Neler Yeni

Atmosferik Araçta Devir Çevirmek?

keremast

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
845
İsim
okr
Arkadaşlar merhaba, kullanmış olduğum 1.4 haciminde bir araç var ve 4 ileri otomatik şanzıman ile ilerliyor. sorum şu uzun rampalar çıkarken devir 2 bin ile 3 bin devir arası olduğu zaman araba hiç çekmiyor ve rampayı 20 30 kilometre ile çıkıyor ve arkamda kuyruk oluşuyor. ama kickdown yapıp devir 5 6 bin devire geldiğinde ise arkamdaki araçlar bana yaklaşamıyor bile .d

saadete gelecek olursak; kickdown yapıp 5-6 bin devirde uzun bir rampa çıkarsam araç hararet yapar mı? ve bu zararlı mı? çünkü araç hiç çekmiyor. bakımları her şeyi tam. Araba: Hyundai İ20 1.4 CVVT 2013

HacıSOFU

80+ Titanium
Dahası  
Reaksiyon skoru
10,852
İsim
Hacı
6000 devir fazla.
4000 devir yeterli olur rampada.

Smtcee

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
822
İsim
Samet
Rampa çıkarken sabit vites 4-5 bin devirde çıkılmalı, 2-3 bin devirde zorlayıp aksamlara zarar verdirtirsin. Opel astra kullanıyorum ve rampaları hep 1. vitesle çıkarım, 2. vitesle de çıkılır ama vites atana kadar devrinden düşer o da arabayı yavaşlatıyor

keremast

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
845
İsim
okr
  • Konu Sahibi Konu Sahibi

HacıSOFU

80+ Titanium
Dahası  
Reaksiyon skoru
10,852
İsim
Hacı

Denizgezen

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Otomatik şanzımanlar gaza bastığın dereceye göre vites değiştirir. Yokuş kalkış desteği olmayan otomatik fiat grubuda aynı durumda onda manuele alıp kalmak daha rahatlatıcı
Eğer daha sakin gideyim diyorsan 2 modunda kullanabilirsin sadece 1 ve 2.vitesi kullanırsın veya daha dik rampalarda L moduna al araç olduğu yerde kalmamak için devir çevirtir

keremast

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
845
İsim
okr
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Otomatik şanzımanlar gaza bastığın dereceye göre vites değiştirir. Yokuş kalkış desteği olmayan otomatik fiat grubuda aynı durumda onda manuele alıp kalmak daha rahatlatıcı
Eğer daha sakin gideyim diyorsan 2 modunda kullanabilirsin sadece 1 ve 2.vitesi kullanırsın veya daha dik rampalarda L moduna al araç olduğu yerde kalmamak için devir çevirtir
gaza sonuna kadar bassamda rampada vites geçiştirmiyor. peki bir şey soracağım rampayı 2 ila 3 bin devir arası ile çıksam zarar verir mi araca? ve yolda 20 30 km/s ile giderken vites değiştirsem?

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,203
İsim
Murat Orhan
Hocam güncel olarak eski bir araç kullanıyorum Mazda 323 manuel. 1992 model.
Araç 9k devir çeviriyorsa 6k civarı gündelik kullanımda kullanıyorum. Eğer V Kayışın yıpranmış değilse, soğutma sıvısını kontrol ederek eksilince koyuyorsan korkun olmasın.
Mesaj otomatik birleştirildi:

4-6k devir aralığını kullanabilirsin sıkıntı olmaz nasılsa rampada kullanacaksın ben gündelik hayatta 6k devir altına inmiyorum genelde :D

SemihÖzdoğdu

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
699
İsim
Semih
gaza sonuna kadar bassamda rampada vites geçiştirmiyor. peki bir şey soracağım rampayı 2 ila 3 bin devir arası ile çıksam zarar verir mi araca? ve yolda 20 30 km/s ile giderken vites değiştirsem?
2 Bin devirde isteseniz de çekmez zaten araç. 3 bin ise rampadan rampaya göre değişiyor ama bence 3 4 arası ideal. Şu şekil söyleyeyim, gaza basıp çektiğiniz de araç gücünü hissettirip tepki veriyorsa hiç bir sıkıntı olmaz. Basıp yürütebilirsiniz.

Bakımları tam demişsiniz, normal gazlasanız bile kolay kolay hararet yapmaz o konuda endişeniz olmasın.

keremast

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
845
İsim
okr
2 Bin devirde isteseniz de çekmez zaten araç. 3 bin ise rampadan rampaya göre değişiyor ama bence 3 4 arası ideal. Şu şekil söyleyeyim, gaza basıp çektiğiniz de araç gücünü hissettirip tepki veriyorsa hiç bir sıkıntı olmaz. Basıp yürütebilirsiniz.

Bakımları tam demişsiniz, normal gazlasanız bile kolay kolay hararet yapmaz o konuda endişeniz olmasın.
bu zamana kadar bir kere bile fan açtığını duymadım hararet hep 90 altı. sağolun

Hocam güncel olarak eski bir araç kullanıyorum Mazda 323 manuel. 1992 model.
Araç 9k devir çeviriyorsa 6k civarı gündelik kullanımda kullanıyorum. Eğer V Kayışın yıpranmış değilse, soğutma sıvısını kontrol ederek eksilince koyuyorsan korkun olmasın.

4-6k devir aralığını kullanabilirsin sıkıntı olmaz nasılsa rampada kullanacaksın ben gündelik hayatta 6k devir altına inmiyorum genelde :D
sağolun hocam.

Dahası  
Reaksiyon skoru
12,203
İsim
Murat Orhan
bu zamana kadar bir kere bile fan açtığını duymadım hararet hep 90 altı. sağolun

sağolun hocam.
Rica ederim hocam. Atmosferik arabalarda düşük devirleri toparlayacak bir turbo olmadığı için yüksek devirlere çıkmak mecburiyetinde kalabiliyoruz kafanıza takmayın bu kadar. Arabaya zarar vermek için o devirlerde çok sürmeniz lazım arabayı :D

Furkan Karagülle

80+ Platinum
En İyi Cevap
4
Dahası  
Reaksiyon skoru
18,090
İsim
Furkan Karagülle
İlgilendiği Kategoriler
Bilim ve Teknoloji
Instagram
_furkan.krgl_
Atmosferikler yüksek devri sever. O araçta 5250 devirden fazla çevirmeyin. Genel olarak çekmemesinin sebebi 4 vites olması aslında. 1. vites dişlisi yeterince büyük değil. İlk viteste 5250 devirde muhtemelen 35 km/h hızla gidersiniz. Dişli oranını bilmediğim için net bir şey söyleyemiyorum. Aracı fazla zorlamayın. Günlük kullanımda 3500 devirden fazlası gereksiz. Düz yolda seyir halindeyken de 2000 devirde kullanın. Mesela 4. vitestesiniz ve devir 2000. Muhtemelen 80 km/h hızla gitmiş olacaksınız. Bu şekilde uzun yol yapın ki yakıtı verimli harcasın motor.

keremast

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
845
İsim
okr
Atmosferikler yüksek devri sever. O araçta 5250 devirden fazla çevirmeyin. Genel olarak çekmemesinin sebebi 4 vites olması aslında. 1. vites dişlisi yeterince büyük değil. İlk viteste 5250 devirde muhtemelen 35 km/h hızla gidersiniz. Dişli oranını bilmediğim için net bir şey söyleyemiyorum. Aracı fazla zorlamayın. Günlük kullanımda 3500 devirden fazlası gereksiz. Düz yolda seyir halindeyken de 2000 devirde kullanın. Mesela 4. vitestesiniz ve devir 2000. Muhtemelen 80 km/h hızla gitmiş olacaksınız. Bu şekilde uzun yol yapın ki yakıtı verimli harcasın motor.
vites oranları uzun hocam. keşke çift kavrama gibi bir şanzıman olaydı da vitesi kontrol edebilseydim. tam otomatik olduğu için o kendi kafasına göre ayarlıyor. hatırladığım kadarıyla 4.viteste 130 da 3000 bin devirde gidiyor

Top Bottom