifikasyon" denir. EFI 1.0-EFI 1.10 arası EFI adı kullanılmış, UEFI 2.0'dan beri UEFI adı kullanılmaktadır. EFI olanlarda UGA denen grafik ile alakalı bileşen mevcuttu. UEFI 2.0 ile UGA'nın yerini GOP almıştır. UEFI 2.1 sürümü ile HII desteği eklenmiştir. Bu sayede GUI'lı UEFI BIOS'lar yapılmaktaydı (Aslında UEFI 2.1'den önce hem Legacy BIOS'larda, hemde EFI 1.0-UEFI 2.0 arası sürümlerde zaten GUI kullanılmaktaydı).

Legacy BIOS'larda ilk kez GUI, AMI WinBIOS'ta kullanıldı:
Alıntıyı görüntüle

UEFI Class 0 (AMIBIOS 8 gibi):
Alıntıyı görüntüle

UEFI Class 1 (Resimdeki InsydeH20 UEFI BIOS gibi):
Alıntıyı görüntüle

UEFI Class 2 (Resimdeki AMI APTIO V UEFI BIOS gibi):
Alıntıyı görüntüle

UEFI Class 3 (Resimdeki Tianocore EDK II UEFI BIOS gibi):
Alıntıyı görüntüle

UEFI Class 3+ daha kullanılmamaktadır.


Direkt çoğu kişinin bilmediği kısımlarını yazdım sadece. Okuyan herkese teşekkür ederim.
"2. EFI/UEFI için GPT zorunluluğu yoktur. OS'ların GPT isteme sebebi sadece daha iyi olduğundan ve EFI/UEFI ile bağdaştırıldığındandır. MBR diske bile UEFI kurulum yapılmakta ve yapanlar mevcut." demişsiniz ama ben böyle bilmiyordum. Çünkü bir keresinde bilmediğim zaman Rufustan MBR olarak kurmuştum, sistem açılış hızı düşmüştü. Ek olarak sistem başlarken Windows logosu gözüküyordu. Bu bildiğim kadarıyla Legacy kurduğumuzda oluyor. GPT ile tekrar kurunca aşırı bir hızlanma oldu ve UEFI'de olması gerektiği gibi Windows logosu gitti. Nasıl oluyor? Şimdi kafam karıştı.
 
Son düzenleme:

EFI Shell

80+ Gold
Katılım
3 Nisan 2020
Mesajlar
9,011
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,304
Konum
ÇANKAYA/ANKARA
İsim
Semih Boran
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Önlerden yerimizi alalım, başarılı.
@crazyreign uyuyor gelsin mutlu olur. :D
"2. EFI/UEFI için GPT zorunluluğu yoktur. OS'ların GPT isteme sebebi sadece daha iyi olduğundan ve EFI/UEFI ile bağdaştırıldığındandır. MBR diske bile UEFI kurulum yapılmakta ve yapanlar mevcut." demişsiniz ama ben böyle bilmiyordum. Çünkü bir keresinde bilmediğim zaman Rufustan MBR olarak kurmuştum, sistem açılış hızı düşmüştü. Ek olarak sistem başlarken Windows logosu gözüküyordu. Bu bildiğim kadarıyla Legacy kurduğumuzda oluyor. GPT ile tekrar kurunca aşırı bir hızlanma oldu ve UEFI'de olması gerektiği gibi Windows logosu gitti. Nasıl oluyor? Şimdi kafam karıştı.
MBR olarak UEFI olarak Windows kullanmak için manuel olarak EFI Shell üzerinden önyükleme yapmanız lazım. Birde bir kaç ayar gerekebilir.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Önlerden yerimizi alalım, başarılı.
@crazyreign uyuyor gelsin mutlu olur. :D

"2. EFI/UEFI için GPT zorunluluğu yoktur. OS'ların GPT isteme sebebi sadece daha iyi olduğundan ve EFI/UEFI ile bağdaştırıldığındandır. MBR diske bile UEFI kurulum yapılmakta ve yapanlar mevcut." demişsiniz ama ben böyle bilmiyordum. Çünkü bir keresinde bilmediğim zaman Rufustan MBR olarak kurmuştum, sistem açılış hızı düşmüştü. Ek olarak sistem başlarken Windows logosu gözüküyordu. Bu bildiğim kadarıyla Legacy kurduğumuzda oluyor. GPT ile tekrar kurunca aşırı bir hızlanma oldu ve UEFI'de olması gerektiği gibi Windows logosu gitti. Nasıl oluyor? Şimdi kafam karıştı.
UEFI olarak kurulu olduğu halde UEFI Boot Logo gelecek diye bir kaide yok. Olmayan PC'ler var (benim PC). Ayrıca devre dışı bırakılabilen bir şeydir.
 

crazyreign

80+ Titanium
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
28,059
En İyi Cevap
80
Dahası  
Reaksiyon skoru
38,607
Konum
Cinayet Büro
İsim
Hayalet
İlgilendiği Kategoriler
fotoşop
Eline sağlık la!
Cidden aradığım birçok şeyin cevabına ulaştım, sağ olasın!
UEFI sürümlerinden bahsetmemişsin, geçen gün dediğin "UEFI 2.3.1C" falan.
Bir de mesela şu anki anakartlarda "bizim bildiğimiz UEFI" UEFI Class 2 mi oluyor? Hem UEFI hem de Legacy olarak boot edilebiliyor yani. UEFI Class 3(+) olsaydı Legacy boot olmazdı, doğru mu anlamışım?
 

EFI Shell

80+ Gold
Katılım
3 Nisan 2020
Mesajlar
9,011
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,304
Konum
ÇANKAYA/ANKARA
İsim
Semih Boran
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #7
Eline sağlık la!
Cidden aradığım birçok şeyin cevabına ulaştım, sağ olasın!
UEFI sürümlerinden bahsetmemişsin, geçen gün dediğin "UEFI 2.3.1C" falan.
Bir de mesela şu anki anakartlarda "bizim bildiğimiz UEFI" UEFI Class 2 mi oluyor? Hem UEFI hem de Legacy olarak boot edilebiliyor yani. UEFI Class 3(+) olsaydı Legacy boot olmazdı, doğru mu anlamışım?
Evet, en yaygını UEFI Class 2 ama bunun sürümle ilgisi yok. :)
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
988,213
Mesajlar
8,920,488
Üyeler
156,300
Son üye
Heneepr
Top Bottom