Aracımda Ev Tipi Ses Sistemimi Kullanmak İstiyorum

Freix

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
262
Logitech z407 ses sistemimi aracımda kullanmak istiyorum.
Temel sebebim araç tesisatını bozmamak ve basit bir sistem oluşturmak.
Bunun gibi dönüştürücü kullansam ses sistemi çalışır mı? Araç tesisatına müdahale etmeyerek bluetooht ile bağlanıp kullanacağım.

Elektrikten anlayan arkadaşlar sıkıntı yaşar mıyım?
Sistemi Çalıştırabilir miyim?
Başka önerilerinize açığım.

Logitech z407 80W güç tüketimine sahipmiş. Aslında çok yüksek bir tüketim değil.
Attığınız linkteki tam sinüs inverter değil. Tam sinüs inverter kullanmanız, hoparlörlerin zarar görmemesi için önemli. Bunun gibi, ama daha ucuzu vardır diye düşünüyorum.

Sorduğunuzun sorunun kısa cevabı evet kullanabilirsiniz ama ;

Araba aküsü normal şartlarda, 60A ve üstü ise (genelde böyledir), bu hoparlörleri yaklaşık 4 saat kullanabilmenize olanak tanır. En önemli kısım ise arabanızın aküyü sarj ettiği alternatörü. Alternatör yüksek kapasiteli değilse (hoparlörlerin ihtiyacını karşılayamazsa) akünüz kısa sürede biter.
Düzeltme: Araba alternatörleri 60-150A arası akım verebiliyormuş. Senin hoparlör teorik olarak 7.85A akım çekecek. Her türlü karşılıyor yani. Yapman gereken kaliteli bir tam sinüs inverter + sigorta almak olacak.

Logitech Z407 (80 W) gibi ev tipi aktif hoparlörü arabada çalıştırmak için ihtiyaçların ve hesapların aşağıda adım adım. Senin daha önce verdiğin 12V 60Ah akü üzerinden hesap yapacağım; eğer başka akü/konfigürasyon varsa söylemene gerek yok (ben varsayılanla hesap yaptım).

Kısa özet

• En güvenlisi: 200 W (veya en az 150 W) — pure sine (tam sinüs) inverter kullanmak.
  • İnverteri aküye bağlarken batarya-yanına kısa mesafede uygun ebatta kablo + sigorta kullanılmalı.
  • 12V 60Ah ile (derin deşarja %50 izin vererek) ~3 saat 45 dakika civarı çalıştırma bekleyebilirsin (80 W sürekli yük için, teorik).

Hesaplar (adım adım)

1. Akü enerji: 12 V × 60 Ah = 720 Wh.
  2. Güvenli kullanılabilir (ör. %50 derin deşarj): 720 Wh × 0.5 = 360 Wh.
  3. İnverter verimi (varsayım) ≈ %85 → AC olarak kullanılabilir enerji = 360 Wh × 0.85 = 306 Wh.
  4. Çalışma süresi = kullanılabilir AC enerji / AC güç = 306 Wh ÷ 80 W = 3.825 saat3 saat 49 dakika.

Akım ve kablolama

• DC taraftan çekilen gerçek güç = AC gücü ÷ verim = 80 W ÷ 0.85 ≈ 94.12 W.
  • DC akım = 94.12 W ÷ 12 V ≈ 7.85 A (sürekli).
  • Başlangıç/surge: bazı cihazlarda anlık tepe akımı 2× olabilir → ~16 A anlık.
  • Eğer inverteri 200 W alırsan (daha güvenli headroom): DC akım ≈ 200 ÷ 0.85 ÷ 12 ≈ 19.6 A.

Kablo ve sigorta önerisi (kısa mesafe araç içi, akü↔inverter):

• 80 W yük için pratikte 4 mm² kablo yeterli ama güvenlik ve gelecekteki daha yüksek yükler için 6 mm² tercih et.
  • 200 W inverter kullanacaksan 6 mm² - 10 mm² arası (araç içi kısa mesafede 6 mm² genelde yeter).
  • Sigorta: inverterin DC side maksimum akımının ~1.25× değeri yakınında seç. Örnek: 200 W inverter → DC ≈20 A → sigorta 25–30 A civarı. (80 W için 10–15 A sigorta uygundur.)

İnverter tipi

• Pure sine (tam sinüs) inverter al. Logitech Z407 gibi amplifikatörlü hoparlörler hassas olduğu için modifiye sinüs (modified sine) parazit, uğultu veya zarar riski yaratabilir.

Diğer pratik uyarılar

• İnverterle akü arasına yaklaşık 10 cm içinde bir otomobil sigortası/ANL koy; kabloları sağlam ve kısa tut; aküyü sabitle.
  • Eğer motor çalışırken kullanacaksan alternatör ek şarj sağlar — ancak alternatörün kapasitesini öğren; uzun süre yüksek yük alternatöre zarar verebilir.
  • Aracın çalışmadığı durumda hoparlörü uzun süre çalıştırmak starter aküsünü bitirebilir — araç çalışmazsa derin döngü akü veya power station (taşınabilir enerji istasyonu) kullan daha güvenli.
  • Montaj, kablolama ve sigorta için bir oto elektrikçiye yaptırmak güvenli olur.

Önerilen ekipman listesi (pratik)

• 200 W continuous pure sine inverter (12V DC → 220V AC) — marka güvenilir olsun.
  • 6 mm² güç kablosu (veya mesafeye göre 10 mm²) + uygun pil bağlantı terminali.
  • Akü yakınında ANL veya oto sigorta (invertere göre 15–30 A arası).
  • Metal topraklama/şase bağlantısı ve inverterin havalandırılması.
  • Alternatif: eğer kolaylık istersen taşınabilir power station (ör. 300–500 Wh LFP ünite) — içinde inverter + batarya + koruma hazır olur, montaj işi yok.

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,153,780
Üyeler
183,466
Son üye
Alperen55_
Geri