Neler Yeni

4k bir panelde 1080p izlemek

Crustieyy

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
36
İsim
samet demiray
aklıma takılan bir soru var.
=)bizim televizyon kanallarımız 1080p görüntü veriyor ve onu da yarım yamalak veriyor netflix,disney+ gibi platformlarda da 4k görüntüyü destekleyen çok az film ve dizi var şimdi bu 4 yahut 8k paneller ne işe yarıyor ? ve 4k panelli televizyonlar gerekli mi? ben şahsen 1920x1080p olan monitörümde youtubeda bir videoyu izlerken 4k a çektiğimde görüntünün güzelleştiğini farkediyorum ama şunu düşünüyorum 1920x1080 monitörümden 4k izlemek mi daha iyi bir kalite sunacak yoksa 4k bir monitörden 1080p bir video izlemek mi? bu kadar 4k içeriğin olmadığı bir durumda 4k gerçekten gerekli mi? burada amacım 4k alanlar salaktır demek değil sadece soruyorum yanlış anlaşılmasın ben de almayı düşünüyorum zaten

Kamina

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
4K emin ol gerekli değil. Zaten TRT dışında 4k yayın yapan kanal yok. Dizi film platformlarında 4k içerik yok denecek kadar az. 4k filmi internetten indireyim desen 25-30 GB. He salaklık değil tabii ki geleceğe dönük bir yatırım olur. Ama 4K içeriğin bizim ülkemizde oturmasına daha çok var. Amerika'da falan standart haline gelmiş olsa da Türkiye için çok yol var.

Hydranoid

80+ Bronze
=)bizim televizyon kanallarımız 1080p görüntü veriyor ve onu da yarım yamalak veriyor netflix,disney+ gibi platformlarda da 4k görüntüyü destekleyen çok az film ve dizi var şimdi bu 4 yahut 8k paneller ne işe yarıyor ? ve 4k panelli televizyonlar gerekli mi? ben şahsen 1920x1080p olan monitörümde youtubeda bir videoyu izlerken 4k a çektiğimde görüntünün güzelleştiğini farkediyorum ama şunu düşünüyorum 1920x1080 monitörümden 4k izlemek mi daha iyi bir kalite sunacak yoksa 4k bir monitörden 1080p bir video izlemek mi? bu kadar 4k içeriğin olmadığı bir durumda 4k gerçekten gerekli mi? burada amacım 4k alanlar salaktır demek değil sadece soruyorum yanlış anlaşılmasın ben de almayı düşünüyorum zaten
1080p ekrandan 4k izlemek daha keyifli bunun sebebi renk gamutu denebilir.

EFI Shell

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
5,335
İsim
Semih Boran
4K emin ol gerekli değil. Zaten TRT dışında 4k yayın yapan kanal yok. Dizi film platformlarında 4k içerik yok denecek kadar az. 4k filmi internetten indireyim desen 25-30 GB. He salaklık değil tabii ki geleceğe dönük bir yatırım olur. Ama 4K içeriğin bizim ülkemizde oturmasına daha çok var. Amerika'da falan standart haline gelmiş olsa da Türkiye için çok yol var.
Gerekli sıkıştırmalar ile 2 gb'a vs. düşürmek mümkün.

Kamina

80+ Platinum
En İyi Cevap
1

SerkanK.

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
114
İsim
Serkan karakaya
4k filmler dublaj olarak yok ama tr altyazi olarak çokça var. Telefon 4k ya yakın olduğu için videolar çok iyi gözüküyor sahsen(s23 ultra) . Tv 4k aşırı gereklidir değil şahsen ama altyazili 4 k film izliceksen benim gibi çok iyi olurdu. 4k tv m yok gerek yok şuanda ama evim olduğun mutlaka geniş ekranlı 4k tv alicam.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Stremio veya benzeri platformlarda 4k ama tr altyazili çok fazla film var. Dublaj istersen film acican ses dosyasını esitlicen baya ugrastirir. Ama 4k tv çok güzel. 4k filmler gerçekten daha farklı ve güzel oluyor.

silinenuye785438

80+ Titanium
En İyi Cevap
1
Konu biraz eski ama kendimce cevaplamak istedim.

Özellikle Samsung televizyonlarda ve diğer büyük markaların birçok modelinde Upscaling teknolojileri kullanılıyor ve bu teknolojiler garip bir şekilde çok iyi çalışıyor.

1080P dediğimiz bir televizyon yayınını bu akıllı televizyonlar alıp 4K kadar olmasa da çok daha iyi bir seviyeye çıkartabiliyorlar. Mesela bir ara SD kalite destekleyen en düşük Netflix paketini kullanıyordum, ufak 1080P bilgisayar monitörü netflixde çamur gibi görüntü veriyordu ama bu televizyon nasıl Upscale yapıyorsa koca 4K ekranda o SD kalite filmler hiç sırıtmıyordu. PS3 gibi eski bir konsolla da denedim onda da monitöre göre çok daha iyi bir görüntü aldım. Kısacası adamlar buna müthiş bir çözüm bulmuş bence ve benim Samsung cihaz için konuşursam işini iyi yapıyor.

Bu sebepten ötürü 4K televizyonun güzel bir şey olduğunu ama sırf 4K diye içinde hiçbir Upscale teknolojisi olmayan ucuz cihazları da almamanız gerektiğini düşünüyorum 😀

Benim cihaz eski ve basit bir çip var bu arada, yeni teknolojiler ile iş daha ileri gidecektir. Mesela Samsung en son AI destekli Upscaling çiplerini tanıtmış.

Son düzenleme:

Carl Johnson CJ

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
782
İsim
Carl Johnson
Öncelikle 4k ve 8k tv'ler gereksiz değildir.

Televizyonlar önceden küçüktü bu yüzden 720p ve 1080p paneller fazlasıyla yeterliydi ekran boyutları artınca yetersiz kalmaya başladı bu yüzden 4k ve 8k paneller ihtiyaç haline geldi.

1080p tv de 1920x1080 "2.073.600 milyon" piksel bulunurken

4k tv de 3840×2160 "8.294.400 milyon" piksel bulunur

Önemli olan (ppi) inch başına düşen pikseldir ekran boyutu arttıkça inch başına düşen piksel azalır ekran bouyutu arttıkça piksel sayısı arttırılmalızsa görselde ki gibi pikselleşme sorunu yaşanır

1000118691.jpg

İçerik kalitesine gelecek olursak 4k veya 1080p görüntülerde alandan ve veriden tasarruf etmek için içerikler sıkıştırılır ve daha düşük bitrate video haline getirilir bunun yapılmasının bazı sebepleri var fazla uzatmadan kısacası 1080p monitör de 4k video izlediğinde daha güzel gözükmesinin sebebi 4k videonun 1080p videoya göre daha yüksek bitrate sahip olması aşağıdaki görsele bakarsan daha iyi anlarsın
1000118692.jpg

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,074,309
Üyeler
170,707
Son üye
gezdolastv
Top Bottom