Herkese merhabalar,
Ekteki sistemi yaklaşık 2,5 senedir grafik tasarım ve oyun için kullanıyorum. Son 1 haftadır bilgisayarı açarken sabahları ekrana görüntü gelmemeye başladı. Clear CMOS yapıp, RAM'leri vs. çıkarıp zar zor da olsa açabiliyordum, ancak artık tamamen ekran kartından görüntü alamıyorum. Onboard'dan her türlü görüntü alabiliyorum ve bilgisayarı kullanabiliyorum. 2 tane monitörüm var; biri DisplayPort, diğeri HDMI ile bağlı. Tek tek ikisini de deniyorum, her ikisinde de Sapphire 6700XT ekran kartı ile görüntü gelmiyor. Ekran kartına monitör takılıyken; bazen açılırken boot ışığı yanıyor, bazen ise yanmıyor. Sırasıyla yaptığım işlemler:
Sizce sorun ne olabilir? Ekran kartını değiştirmeli miyim? Ödünç alıp deneyebileceğim bir ekran kartı veya anakart yok maalesef. Sadece internetten parça siparişi verebileceğim bir yerde yaşıyorum. Bu arada, yüklü kullanımda ekran kartında coil whine sesi geliyordu; her zaman aldığımdan beri vardı, fakat pek kafaya takmıyordum.
Şu anda bilgisayarı her sabah açtığımda onboard'a takarak açıyorum görüntü geliyor. Ardından DDU ile driver'ı kaldırıyorum yeniden başlatıyorum HDMI ve DP kablolarını ekran kartına bağlıyorum ve böyle kullanıyorum. Bazen bu da fayda etmiyor ekran kartını ikinci slota takıyorum ve öyle görüntü alabiliyorum.
Sistem Özellikleri:
RAM: Kingston KF552C36-16 DDR5-4800 16 GB 2X
SSD:Exceria G2 1TB 2100-1700MB M.2 NVMe PCIe SSD
Ekran kartı: Sapphıre RX 6700 XT Pulse Gamıng Amd 12 Gb GDDR6 E
Anakart: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI AM5 DDR5 6600MHZ(OC) HD
İşlemci: Ryzen 7 7700X 4,5 GHz 32 MB Cache AM5 İşlemci
Ekteki sistemi yaklaşık 2,5 senedir grafik tasarım ve oyun için kullanıyorum. Son 1 haftadır bilgisayarı açarken sabahları ekrana görüntü gelmemeye başladı. Clear CMOS yapıp, RAM'leri vs. çıkarıp zar zor da olsa açabiliyordum, ancak artık tamamen ekran kartından görüntü alamıyorum. Onboard'dan her türlü görüntü alabiliyorum ve bilgisayarı kullanabiliyorum. 2 tane monitörüm var; biri DisplayPort, diğeri HDMI ile bağlı. Tek tek ikisini de deniyorum, her ikisinde de Sapphire 6700XT ekran kartı ile görüntü gelmiyor. Ekran kartına monitör takılıyken; bazen açılırken boot ışığı yanıyor, bazen ise yanmıyor. Sırasıyla yaptığım işlemler:
- RAM'leri söktüm, bilgisayarı temizledim, BIOS pilini çıkardım ve 10 dakika bekledim. İki monitörü de ekran kartına bağladım ve görüntü geldi. 7-8 saat bilgisayarı kullandıktan sonra kapattım. Ertesi gün açtığımda ise artık bu yöntem işe yaramadı ve ekrana görüntü gelmemeye başladı. Onboard'dan görüntü alabiliyorum, fakat ekran kartından alamıyorum.
- BIOS sıfırladım, flash BIOS ile son sürüme güncelledim. Ekran kartını alttaki slota takınca bir kereliğine açıldı. 2 saat bekleyip kapattıktan sonra tekrar görüntü gelmemeye başladı.
- Ekran kartını ilk slota taktım, onboard ile bilgisayarı tekrar açtım. DDU ile sürücüyü sildim, HDMI portu ile ana monitörü ekran kartına bağladım ve görüntü geldi. 1-2 saat kullandıktan sonra kapattım; bir sonraki kullanımda tekrar görüntü gelmemeye başladı.
- DDU ile sürücüyü tekrar sildim. Bilgisayara format attım, ekran kartı 1. slottayken 2 monitörü de ekran kartına bağladım. 1 gün boyunca kullanabildim, ertesi gün tekrar görüntü gelmemeye başladı.
- PCI 3.0'a aldım, yolları değiştirdim hiç etki etmedi.
Sizce sorun ne olabilir? Ekran kartını değiştirmeli miyim? Ödünç alıp deneyebileceğim bir ekran kartı veya anakart yok maalesef. Sadece internetten parça siparişi verebileceğim bir yerde yaşıyorum. Bu arada, yüklü kullanımda ekran kartında coil whine sesi geliyordu; her zaman aldığımdan beri vardı, fakat pek kafaya takmıyordum.
Şu anda bilgisayarı her sabah açtığımda onboard'a takarak açıyorum görüntü geliyor. Ardından DDU ile driver'ı kaldırıyorum yeniden başlatıyorum HDMI ve DP kablolarını ekran kartına bağlıyorum ve böyle kullanıyorum. Bazen bu da fayda etmiyor ekran kartını ikinci slota takıyorum ve öyle görüntü alabiliyorum.
Sistem Özellikleri:
RAM: Kingston KF552C36-16 DDR5-4800 16 GB 2X
SSD:Exceria G2 1TB 2100-1700MB M.2 NVMe PCIe SSD
Ekran kartı: Sapphıre RX 6700 XT Pulse Gamıng Amd 12 Gb GDDR6 E
Anakart: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI AM5 DDR5 6600MHZ(OC) HD
İşlemci: Ryzen 7 7700X 4,5 GHz 32 MB Cache AM5 İşlemci