ondan sonra da gerçek kullanıcı yada satıcı mal satamasın aynen
Benim önerimden bu sonucu nasıl çıkardınız? Ben diyorum ki ikinci el ticareti yapılabilmesi için bir belge, lisans vs. olsun. Bu lisansa sahip insanlar indirimli ürün satın alırken ticari amaçlı alıcı statüsünde değerlendirilsin.
Hocam onun önüne geçemezsin fırsatı zamanında gördü ve aldı adam sonuçta belki de ekmeğini bundan çıkarıyordur bilemezsin o yüzden ya şanslı olman lazım ya da sürekli takipte olman lazım.
Merak edip 6502 sayılı tüketici kanununu araştırdım, yapılan indirimler ticari amaçlı alıcıları kapsayacaksa açıkça belirtilmeliymiş. Yoksa ticari alıcıları kapsamadığı kabul ediliyormuş.
Bir vatandaş ticari alım-satım yapacaksa, vergi numarası sahibi olmalı ve fatura keserek alım-satım yapması zorunlu. Elde edilen her ticari gelir, vergi muafiyetlerinden faydalanılmadığı durumlarda (10 kuruşluk sakız dahi satsanız) teorik olarak vergiye tabidir. Yıllık 3'ten az alım satımlarda KDV istisnası gibi muafiyetler varmış. 30 bin tl mi yoksa daha düşük bir tutar mı anlamadım ama bu miktarın üzerinde satışlarda e-arşiv fatura düzenleme zorunluluğu getirilmiş. Ayrıca yıllık ticaret hacminiz 150 bin tl'yi geçiyorsa 2024 yılı itibari ile ticari defter tutma zorunluluğu da getirilmiş. Ayrıntılar için mali müşavirlere danışmakta fayda var.
İkinci elde şahsi olarak alım-satım yapılırken(ticari amaç gütmeden) bunlarla uğraşmanıza gerek yok ama forumda gördüğüm kadarı ile bu şahsi-ticari ayrımındaki gri alanı zorlayanlar var, özellikle tüketici hakem heyetine çok sayıda aynı ürün kategorisinde başvurularınızda şahsi mi yoksa ticari mi şüphesi uyandırabilir, kazandığınızdan fazlası vergi cezalarına gidebilir, bilginiz olsun.
dipnot: yukarıda paylaştığım bilgiler yanlış olabilir, kendi araştırmanızı kendiniz yapın.