Neler Yeni

Rehber SSD'lerde DRAM nedir? Ne işe yarar?

DRAM, kapasitesine göre sık kullanılan verileri kendi içerisinde geçici bir şekilde depolar. Verileri, daha hızlı bulmaya yardımcı olur. Sık kullanılan verilerin önbelleğe geçici olarak kopyalanması, daha verimli çalışma ve daha düşük gecikme sağlar. Disk, stabilleşir. DRAM, NAND yongalara göre çok daha hızlı bir birimdir. SSD diskler üzerinde bulunan küçük boyutta RAM'ler gibi düşünebiliriz. DRAM önbellek, bilgisayarın işletim sistemi (Windows) ile SSD diskin NAND yongaları arasında iletişim kurulmasına yardım eder. NAND yongaları ile işletim sisteminin iletişim yöntemine, "Flash çeviri katmanı (FTL)" denir. Bu yöntem, sayısız işlevi yerine getirir. DRAM önbelleğin varlığı, diskin performansını ve dayanıklılığını artırarak bu görevlerde FTL'ye son derece yardımcı olur. Serileştirir. Rastgele iş yüklerinde kullanılan NAND'ler ve genel kullanımda yapılan birçok küçük işlem, DRAM önbellekten pek tabii yararlanır. Bu bölümü kısaca özetlemek gerekirse şöyle diyebiliriz:
  • "DRAM; kullanım esnasındaki işleri hızlandırır, ömrü uzatır ve diskin aktarım stabilitesini korumasına yardımcı olur."

Peki ya FTL nedir?

FTL, SSD işlemlerini yöneten yazılım ve donanımdan oluşan bir ara sistemdir. SSD diskteki mantığı yöneten en önemli yapıdır. FTL; mantıksal ve fiziksel adres çevirisi, çöpleri toplama, aşınma seviyesi, hata düzeltme ve hatalı blok yönetimini gerçekleştirir. FTL; yüksek aktarım hızı elde etmek için şeritleme, aralama ve pipelining gibi verileri eş zamanlama tekniklerinden yararlanır. Bunları kullanabilmek için ise NAND yongalara ihtiyacı vardır. NAND yongaları ise çok dayanıklı yapılar değildir, bozulabilirler. NAND'lerin okuma/yazma işlemlerinden sonra performansları düşebilir, bunu geciktirmek için FTL'nin verimli olması gerekir. FTL, bu sebepten SSD performansı için çok önemlidir ve bu nedenle SSD'lerle ilgili araştırmaların çoğu FTL'ye odaklanmıştır. DRAM, tam bu noktada yüksek hızı ile Flash çeviri katmanı (FTL)'ye yardımcı olur. SSD'ye her yönden büyük katkı sağlamış olur. DRAM olmadan tüm bu işler aksayacaktır, işlemler yavaşlayacaktır, iletişimde sorun çıkma potansiyeli artacaktır, disk yorulacaktır.

ssd.jpg

1615098224590.png

ssd2.png

Peki ya diskte DRAM olmazsa ne olur?

FTL'nin ana işlevlerinden biri de SSD disklerde mantıksal adresleri dosya sisteminden NAND flash belleğin fiziksel adreslerine birebir eşlemektir. Her verinin NAND'lerde bir bölümde fiziksel bir yeri vardır. DRAM, bunları yüksek hızıyla hemen saptayıp verilere sorunsuzca ulaşmayı sağlar. Sistem, verilerin bulunması için fazla beklemek zorunda kalmaz. Gerekli işlemleri hızlı şekilde halleder, sık kullanılan verilerin haritasını çıkarır. SSD'de DRAM önbellek yoksa bu durumda NAND yongaları DRAM'in görevini üstlenmeye çalışırlar, ne kadar iyi bir çaba olsa da beyhudedir. DRAM'e göre çok daha düşük hızları sebebiyle geçici dosyalara tam olarak vaktinde yetişemezler. Kullanım, hantallaşabilir ve takılmalar olabilir. NAND'ler kendini daha fazla yoracağı için daha çabuk aşınır, ömürleri daha çabuk biter. Veriyi bulmanın uzun sürmesi, performansı da düşürür. DRAM'i olmayan disklerde rastgele okuma/yazma hızlarında ve yüksek boyutlu dosya transferlerinde ciddi bir hız düşüşü bu yüzden olur. Bu bölümü kısaca özetlemek gerekirse şöyle diyebiliriz:
  • "DRAM olmazsa daha yavaş, az ömürlü, stabil olmayan performanslı, yüksek gecikmeli ve hata çıkarma olasılığı yüksek bir diskiniz olacaktır."
 

Onurkotlutok05

80+ Gold
Katılım
30 Ocak 2021
Mesajlar
5,080
Dahası  
Reaksiyon skoru
7,914
Konum
Meeeehsi'nin evi
İsim
Onur
İlgilendiği Kategoriler
Toplama bilgisayar tavsiye
Eline sağlık hocam
 

The Last Dragonborn

80+ Titanium
Katılım
23 Haziran 2020
Mesajlar
24,121
En İyi Cevap
18
Ne şu RAM den çektiğimiz ya sistemde azdır pc kasar gpu da azdır oyunlar kasar ssd de yoktur ssd nin gecikmesi yüksektir :oops:
çok iyi keremceneseze24 ab güzel olmuş
 

𝐊𝐞𝐫𝐞𝐦

bilemiyorum altan
Moderatör
Katılım
26 Mart 2020
Mesajlar
17,748
En İyi Cevap
26

thErenSK

80+ Gold
Katılım
9 Temmuz 2020
Mesajlar
7,003
En İyi Cevap
2
sandisk ultra 3d de dram yok, sence nasıl bir disk bu disk?
 
Top Bottom