Müslümanım araştırıyorum kuran okuyorum seviyorum yani iyi düşünüyorum. Allah korkusu ile yaşıyorum onun bilinci hep üstümde onun hakkında iyi düşünüyorum yani afalladım bir an böyle sorunca
Güzel. Şimdi ben öyle uzman falan değilim. Bu sebeple söyleyebileceğim şeyleri kesin doğru olarak almamanı söyleyerek birkaç düşünce yazacağım.
Hislerini az çok anlayabiliyor, tahmin edebiliyorum.
Annenin 4 yaşına kadar olmayışı senin sağlıklı güven ve sevgi ilişkisi kuramamana neden olmuş olabilir. Bu içsel bir dışlanmışlık dinamiği geliştirmiş olabilir, kardeşinin içinde bulunduğu durumdan rahatsız olmamasını dile getirmen yani bunu ayrıca ifade etme ihtiyacı duyuyor olman bunun bir göstergesi olabilir. Hani kendini bütün aile yapısından kopuk hissediyor olabilirsin. Belki yani, dediğim gibi uzman değilim. Bunun yanında "evlatlıktan ret eder" korkun da bu bütün aile imajından kopukluğunu gösteriyor olabilir. Yani derinlerdeki anneye olan özleminin bir tezahürü gibi düşün.
Babaannen ve babanla büyümüş olman durumunda ise nasıl bir çocukluk geçirdin bilmiyorum. Ama baban bir ihtimal dahilinde, kendi ebeveynliğini babaannenin gölgesinde hissetmiş olabilir.
Annen yanında değildi, baban ise kendi adını senle tam tanıştıramamış (yani kendi babalığını yetersiz bulmuş) algısında olabilir. İşte bu iki sebeple kendi yetersizliklerini telafi etmek için sana bu şekilde ebeveynlik yapıyor olabilirler. Bu ebeveynliğin temelinde anne babalık değil de bir tür yetersizlik telafisi amaçlandığı için sağlıksız durumlar, davranışlar olabilir. Yani "overreaction" aşırı tepkisellikle hareket ediyor olabilirler.
Buradaki olgu din değil. Bu senin ailende din olur, öbürünün ailesinde iş olur, öbürünün ailesinde okul olur, öbürünün ailesinde farklı bir şey olabilir. Mekanizma sabit iken din değişken burada. Bunu anlaman çok önemli.
Peki neden din? Çünkü din bir tanrısal olgu. Sorgulanamaz, ret edilemez, mutlak gerçek. Bu yüzden din, diğer tüm şeylere göre daha kolay başvurulası oluyor. Yani ağacı kesmek için balta mı makineli testere mi? Testere burada din.
Başka bir mevzu da şu... Senin "derslerime kızmıyorlar artık" söylemin, yani bunu ekstra ifade etmen görülme ihtiyacının, arzunun tezahürü olabilir. Yukarıdaki paragrafta "ailem bir b*k bilmiyor" cümlene gelen tepkiye "annem 4 yaşıma kadar yoktu" cevabın aslında "beni görmelerini istiyorum, bunu bilmiyorlar" anlamına geliyor olabilir.
Tüm bunlar için ne düşünüyorsun? Bunları kesin doğru alma, sen ne diyorsun, sende bir karşılığı var mı bu dediklerimin, bu önemli.