Neler Yeni

Sıvı soğutmalı bilgisayarların sıvısı sızarsa ne olur?

erayotuzdort

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
563
İsim
Eray İstanbul
Steam
FORİ
Discord
FORİ
Merhabalar, yaklaşık 1 yıl önce sistemimdeki deepcool marka bir 360mm sıvı soğutması olan , donanım arşivinin kanalında incelemesi olan genome adlı kasayı kullanıyordum. sıvı soğutma ile kasa birlikte geliyordu.
Birgün bilgisayar oynarken ekran tamamen rastkele renklerle kaplandı, bende doğal olarak korktum. Bilgisayarıma baktım ve ekran kartımın üzerinde bir sıvı gördüm, ve yapılması gerektiği gibi bilgisayarımdan tamamen elektiriği kestim. Sonrasında fark ettim ki sıvı soğutma sızdırmış ve anakartıma, ekran kartıma sıvısı bulaşmıştı. Sonrasında çoğu parçayı garantiye gönderdim fakat hiçbir marka bana yardımcı olmadı, sadece markalarda değil aynı zamanda vatan firimasıda bana bir gıram yardım etmedi. Ben bunu kendim çözmeliydim. Aşağıda benim izlediğim adımları yazdım, bir ek veya bir yanlışım olursa lütfen düzeltin.
1)İlk olarak sıvı soğutmanızın sızan kısmını bir poşet yardımı ile kapatın.
2)Dikkatli bir şekilde sıvı soğutma önce olmak üzere tüm parçaları çıkartın ve güvenli bir yere koyun.
3)İçine soğutucu sıvının kaçtığını düşündüğünüz bileşenlerin her bir parçasını söküp dikkatli bir şekilde alkol temizleyin.
4)Sonrasında iyice kurulayın ve bir cımbız yardımı ile aşırı dikkatli bir şekilde kurumuş soğutucu sıvısını çıkartın, yıkarken çıkmamış olabilir.
5)Her bir bileşenin parçalarını taktıktan sonra bilgisayarınız temizlenmiş oldu.

SONUÇ?= Nedenleri aslında çok basit, sıvı soğutucuların sıvıları çok yüksek ihtimalle yalıtkan oldukları için bilgisayarda bir kısa devreye yol açmadıkları için kalıcı bir hasar vermeleri nadirdir. Bu sebeple bilgisayarın her bir parçasını düzgünce temizledikten sonra herhangi bir sıkıntı olmadan kullanmaya devam edebilirsiniz. Ben bu olayın ardından 1 yıldı aynı ekran kartını kullanıyorum.
Ve yanı zamanda sıvı soğutmada ucuza kaçmadım, soğutma yaklaşık 1200 tl idi, böyle olaylar kaliteli bir soğutma olsa da gerçekleşebilir.

Son düzenleme:

Eray Yılmaz

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,831
İsim
Eray Yılmaz
hocam gıram değil gram olacak o :D
ayrıca güzel bir konu olmuş

Yasin Çelik

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
21,807
İsim
Yasin Çelik
Instagram
yasincelikz
Yararlı konu. Sıvı soğutmada kaliteli markalar tercih edilirse sızma sorunlarıyla pek karşılaşılmaz. Ucuza kaçılmamalı.

Lergoooon

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,872
İsim
Hüseyin Akbal
Merhabalar, yaklaşık 1 yıl önce sistemimdeki deepcool marka bir 360mm sıvı soğutması olan , donanım arşivinin kanalında incelemesi olan genome adlı kasayı kullanıyordum. sıvı soğutma ile kasa birlikte geliyordu.
Birgün bilgisayar oynarken ekran tamamen rastkele renklerle kaplandı, bende doğal olarak korktum. Bilgisayarıma baktım ve ekran kartımın üzerinde bir sıvı gördüm, ve yapılması gerektiği gibi bilgisayarımdan tamamen elektiriği kestim. Sonrasında fark ettim ki sıvı soğutma sızdırmış ve anakartıma, ekran kartıma sıvısı bulaşmıştı. Sonrasında çoğu parçayı garantiye gönderdim fakat hiçbir marka bana yardımcı olmadı, sadece markalarda değil aynı zamanda vatan firimasıda bana bir gıram yardım etmedi. Ben bunu kendim çözmeliydim. Aşağıda benim izlediğim adımları yazdım, bir ek veya bir yanlışım olursa lütfen düzeltin.
2)Dikkatli bir şekilde sıvı soğutma önce olmak üzere tüm parçaları çıkartın ve güvenli bir yere koyun.
3)İçine soğutucu sıvının kaçtığını düşündüğünüz bileşenlerin her bir parçasını söküp dikkatli bir şekilde temizleyin(alkol tavsiyemdir), ve suda kullanabilirsiniz ama eğer su kullanırsanız en az 3 hafta beklemenizi tavsiye ediyorum.
4)Sonrasında iyice kurulayın ve bir cımbız yardımı ile aşırı dikkatli bir şekilde kurumuş soğutucu sıvısını çıkartın, yıkarken çıkmamış olabilir.
5)Her bir bileşenin parçalarını taktıktan sonra bilgisayarınız temizlenmiş oldu.

SONUÇ?= Nedenleri aslında çok basit, sıvı soğutucuların sıvıları çok yüksek ihtimalle yalıtkan oldukları için bilgisayarda bir kısa devreye yol açmadıkları için kalıcı bir hasar vermeleri nadirdir. Bu sebeple bilgisayarın her bir parçasını düzgünce temizledikten sonra herhangi bir sıkıntı olmadan kullanmaya devam edebilirsiniz. Ben bu olayın ardından 1 yıldı aynı ekran kartını kullanıyorum.
Hayatımda daha önce "sı" harflerini daha fazla yan yana görmemişimdir :D. Yararlı konu.

106410

80+ Silver
Ucuza kaçıp giriş seviyesi sıvı soğutucu almak yerine kaliteli bir hava soğutma almak daha mantıklı.

Yasin Çelik

80+ Platinum
En İyi Cevap
3
Dahası  
Reaksiyon skoru
21,807
İsim
Yasin Çelik
Instagram
yasincelikz
Ucuza kaçıp giriş seviyesi sıvı soğutucu almak yerine kaliteli bir hava soğutma almak daha mantıklı.
Kesinlikle katılıyorum. Şahsen 2070S'li sistem toplayıp ucuz olsun diye GP'nin sıvı soğutmasını sistemime takmam.

erayotuzdort

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
563
İsim
Eray İstanbul
Steam
FORİ
Discord
FORİ
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Sıvı soğutmam 1200 tl idi, haklısın fakat ne kadar kaliteli olursa olsun bu sorunlarla karşılaşılabilir. Yorumun için saol.

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,095
İsim
Murat Orhan
3)İçine soğutucu sıvının kaçtığını düşündüğünüz bileşenlerin her bir parçasını söküp dikkatli bir şekilde temizleyin(alkol tavsiyemdir), ve suda kullanabilirsiniz ama eğer su kullanırsanız en az 3 hafta beklemenizi tavsiye ediyorum.

Ve yanı zamanda sıvı soğutmada ucuza kaçmadım, soğutma yaklaşık 1200 TL idi, böyle olaylar kaliteli bir soğutma olsa da gerçekleşebilir.
1200 tl sıvı soğutma için yüksek bir meblağ değil ayrıca kesinlikle su ile temizlemeyin ne kadar beklerseniz bekleyin oksit yaptırırsınız. Ekran kartı ve anakartın pcbsinde yüksek miktarda bakır bulunur. Mutlaka tiner gibi bulamıyorsanız kolonya gibi şeylerle temizleyin. Ayrıca bir kere ekran gitti mi %90 ihtimalle o pcden bir veya birden fazla parçaya baybay diyebilirsiniz.

erayotuzdort

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
563
İsim
Eray İstanbul
Steam
FORİ
Discord
FORİ
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
1200 TL sıvı soğutma için yüksek bir meblağ değil ayrıca kesinlikle su ile temizlemeyin ne kadar beklerseniz bekleyin oksit yaptırırsınız. Ekran kartı ve anakartın pcbsinde yüksek miktarda bakır bulunur. Mutlaka tiner gibi bulamıyorsanız kolonya gibi şeylerle temizleyin. Ayrıca bir kere ekran gitti mi %90 ihtimalle o pcden bir veya birden fazla parçaya baybay diyebilirsiniz.
Kanka 3 yıl önce oldu bu olay fsdasdfsda
Kasa ile beraber 360mm sıvı soğutma almıştım 1200 e kanka, o zamanlar bile ucuz bir meblağ bu yani. Kesinlikle haklısın alkol veya tiner ile temizlemek çok daha mantıklı. Bi sorun çıkmadı bende neyseki ama yanlış bilgi vermişim. Çok saol düzeltme için.

Top Bottom