Logitech Z407 (80 W) gibi
ev tipi aktif hoparlörü arabada çalıştırmak için ihtiyaçların ve hesapların aşağıda adım adım. Senin daha önce verdiğin
12V 60Ah akü üzerinden hesap yapacağım; eğer başka akü/konfigürasyon varsa söylemene gerek yok (ben varsayılanla hesap yaptım).
- En güvenlisi: 200 W (veya en az 150 W) — pure sine (tam sinüs) inverter kullanmak.
- İnverteri aküye bağlarken batarya-yanına kısa mesafede uygun ebatta kablo + sigorta kullanılmalı.
- 12V 60Ah ile (derin deşarja %50 izin vererek) ~3 saat 45 dakika civarı çalıştırma bekleyebilirsin (80 W sürekli yük için, teorik).
- Akü enerji: 12 V × 60 Ah = 720 Wh.
- Güvenli kullanılabilir (ör. %50 derin deşarj): 720 Wh × 0.5 = 360 Wh.
- İnverter verimi (varsayım) ≈ %85 → AC olarak kullanılabilir enerji = 360 Wh × 0.85 = 306 Wh.
- Çalışma süresi = kullanılabilir AC enerji / AC güç = 306 Wh ÷ 80 W = 3.825 saat ≈ 3 saat 49 dakika.
- DC taraftan çekilen gerçek güç = AC gücü ÷ verim = 80 W ÷ 0.85 ≈ 94.12 W.
- DC akım = 94.12 W ÷ 12 V ≈ 7.85 A (sürekli).
- Başlangıç/surge: bazı cihazlarda anlık tepe akımı 2× olabilir → ~16 A anlık.
- Eğer inverteri 200 W alırsan (daha güvenli headroom): DC akım ≈ 200 ÷ 0.85 ÷ 12 ≈ 19.6 A.
Kablo ve sigorta önerisi (kısa mesafe araç içi, akü↔inverter):
- 80 W yük için pratikte 4 mm² kablo yeterli ama güvenlik ve gelecekteki daha yüksek yükler için 6 mm² tercih et.
- 200 W inverter kullanacaksan 6 mm² - 10 mm² arası (araç içi kısa mesafede 6 mm² genelde yeter).
- Sigorta: inverterin DC side maksimum akımının ~1.25× değeri yakınında seç. Örnek: 200 W inverter → DC ≈20 A → sigorta 25–30 A civarı. (80 W için 10–15 A sigorta uygundur.)
- Pure sine (tam sinüs) inverter al. Logitech Z407 gibi amplifikatörlü hoparlörler hassas olduğu için modifiye sinüs (modified sine) parazit, uğultu veya zarar riski yaratabilir.
- İnverterle akü arasına yaklaşık 10 cm içinde bir otomobil sigortası/ANL koy; kabloları sağlam ve kısa tut; aküyü sabitle.
- Eğer motor çalışırken kullanacaksan alternatör ek şarj sağlar — ancak alternatörün kapasitesini öğren; uzun süre yüksek yük alternatöre zarar verebilir.
- Aracın çalışmadığı durumda hoparlörü uzun süre çalıştırmak starter aküsünü bitirebilir — araç çalışmazsa derin döngü akü veya power station (taşınabilir enerji istasyonu) kullan daha güvenli.
- Montaj, kablolama ve sigorta için bir oto elektrikçiye yaptırmak güvenli olur.
- 200 W continuous pure sine inverter (12V DC → 220V AC) — marka güvenilir olsun.
- 6 mm² güç kablosu (veya mesafeye göre 10 mm²) + uygun pil bağlantı terminali.
- Akü yakınında ANL veya oto sigorta (invertere göre 15–30 A arası).
- Metal topraklama/şase bağlantısı ve inverterin havalandırılması.
- Alternatif: eğer kolaylık istersen taşınabilir power station (ör. 300–500 Wh LFP ünite) — içinde inverter + batarya + koruma hazır olur, montaj işi yok.