Uncharted 2: Among Thieves | Türkçe Dublaj + Altyazı (Ps3 & Rpcs3)

Lensyrr

80+
Reaksiyon skoru
1
Uncharted 2: Among Thieves — Türkçe Dublaj + Altyazı Modu (PS3 / RPCS3)

PS4 Uncharted 2 Remastered'daki resmi Türkçe dublajı PS3 sürümüne (BCES00757 / PAL) port ettim. Üstüne PS4'teki resmi Türkçe çeviriden alınan altyazı ve menü metinleri de dahil.

Modun kapsamı
  • 17.000+ oyun içi diyalog dosyası → Türkçe
  • 56 sinematik sesi → Türkçe
  • Ana menü, seçenekler, hazine açıklamaları, altyazılar → Türkçe

Bilinen sınırlar
  • PS3'ün fontu Türkçe harfleri (ğ, ş, ı, İ, Ç, Ö, Ü) desteklemediği için metinlerde bu harfler en yakın karşılıklarıyla yazıldı: ğ→g, ş→s, ı→i, İ→I, ç→c, ö→o, ü→u. Yani "Anlaşılan" yerine "Anlasilan" görürsünüz. Tamamen okunaklıdır.
  • Kamera arkası / bonus içerikler PS4'te hiç Türkçe'ye çevrilmediği için İngilizce kalır. Ana hikaye %100 Türkçedir.
  • Türkçe dosyalar İngilizce dilinin üzerine yazılmıştır. Oyunda dil İngilizce seçili kalmalıdır — Türkçe'yi öyle duyacaksınız.

Paket içeriği
  • english/ klasörü (~2 GB) → Türkçe ses dosyaları (dublaj)
  • text1/ klasörü (~4 MB) → Türkçe metinler (disk sürümü için)
  • dlc-patch5_icin/ (4 dosya, ~500 KB) → 1.09 güncellemesi kuruluysa gerekli Türkçe metin dosyaları

İNDİRME LİNKLERİ

RPCS3 KURULUMU

Adım 1 — Oyun klasörünü bulun
RPCS3 oyun listenizde Uncharted 2'ye sağ tıklayıp "Open Install Folder" deyin ya da oyununuzu koyduğunuz klasöre gidin. Yol şuna benzer:
Kod:
...\BCES00757\PS3_GAME\USRDIR\build\main\
Bundan sonra bu klasöre MAIN diyeceğiz.

Adım 2 — Türkçe ses (dublaj)
  1. MAIN\sound1\speech\ klasörüne girin.
  2. english.psarc dosyasını english.psarc.YEDEK olarak yeniden adlandırın. (Silmeyin! Orijinale dönmek isterseniz lazım olacak.)
  3. Paketteki english klasörünü MAIN\sound1\speech\ içine kopyalayın.
Sonuç şöyle görünmeli:
Kod:
MAIN\sound1\speech\english\          (içinde 17.000+ .xvag dosyası)
MAIN\sound1\speech\english.psarc.YEDEK

Adım 3 — Türkçe metin (menü + altyazı)
  1. MAIN klasöründe text1.psarc dosyasını text1.psarc.YEDEK olarak yeniden adlandırın.
  2. Paketteki text1 klasörünü MAIN içine kopyalayın (içinde 51 dosya olmalı).

Adım 4 — 1.09 güncellemesi kuruluysa (ÇOK ÖNEMLİ!)
Oyun güncellemesi kuruluysa metinler güncelleme paketinden okunur ve 3. adım tek başına yetmez (menü İngilizce kalır). Kontrol edin:
  • RPCS3 klasörünüzde dev_hdd0\game\BCES00757\USRDIR\build\main\dlc-patch5.psarc dosyası var mı?
Varsa:
  1. UnPSARC (veya herhangi bir PSARC açıcı) ile dlc-patch5.psarc'ı çıkarın. dlc-patch5_Unpacked diye bir klasör oluşacak.
  2. dlc-patch5.psarc dosyasını dlc-patch5.psarc.YEDEK olarak yeniden adlandırın.
  3. dlc-patch5_Unpacked klasörünün adını dlc-patch5 yapın.
  4. Paketteki dlc-patch5_icin klasöründeki 4 dosyayı (2.subtitles, 2.common, 7.subtitles, 7.common) dlc-patch5\text1\ içine atıp üzerine yazın.
Yoksa: bu adımı atlayın.

Adım 5 — Önbelleği temizleyin (ÖNEMLİ!)
Oyun eski İngilizce sesleri önbelleğe almış olabilir; silmezseniz sinematikler İngilizce çıkar:
  • RPCS3 klasörünüzde dev_hdd1\caches\ içindeki BCES00757 ile başlayan klasörü silin. (Oyun bir sonraki açılışta tazesini oluşturur.)

Adım 6 — Oyun ayarları
  • Oyun içi dil: English (Türkçe, İngilizce'nin üzerine yazılı)
  • Altyazılar: Açık (On)
Bitti. İyi oyunlar!

PS3 KURULUMU (CFW / HEN gerekli)

Dosyaları konsola FTP (ör. FileZilla + multiMAN/webMAN FTP) veya dosya yöneticisi ile atacaksınız.

Adım 1 — Oyunun konumu
Oyununuz klasör (JB) formatında olmalı. Genelde:
Kod:
dev_hdd0\GAMES\BCES00757\PS3_GAME\USRDIR\build\main\
(ISO kullanıyorsanız önce klasöre çıkarmanız gerekir.)

Adım 2 — Ses, metin, güncelleme
Yukarıdaki RPCS3 bölümündeki Adım 2, 3 ve 4'ün aynısını uygulayın; tek fark yollar:
  • Oyun dosyaları: dev_hdd0\GAMES\BCES00757\PS3_GAME\USRDIR\build\main\
  • Güncelleme dosyaları: dev_hdd0\game\BCES00757\USRDIR\build\main\ (küçük harf "game" — güncelleme 1.09 kuruluysa buradaki dlc-patch5.psarc için Adım 4'ü uygulayın)

Adım 3 — Önbellek
FTP ile dev_hdd1 bölümüne bağlanın, varsa BCES00757 ile ilişkili önbellek klasörünü/dosyalarını silin. Silmezseniz eski İngilizce sesler takılı kalabilir.

Adım 4 — Ayarlar
Oyun dilini İngilizce'de tutun, altyazıları açın.

SORUN GİDERME
  • Sinematikler hâlâ İngilizce → Önbellek silinmemiş (Adım 5 / PS3 Adım 3)
  • Menü hâlâ İngilizce → 1.09 güncellemesi var ve Adım 4 atlanmış
  • Cızırtılı / radyo paraziti ses → Yanlış/bozuk dosya kopyalanmış, paketi yeniden kopyalayın
  • Oyun hiç açılmıyor → Bir .psarc yanlışlıkla silinmiş olabilir; .YEDEK dosyaları eski adına döndürün
  • ğ, ş, ı harfleri sade görünüyor → Hata değil, PS3 font sınırı (yukarıya bakın)
  • Bazı bonus içerikler İngilizce → PS4'te de hiç Türkçe değillerdi, yapılabilecek bir şey yok

Orijinale dönmek: .YEDEK uzantılı dosyaların adını eski haline getirin (.YEDEK kısmını silin) ve mod klasörlerini (english, text1, dlc-patch5) silin. Önbelleği tekrar temizleyin.

Teşekkürler
  • Türkçe seslendirme: PS4 Remastered'ın resmi Türkçe dublaj ekibi
  • Araçlar: UnPSARC, vgmstream, psxavenc
  • Port & uyarlama: Lensyrr + AI

Sorularınızı konu altından sorabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olurum. Herkese iyi oyunlar!

Geri