Neler Yeni

Ya hepimiz renkleri farklı görüp aynı diyorsak?

Dahası  
Reaksiyon skoru
40
İsim
Emre
Zaten öyle. İş güvenliği yeleğini ben ve iki arkadaşım yeşil görüyoruz, firmanın kalanı sarı.

LineaTurco

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,101
İsim
Zeki Müren
Zaten öyle. İş güvenliği yeleğini ben ve iki arkadaşım yeşil görüyoruz, firmanın kalanı sarı.
O renk körlüğü ile alakalı gözünüzdeki sarı koni baskınlığı diğeerine göre azdır o da çok parlak bir sarı olduğundan öyle görebilirsiniz.

EKRHN

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,545
İsim
Efe Karahan
Arkadaşlar iyi forumlar. Düşündüğüm şey şu. Ya hepimiz renkleri farklı görüyorsak fakat aynı isimleri kullanıyorsak. Mesela benim gözüm Maviyi yeşil, yeşili mavi seçiyor. Ve bu bana böyle öğretilmiş. Bunu ispatlayabilir miyiz? Ben çok düşündüm ama sanırım ispatlamanın bir yolu yok gibi. Teorim ise şu: Ya hepimiz renkleri farklı görüyorsak ve "Zevkler ve renkler tartışılmaz." lafı buralardan geliyorsa. Herkes belki de farklı renk gördüğü için onu daha çok yakıştırıyor vs. gibi. Düşüncelerinizi bekliyorum.
Çok mantıklı bir teori değil bu.

Jaess

80+ Gold
En İyi Cevap
4
Böyle 4. Sınıf çocuğunun düşüneceği türden bir şeyi ciddi ciddi yazarsan adam tabi dalga geçer
Gerçekten komiksiniz hocam. Bir dahakine konularımı açmadan size danışırım. 4. sınıf bir çocuk böyle bir şey düşünebilir mi diye. Ayrıca o adam benle dalga geçme hakkını nereden buluyormuş :D Ben insan gibi bir şey sordum. Sizse benim sorum harici her şey ile ilgilendiniz. Sorun bence burada benim sorumda değil, sizde.

Glitchy

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,710
İsim
Enes Dağhan
İlgilendiği Kategoriler
Modelleme Animasyon Oyunlar
Annen bir rengi sana sarı olarak söylerse ama başka bir renk körü renk rkörü olduğunu bilmeden annene sarıyı o diye gösterdiyse evet imkansız.

robop

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
91
İsim
Utku Şahin
Herkes zaten farklı görüyor renkleri. Kimsenin göz reseptörlerinin birebir aynı olma imkanı yok. tabii ki çok uç farklılıklar yok imkanımız olsaydı karşılaştırsaydık belki fark bile edemezdik ama teknik olarak herkes renkleri farklı görüyor

MehmetV2

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,232
İsim
Mehmet emre börekçi
Dahası  
Reaksiyon skoru
40
İsim
Emre
O renk körlüğü ile alakalı gözünüzdeki sarı koni baskınlığı diğeerine göre azdır o da çok parlak bir sarı olduğundan öyle görebilirsiniz.
Renk körlüğü testini defalarca yaptırdım. Renk körü değilim. Renk körleri kırmızı-yeşil veya mavi-sarı rengi eksik görür veya algılayamaz bildiğim kadarıyla.

Akın Taşkan

80+ Silver
En İyi Cevap
1
İmkansız, her insanın gözündeki renk koni çeşitleri aynı. Bu konilerde sorun olursa renk körlüğü ortaya çıkıyor zaten.
Bir de kaynak belirtseydin?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Aslında hiç de imkansız bir olay değil.
Misal beynimde mavi denilen renk tonunu zihnimin oluşturduğu bir tonda gösteriyor diyelim.
Ve renk geçişlerinde dahil koyuluk-açıklık doğallığını koruyor.
Ben normal insanların gördüğü mavi rengini hiç görmedim çünkü gözüm zihnimdeki ton olarak algıladı ve insanlar hiç görmediği bir rengi düşünemediği için orijinal mavi bende yok. Bana da doğduğumda mavi ve tonu olan cisimler zihnimdeki mavi ve tonları olarak renk belleğime yerleşti.

Artık benim için mavi ve tonları zihnimin bana gösterdiği mavi ve tonları. Ve siz de zihnimin bana mavi olarak gösterdiği tonu hiç görmediniz.
Renkleri karıştırsak bile mavi + kırmızı = mor ise benim içim zihnimdeki mavi + kırmızı = mor
Bu bozukluk ise sadece orijinal maviye özel. Orijinal mavi ile farklı renklerin karışımlarının sonuçları benim için artık:
zihnimdeki mavi + renk = ortaya çıkan orijinal renk.

Bu anlattığım olay sizde soyut bende somut olarak gerçekleşir. Çünkü sadece o zihnimdeki maviyi ve tonlarını ben görüyorum.
Yazımı okurken somut düşünmeye çalışırsanız (yani o zihnimdeki maviyi hayal etmeye çalışırsanız) beni haksız bulursunuz :)

Bunun imkansızlığını kimse savunamaz.
İyi forumlar :)

Son düzenleme:

Ciri

80+ Gold
En İyi Cevap
6
Mesaj otomatik birleştirildi:

Aslında hiç de imkansız bir olay değil.
Misal beynimde mavi denilen renk tonunu zihnimin oluşturduğu bir tonda gösteriyor diyelim.
Ve renk geçişlerinde dahil koyuluk-açıklık doğallığını koruyor.
Ben normal insanların gördüğü mavi rengini hiç görmedim çünkü gözüm zihnimdeki ton olarak algıladı ve insanlar hiç görmediği bir rengi düşünemediği için orijinal mavi bende yok. Bana da doğduğumda mavi ve tonu olan cisimler zihnimdeki mavi ve tonları olarak renk belleğime yerleşti.

Artık benim için mavi ve tonları zihnimin bana gösterdiği mavi ve tonları. Ve siz de zihnimin bana mavi olarak gösterdiği tonu hiç görmediniz.
Renkleri karıştırsak bile mavi + kırmızı = mor ise benim içim zihnimdeki mavi + kırmızı = mor
Bu bozukluk ise sadece orijinal maviye özel. Orijinal mavi ile farklı renklerin karışımlarının sonuçları benim için artık:
zihnimdeki mavi + renk = ortaya çıkan orijinal renk.

Bu anlattığım olay sizde soyut bende somut olarak gerçekleşir. Çünkü sadece o zihnimdeki maviyi ve tonlarını ben görüyorum.
Yazımı okurken somut düşünmeye çalışırsanız (yani o zihnimdeki maviyi hayal etmeye çalışırsanız) beni haksız bulursunuz :)

Bunun imkansızlığını kimse savunamaz.
İyi forumlar :)
İnternette nereye yazarsan yaz renk konisi olayını görürsün zaten. Dünyanın öbür ucunda yapılmış bir araştırma falan da değil, okul müfredatında bile olan bir bilgi. Renkleri herkesin farklı görüp aynı olduğunu söylemeyi ütopik hayallerden başka bir şey değil.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,025,797
Üyeler
162,558
Son üye
zafersynn
Top Bottom