Neler Yeni

REHBER | İnternet üzerinden dolandırıldım ne yapmalıyım

furkan

80+
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
59
GÜNCEL KALMASI VE DAHA ÇOK KİŞİYE ULAŞMASI İÇİN KONUYA YORUM BIRAKIRSANIZ SEVİNİRİM


Forum üzerinde sıklıkla "dolandırıldım" tarzında konular görüyorum bu sebepten internet üzerinden dolandırılan ve ne yapacağını bilmeyen, parasını geri almak isteyen ama hukuki olarak bilgisi olmayanlar için bir rehber konu açmaya karar verdim.
Geçmişte bende sarı site üzerinden dolandırıldım ve bu sayede tecrübe kazandım, bir miktar hukuki bilgiye sahip oldum.
*Son bölümde paranızı nasıl geri alacağınız anlatılmaktadır.

Nasıl suç duyurusunda bulunurum?

İnternet üzerinden dolandırıldığınızda yapmanız gereken savcılığa gidip şikayetçi olmaktır, Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için tek ihtiyacınız olan şey olayı detaylarıyla anlatan belirli bir kalıba sahip ve kanıtlarınızı eklediğiniz bir dilekçe.
Ancak ben dilekçe yazamam, bu kadar hukuki bilgiye sahip değilim, kendimi ifade edemeyebilirim diyorsanız bir başka yöntemimiz daha var.

Bir diğer seçeneğiniz karakola giderek şikayetçi olmaktır. Karakola gittiğinizde elinizde bulunan konuşma kayıtları, belgeler, dekont vs dosyanıza eklenir. İfadeniz mukayyit polis tarafından size sorular sorularak alınır, sizden olayı anlatmanız istenir ve bir şablon eşliğinde kayda geçirilerek dosyanız açılır.

Suç duyurusunda bulundum ama haber gelmedi ne yapmalıyım?

Savcılık veya karakol kanalıyla şikayette bulunduktan sonra dosyanız önce ilgili savcılığa ulaşır soruşturma aşamasına geçilir. Soruşturma aşamasında karşı tarafın ifadesine başvurulur, eğer suç hakkında gerekli şüphe oluştuysa kovuşturma aşamasına geçer ve dava açılmış olur.
Savcılık olayı bir dollandırıcılı olayı olarak görmeyebilir, siz dolandırılsanız bile. "Bu bir parasal anlaşmazlık" ve hukuk mahkemelerinin konusu diyebilir ve kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verebilir. Bulunduğunuz suç duyurusuyla alakalı ikametgah adresinize tebligat gelecektir.


Suç duyurusunda bulundum ama E devlet üzerinde görünmüyor?

Suç duyurusunda bulunduğunuzda E devlet üzerinde görünmez çünkü dava daha soruşturma aşamassındadır. Yeterli şüphe bulunup kovuşturma aşamasına geçtiğinde E devlet üzerinde dosya sorgulama aşamasında görünmeye başlar ve davanıza bir esas numarası atanır. Örnek : 2021/8652 gibi..

Kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıktı ne yapmalıyım?

Eğer savcılık suç duyurunuzu bir parasal anlaşmazlık olarak görüp kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verirse adresinize bu karara dair tebligat ulaşmaktadır. Bu kararı izleyen 15 gün içerisinde bir üst mahkemeye itiraz edebiliyorsunuz.
Şayet kendi yaşadığım olayda bu şekilde oldu ve bir üst mahkemeye itiraz ettim ve itiraz kabul edilerek kamu davası açılması için fezleke düzenlenerek kamu davası açıldı ve ağır ceza mahkemesinde dava başladı.

Ceza davasını açtım ancak paramı nasıl alacağım?

En önemli konulardan birisi maddi kaybımızı nasıl geri alırız?

1. yöntem : Ceza davamızın sonuçlandığında ilgili mahkeme dollandırıcıdan zararımızı karşılamasını isteyebilir veya karşı tarafa dava açıldığında kendisi korkup bu zararı karşılayabilir. Ancak bunu en uzun yöntem olarak görmekteyim.

2. yöntem: 2. yöntem benim kendi izlediğim yöntemdir aynı zamanda. Karşıdaki kişinin zaten ceza alması için ceza davası açmıştık. Bundan hariç olarak dollandırıcıya icra dairesine giderek ilamsız icra takibi başlatmalısınız. İlamsız icra takibi herhangi bir belgeye dayanmayan icra takibidir. Adını soyadını bildiğiniz bir tanıdığınıza bile "bu kişinin bana şu kadar borcu var" diyerek başlatabildiğiniz bir icra takibidir.

İlamsız icra takibi başlatıldıktan sonra karşı tarafa bir tebligat gider ve karşı tarafın itiraz hakkı olur. Bu itiraz hakkının süresi 7 iş günüdür. Eğer karşı taraf 7 iş gününde itiraz etmezse takip kesinleşir ve icra ve haciz yoluyla alacağınız için karşı tarafın taşınır taşınmaz mal varlıklarına banka hesaplarına haciz yaptırabilirsiniz. Peki karşı taraf icraya yasal süresi olan 7 gün içinde itiraz ederse ne olur?

Karşı taraf ilamsız icra takibine itiraz ederse, başlattığınız icra takibi boşa düşer ve takip durur. İşte bu durumda hukuk mahkemesine giderek bu takipte haklı olduğunuzu bilgi ve belgelerle (konuşma kayıtları, dekont, dollandırıldığınızı anlatan bir dilekçe) sunarak icraya itirazın kaldırılmassı davası açıyorsunuz. Bu davayı ben açtığımda ortalama 7-8 ayda sonuçlandı. Bu davayı belgelerle açtığınız için haklılığınızı hukuk mahkemesi görüyor ve duran takibi tekrar bilgi ve belgelere göre başlatarak, karşı tarafın mal varlıklarına haciz işlemi yaptırabiliyorsunuz. Üstelik aradan geçen zamanı alacağınız miktar üzerine yasal faiziyle birlikte eklettirebiliyorsunuz.

Karşı tarafın tüm mal varlıklarına haciz konulduğunda zaten kişi size ulaşarak ödemek için yalvaracaktır
Çünkü hesabında 100.000 tl olsa bile haciz konulunca sizin alacağınız 1000 TL bile olsa bu parayı ödemeden hesabındaki parayı çekememekte ve hesabına bloke konulmaktadır.

Gözünüze biraz zor gelmiş olabilir ama tüm işlemler gerçekten çok basit işlemler.
Ceza davasıyla, icrayı birlikte açmanızı öneriyorum eğer parayı daha hızlı almak istiyorasnız.

Okuduysanız ve daha çok kişinin görmesi, güncel kalması için konuya cevap yazarsanız sevinirim. Teşekkürler TYPE <3
 
Top Bottom