Neler Yeni

Hitler Nasıl İktidara geldi?/Nasıl Diktatör oldu?

Liberal Kenobi

80+ Bronze
Katılım
7 Ekim 2020
Mesajlar
1,777
Arkadaşlar Hitler'in İktidara gelmesinden Diktatör oluşuna kadar olan süreci merak ediyorum
 

Karl Dönitz

80+ Bronze
Katılım
26 Ocak 2021
Mesajlar
1,103
Kendim anlatmak isterdimde hem okuması zor olur hem de baya uzun olur. Bu videoda gayet güzel anlatılıyor.
 
Katılım
15 Eylül 2022
Mesajlar
64
1932’de Almanya’da doruk noktasına ulaşan bir ekonomik kriz vardı. Enflasyon görülmemiş boyutlara erişmiş, para değerini hızla yitirmişti. Bu gelişmeye paralel olarak hayat pahalılığı ve işsizlik tüm toplumu kasıp kavuruyordu. Ülkedeki işsiz sayısı 6 milyonu aşıyordu.
O zaman ki Brüning hükümetinin (ortanın sağı) ekonomi-politikası krizi aşmak bir yana hafifletmekten bile uzaktı. Hükümet devlet borçlanması kanalıyla kredi alıp iş yeri yaratmak yerine sıkı para politikası izliyor, devlet harcamaların da büyük kısıntı ve tasarruflara gidiyordu.

Derinleşen büyük ekonomik kriz siyasetide etkiliyordu.Alman halkı muhalefet partilerine yönelmeye başlamıştı.Alman halkı özellikle sosyalist partilere yönelmeye başlamıştı.Ama Nazilere değil gerçek sosyalist partilere

Sermaye sınıfı saldırgan bir politika izliyor, sanayiciler açık açık sosyal hakların ortadan kaldırılmasını, grevlerin yasaklanmasını, sendikaların kapatılmasını ve günlük çalışma süresinin 8 saatin üzerine çıkarılmasını talep ediyorlardı.

Ne var ki sermayenin bu taleplerini gerçekleştirecek bir yönetim seçilemiyordu. Çıkarlarını oy pusulalarıyla da korumaya çalışan işçiler, seçimlerde başka partilere oy veriyorlardı. Böylece politik kriz de derinleşiyor, kısa ömürlü hükümetler birbiri ardına yönetime geliyordu.

Sermayenin en kalbur üstü üyeleri silah sektöründe faaliyet gösterenlerdi. Bunlar ta başından itibaren bir diktatörlük kurulmasından yanaydılar. Burjuvaziye göre Almanya bütün gücüyle silahlanmalıydı. Bu sermaye grubunun temsilcileri Thysesen, Krupp ve Emil Kirdorf’tu.
Bu kişiler Hitler’i ve NSDAP’i kurulduğu günden beri maddi ve manevi olarak desteklemiş ve diğer iş adamlarını da bu yolda iknaya çalışmışlardı. Hitler’in Kavgam kitabında söyledikleri NSDAP’nin nasyonal-sosyalist programı bir çok sanayici 1932 yılına değin şüpheyle karşılıyordu. Çünkü „nasyonal-sosyalist“ deyişinde yer alan sosyalist sözcüğünden huzursuz olanlar vardı.

Burjuva kesimi yani iş insanları Hitlerin başa geçtiğinde sosyalist bir parti gibi mallarına el koymalarından çekiniyorlardı.Bunun üzerine Hitler 1931 yılı başından itibaren "iş insanlarını aydınlatma“ kampanyası geliştirdi. Sermaye sahipleri ile toplantılar düzenleyerek „sosyalist“ deyişinin yalnızca işçi sınıfını yanına çekmek amacıyla kullandığını anlattı hep. NSDAP’nin özel sermayenin çıkarlarını titizlikle koruyacağına ilişkin güvence verdi.
Hitler, 1931 yılında „Harzburg Milliyetçi Cephesi“ adı altında eski monarşist birlik ve konfederasyonlarla ittifaklar oluşturdu. Böylece sermayenin dostluk ve güveninin de iyice pekiştirdi.

Hitler İş insanlarına İktidara geldiğinde sosyal-demokratları ve komünistleri nasıl ezeceğini, sendika, grev ve sosyal haklar gibi „ ülke huzur ve güveni bozan unsurları“ nasıl yasaklayacağını açıkladı. Tekelci sermayenin tam desteğini ve güvenini sağladı

Burjuvazinin temsilcileri Hitler’in partisine 3 milyon Marklık bir yardım fonu oluşturdu.
Bu fonun yanı sıra "Adolf Hitler Bağışı" adı altında sürekli partiye yardım da bulunuyorlardı.

Sermayenin uğraşları sonucu diğer sağ partiler ve muhafazakar çevrelerin adaylarını Hitler’in önderliği altına girmeyi kabul ettirdiler. Artık burjuvazinin tüm fraksiyonları "büyüyen sol tehlike" karşısında yekvücut olmuşlardı.

30 Ocak 1933 Almanya’da Hitler ve onun önderliğindeki nazi partisi / NSDAP iktidara getirildi.
 
Top Bottom