Bunu sadece ben söylemiyorum ki, masaüstü ve Web gibi içerikler SDR olduğu için HDR kullanmak görüntüyü bozuyor. Mesela rtings in bu konudaki makalesini de paylaşıyım kendin bak.
If you're wondering what HDR is on a monitor, there are a few things to learn. Both your monitor and source need to support HDR in order for it to work.
www.rtings.com
Profesyonel incelemecilerden gördüğüm ve kendim denediğim kadarıyla masaüstünde falan verim alamıyorum. Senin için daha iyi geliyorsa kullan ama ben böyle bir şeyi ilk defa sizden duyuyorum. Denemesem ve baktığım kaynaklar da benim dediğimi yanlışlasa haklısınız diyebilirdim ama kaynaklar da doğruluyor bunu. Nvidia denetim masasından ayar yapmayı denedim ama kesinlikle görüntüyü yapaylaştırıyor. Benim için renkleri doğruluğu daha önemli. Haliyle default kullanıyorum o kısmı. Monitör üzerinden R-G-B ayarlarını yapıyorum. Nvidia denetim masası benim gözümde lafta ayar yapmamızı sağlıyor. En basitinden parlaklığı bile artırsam oled in o tam siyahı hafif gri oluyor. Kısma ihtiyacı zaten duymuyorum parlaklık düşük çünkü. Bir mantığı yok. Zamanında kurcalamıştım ama kesinlikle hoşuma gitmedi. Yani mutlaka bir yerlerden feragat ettiriyor bu ayarlar. İzlediğim hiç bir profesyonel incelemeci de nvidia denetim masasından renk ayarı yapmıyordu.
Rekabetçi oyun oynuyorum, oynamıyorum diye bir şey demedim. Benim kullanımım farklı sizinki farklı. Siz HDR açıp denetim masasından ayar yaparak kullanıyorsunuz bu bana çok ters geliyor. Beğenmediğim için oradan ayar yapmıyorum. Onun yerine hani çok lazım olursa oyunlardaki gama vb sorunlar çözen modları kurup HDR kullanıyorum.
Oyunları ve Windows un HDR sorunundan örnek paylaşayım daha iyi anlarsınız. Diablo IV de SDR da sorun yok iken HDR da Windows gerçek gamma 2.2 yerine srgb gammayı kullandığı için görüntü soluk oluyor. Bu tarz sebeplerden ötürü mod varsa modlayarak, mod yoksa SDR kullanarak oynuyorum. Oled veya mini led olması HDR da çok iyi görüntü alacağınız anlamına gelmiyor. Ben doğal renkleri severim, cırtlak renklere sahipse ve gamma sorunluysa görüntü benim hoşuma gitmiyor.
Alıntıyı görüntüle