Neler Yeni

Windows Varken Neden Linux?

softwaredevelopers

80+ Bronze
Katılım
17 Nisan 2020
Mesajlar
1,075
Merhabalar, öncelikle belirtmek isterim ki en başta kendim olmak üzere tercihini GNU/Linux'tan yana yapmış olan tüm arkadaşlarımın diğer işletim sistemlerine saygısı sonsuzdur. Neticede bu konunun hizmet edeceği asıl amaç; Linux'u daha iyi tanımak artısı varsa bunu ortaya koymak aynı şekilde eksisi varsa bunu da ortaya koymak olacaktır. Bu konuda birer fan olarak ilerlemeyeceğiz, sadece gereken şeyler açıklanacak ve en önemli nokta olan takdir ve tercih aşaması yine kullanıcılara bırakılacaktır. Unutmamalıyız ki ortada bir olgu bir doğru varsa bunu konuşmak ne taraf tutmaya girer ne de objektif davranmamaya. Şimdi gelelim Linux'u kullanma sebeplerimize hepsini birer birer başlıklar altında inceleyeceğiz böylece ortada bir karmaşa oluşmayacak, dilerseniz başlayalım...

+ GNU/Linux'un Yönleri

+ İlk olumlu yönü olarak virüs geçirmez yapısını ele alalım, değerli Linux kullanıcıları... eğer bu dünyada yer alıyorsanız gezegeninizde virüslere geçit yoktur. Yalnız buraya dikkat edelim sizler zararlı yazılımları ve benzeri türevlerini sisteme davet edip birde üstüne kapıyı açarsanız durum değişiyor. ''Virüslere geçit yoktur'' derken ciddiydim az önceki bahsettiğim çok düşük yüzde oranlarıyla tabir edilebilecek, ve sadece Linux çatısı altında çalışabilecek şekilde yazılmış zararlılar için geçerli. Bu yüzden doğal olarak ''Antivirüs'' ihtiyacınızda ortadan kalkıyor. Sisteminizi arka planda açılmış hizmetleriyle sömüren, meşgul eden antivirüslere'de bu sayede dur demiş oluyorsunuz. Windows üzerinde ise Antarktika'da yaşamını sürdürmeye çalışan bir eskimo misali iglonuza çekilmek zorundasınız, Linux'ta nerede olduğunuza ve nasıl bir hayat sürdüğünüze değinmeme gerek yok herhalde...

+ Linux'un lisansı açık kaynağı, özgür yazılımı, topluluk haklarını ve kullanıcı hakkını savunur nitelikte hazırlanmıştır. Size türlü dayatmalar yapmaya kalkmaz aksine izlediği politika ile kullanım zevkinizi arttırır. Windows'un lisans politikası aksi yöndedir, kapalı kaynağı savunur ve özgür yazılım düşüncesine sahip değildir. Kullanıcılarına yeni sürümler vaadiyle satış gerçekleştirir, alınan lisansların tamamı ücretlidir. Linux'un böyle dayatmaları yoktur istediğiniz dağıtımına ulaşmanız her zaman sizin elinizdedir, lisans adı altında kâr amacı gütmeyen bir topluluktur... Linux'ta isteğe bağlı dağıtım geliştiricilerine donate (bağış) yapabilirsiniz bu sizin tercihinize kalmıştır. Size dağıtım için gereken tek şey ya bir CD/DVD ya da USB (flaş bellek)'dir.

+ Sade ve basit kullanımı ile dikkat çeker GNU/Linux. Bu noktada problem olarak görülmeyecek (aslında) tek şey vardır, o da terminal bir diğer adıyla uç birimdir. Bizlerin genelde rastladığı şey Windows'tan Linux'a geçmiş birinin bu komut ekranından çekinmesi ve korkması. Bu genelde kurulan dağıtımın sistemden silinip yani format atılıp tekrar kişinin eski işletim sistemine dönmesi ile sonuçlanır. Arkadaşlar, terminale iyi davranırsanız o da size iyi davranır... korkacak, çekinecek, gerilecek bir durum yoktur bunda. Zaten genellikle Linux üzerindeki işlerini terminal yoluyla yürütenler ileri kullanıcılarıdır bu işi bilen alışmış kişilerdir. İlk önce ön yargıları bir kenara bırakıp Linux ile vakit geçirmeye başladığınızda bu dediğimi daha iyi anlayacaksınız. Ve zaten Windows kullanırken nasılsa Linux'ta yine aynı rahatlığı yaşayacaksınız... en azından alışana kadar terminal ekranı ile haşır neşir olmazsınız, Linux size uçbirim olmadan da istediğiniz ne varsa yapma imkanı sağlar menünüzde, panelinizde, sembollere yapacağınız tek bir tık işinizi fazlasıyla görecektir.

+ Linux'u sisteminize kurmak için saatlerce beklemeyi unutun zira beklemek zorunda kalmayacaksınız. Hani klasikleşmiş bir deyim vardır ''Windows formatını atsın sen istersen içeri geç bir kahve iç'' hayır siz yine keyif kahvenizi için ama dağıtımınız sisteme kurulurken değil, bakın çünkü güncel şartlarda yeterli bir sisteme sahipseniz (ultra bir sistem demiyorum) kurulum hızına siz dahi şaşıracaksınız. Nasıl böyle oluyor? diye bir soru sorulacaksa burada cevaplayalım hemen her ihtimale karşı... Linux size sisteminizi oluştururken gereksiz hizmetler önermez, önermeyeceği gibi bunları sisteme katmaya çalışmaz. İhtiyacınız her ne ise onu sistemde görürsünüz, dolayısıyla uzun süreler beklemenize de gerek kalmaz.

+ Sisteminizde istediğiniz yönde değişiklikler ve modifikasyonlar yaratabilirsiniz, sizi engelleyecek ve kısıtlayacak hiçbir durum söz konusu değildir. Windows'ta engellenirsiniz... çünkü kapalı kaynaklıdır ve değişiklikleri pek sevmez bu işletim sistemi, kullanıcısına ben sana zaten sunabileceğimi sunuyorum kullan der. Linux'ta o kadar özgürsünüz ki sistemi adeta baştan yaratabilmek sizin elinizdedir, hatta çıtayı biraz daha yükselterek kendi dağıtımınızı çıkarmanız bile söz konusudur. DistroWatch sitesinde bunun örnekleri ile karşılaşırsınız.

+ Bu dünyada yer alıyorsanız en başta belirttiğim gibi virüslerle haşır neşir olmayacağınız gibi crack, warez, vs. türevleri ile de iletişimde olmanıza gerek kalmayacak. Her dağıtımın belirli paket yöneticisi vardır ve alternatifleri saymakla bitmez. Enfeksiyonlu yazılımları niye sisteminizde çalıştırmaya uğraşasınız ki... Yani sizler söyleyin Windows üzerinde crack işlemlerinin yapıldığını, warezlerle uğraşıldığını, enfeksiyonlu dosyaları kurmaya çalışırken antivirüs algılamasın diye devre dışı bırakılmak zorunda kalındığını inkar mı edeceğiz? tabi ki etmeyeceğiz. Ben bunu kişisel olarak kullanıcıya çektirilen zülum olarak görüyorum. Linux'ta bunlara gerek yok arkadaşlar yazılımınızı enfeksiyonsuz kurarsınız sisteminizde çalıştırmaya başlarsınız stabil bir şekilde.

+ Bilirsiniz Windows'ta ünlü bir hata vardır mavi renge sahip, evet mavi ekran hatasından bahsediyorum... ömür yer neredeyse. Bazen sebepsiz yere en önemli işinizin ortasında peydah olur neye uğradığınızı şaşırırsınız, şaşırmanızdan öte bazen bu hatanın ve üstündeki kodun ne anlama geldiğini ve sistemin niye bunu önünüze çıkardığınızı anlamazsınız. Buraya kadar okuduğunuza göre ben söylemeden Linux'ta böyle bir şeyle karşılaşmayacağınız muhasebesini içinizde yapmış ve düşünmeniz gerekmekte. Sistem dosyalarını bilinçsiz kurcalamadıkça, gereksiz yere yetki alıp farklı işler yapmadıkça durduk yere sistem hataları almazsınız Linux'ta.

* Bu konuya daha çok madde eklenebilirdi fakat ben en önemli olanları ve yeterli dereceye sahip olacaklardan yana tercihimi yaptım. Benim hakkımda biraz bilgi sahibi olabilmişseniz diğer konularımın alıntı olmadığı gibi bununda olmadığını çoktan anladınız ama yinede söylemekte fayda var. Bu konuya sadece GNU/Linux kullanıcılarını değil, Windows kullanıcılarını da davet ediyorum. Seviyeli bir fikir alışverişi, tartışma ortamı (kaos) değil, düzeyli şekilde oluşturalım bu sayede. Son olarak belirtmek isterim ki yazdıklarımı iyi analiz edebilen insanlar bir taraf tutmadığımı ve iki işletim sistemi arasında karşılaştırma yaparken her iki yönden de eleştirdiğimi anlayabileceklerdir diye umuyorum... esen kalın.
 

Toroslu

80+ Bronze
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
562
Virüs konunusunda biraz haksızsınız. İşini bilenler bunu Assembly, C, C++, Rust, Go vb. ARM üstünde bile çalışabilen compile to binary diller ile yazarlar. Her sisteme bulaşabilir, Windows'u ve MacOS'u hedef alan virüsler acemi işidir. Her platforma bulaşabilecek işini bilen birisi tarafından yazılmış bir virüsü engelleyemezsiniz. Anti-virüsler de hikaye. Bulaştıran yine bulaştırır, bilinçli olan bulaştırmaz. Tek artısı esktra bir güvenlik duvarı olmasıdır.

''Windows formatını atsın sen istersen içeri geç bir kahve iç'' olayı artık geçti, 5400RPM disklerde bile gayet hızlı bir kurulum gerçekleştiriliyor. SSD ile zaten beklemiyorsunuz.

Güzel rehber (y)
 
Son düzenleme:

Yusuf_Yuşâ

80+ Bronze
Katılım
31 Mart 2020
Mesajlar
1,812
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,128
İsim
Yusuf Yuşa Arslan
Eline sağlık güzel bir rehber olmuş.
 

softwaredevelopers

80+ Bronze
Katılım
17 Nisan 2020
Mesajlar
1,075
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
  • #4
Virüs konunusunda biraz haksızsınız. İşini bilenler bunu Assembly, C, C++, Rust, Go vb. ARM üstünde bile çalışabilen compile to binary diller ile yazarlar. Her sisteme bulaşabilir, Windows'u ve MacOS'u hadef alan virüsler acemi işidir. Her platforma bulaşabilecek işini bilen birisi tarafından yazılmış bir virüsü engelleyemezsiniz. Anti-virüsler de hikaye. Bulaştıran yine bulaştırır, bilinçli olan bulaştırmaz. Tek artısı esktra bir güvenlik duvarı olmasıdır.

''Windows formatını atsın sen istersen içeri geç bir kahve iç'' olayı artık geçti, 5400RPM disklerde bile gayet hızlı bir kurulum gerçekleştiriliyor. SSD ile zaten beklemiyorsunuz.

Güzel rehber (y)
Ekleme için teşekkürler.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ekleme için teşekkürler.
Eline sağlık güzel bir rehber olmuş.
Teşekkürler.
 
Top Bottom