Başka insanlarda da winrarı virüs totele atinca trojen içeren dosya olduğu uyarisi geliyor. O arkadaşlar orjinal siteden indirdiği halde o yazi cikiyor yani hatali sanırım aynisı bende de çikti fakat bende bir dosya inidrdikten sonra winrar sanki yeni inmiş gibi yazi çıktı ,pc resetlendi gorev yöneticisinde bi sorun gözükmüyor bende o yüzden attım . Bitdefenderdan tarama yapiyorum lakin virus total dışında önerebileceğiniz bir site veya başka bir yol var mı ? Pc de bi pop up veya reklam çıkmadıkça boşamı bakıyorum sizce ?
Evet, bu çok yaygın bir durum ve büyük ihtimalle false positive (yanlış pozitif).
WinRAR'ın resmi sitesinden (rarlab.com veya win-rar.com) indirdiğin installer'lar, özellikle SFX (self-extracting) dosyaları nedeniyle VirusTotal'da sık sık Trojan veya susgen gibi tespitler alıyor. Birçok kullanıcı aynı şeyi yaşıyor — orijinal dosyada bile 1-5 motor flag atıyor ama gerçek enfeksiyon değil.68e9c3
Neden oluyor?
WinRAR'ın sıkıştırma motoru ve installer yapısı bazı antivirüs motorları tarafından "şüpheli" görülüyor (özellikle packed/sıkıştırılmış executable'lar).
Senin durumunda: Yeni indirdikten sonra uyarı çıkması + PC reset + Görev Yöneticisi temiz olması tipik false positive davranışı.
Ek tarama önerileri (VirusTotal dışında):
MetaDefender (OPSWAT): En iyi alternatiflerden biri. Birden fazla motorla tarar → metadefender.opswat.com
Jotti's Malware Scanner: Basit ve hızlı → virusscan.jotti.org
ESET Online Scanner: Güçlü ve ücretsiz → eset.com/online-scanner
Bitdefender (zaten kullanıyorsun): Tam sistem taraması yap, "Aggressive" veya "Deep Scan" modunda.
Malwarebytes (ücretsiz versiyon): İndirip tek seferlik tarama yap. İkincil görüş için çok iyi.
Windows Defender'ı da geçici olarak etkinleştirip tam tarama yaptırabilirsin (eğer Bitdefender tek başına kullanıyorsan).
PC'de pop-up / reklam çıkmadıkça boşuna mı bakıyorsun?
Genelde evet, aşırı panik yapmana gerek yok. Ama şu kontrolleri yap:
Bitdefender + Malwarebytes ile tam tarama bitir.
Tarayıcı eklentilerini kontrol et (şüpheli olanları kaldır).
msconfig → Başlangıç veya Görev Yöneticisi → Başlangıç sekmesi temiz mi?
services.msc'de şüpheli servis var mı?
Son 1-2 günde indirdiğin diğer dosyaları da kontrol et.
Kısaca: WinRAR'ı sorunsuz kullanmaya devam edebilirsin. False positive çok yaygın. Ama tedbiri elden bırakma — Bitdefender taramasını bitir ve birkaç gün sistemi izle. Pop-up, yavaşlama, garip ağ trafiği vs. olmazsa büyük ihtimalle temizsin.
ai'dan soruşturdum bu detayları verdi yapıp buraya yazarmısın bilinen bir sorunmuş büyük ihtimalle virüs yoktur