Beko 120hz OLED TV Gerçek Kullanıcı Deneyimi

Spirit58

80+
Reaksiyon skoru
3
Öncelikle herkese iyi forumlar, yakın zaman önce Beko'nun "Crystal 9 Serisi B55 OLED D 975 A" modeli televizyonunu deneme fırsatı edindim. TV ile ilgili internet üzerinde detaylı bilgi edinebileceğim kaynak da az bulunduğundan gerçek bir kullanıcı olarak bu konuyu açmak istedim.

1- Teknik Özellikler

Öncelikle, Beko'nun kendi internet sitesinde de görebileceğiniz gibi bu TV gerçekten merak uyandıran cinsten özellikler sunuyor. 55 inç boyutundaki bu televizyonda HDMI 2.1, 4K çözünürlük, HDR10+, 120hz* ve VRR* (Değişken Yenileme Hızı) özelliklerinin bulunduğu internet sitesinde kullanıcılara beyan edilmiş durumda fakat internet sitesinde beyan edilen özelliklerin maalesef ki tamamı doğru olmamakla birlikte eksik bırakılmış detaylar da yer alıyor. Örneğin Beko'nun internet sitesinde TV'nin Wi-Fi modülünün (802.11a/b/g/n/ac) şeklinde olduğu söylenirken kutunun içen çıkan kullanım klavuzunda bu bilgi (802.11/b/g/n) şeklindeydi.

2- Görüntü ve Ses

Bu televizyonun bana kalırsa en öne çıktığı yön kesinlikle sahip olduğu ekran paneli ve hoparlör kalitesi. İlk kez OLED Tv kullanan biri olarak gerçekten görüntüye hayran kaldım. Siyahlar temiz, renkler canlı ve HDR gerçekten iyi çalışıyor. Bugüne kadar farklı Televizyonlarda HDR test etmiştim fakat bu kadar iyi çalışanı ilk kez gördüm. Genellikle denediğim televizyonlarda HDR ayarını aktifleştirdikten sonra ekran kalibrasyonu yapsam bile görüntüye sanki beyaz film çekilmiş gibi bir görüntü alıyordum, bu üründe bunu yaşamadım. Burada önemli nokta resim modunu doğru seçmeniz, çünkü bu TV, birçok Google TV'de olduğu gibi otomatik olarak resim modunu "Enerji Tasarruflu" olarak seçiyor. Ben yorumlarımı resim modunu "oyun" olarak ayarlayıp öyle yaptım.

Ses noktasında ise hoparlörler başarılı bir iş çıkarıyor. yaklaşık %30-35 ses seviyesi ile ortalama boyuttaki salonda yüksek seviye ses alabiliyoruz. Benim tavsiyem ses ayarlarından Dolby Atmos'u etkinleştirip, Surround Sanallaştırıcı ayarını aktif etmeniz. Ben bu şekilde daha kaliteli bir ses düzeyi elde ettim.

3- Yazılım

Ürün Android 11 yüklü bir Google TV. Merak edenler için ürüne APK kurulabiliyor. 16GB'lık depolamanın ise yaklaşık 7-8GB kısmı kullanılabilir olarak kutudan çıkıyor. Yazılım genel olarak stabil, arayüzde ufak tefek takılmalar olsa da problem çıkartmıyor. Youtube ve Spotify gibi uygulamalarda sorun yaşamadım. Sadece denemek için oyun olarak Crossy Road'ı yükledim fakat oyun çok kastığı için silmek durumunda kaldım. Ekran yansıtma olarak Google Home uygulamasını kullanabilirsiniz fakat Samsung DEX gibi yazılımları bu TV üzerinde çalıştırmanın bir yolunu bulamadım. Bunların haricinde klavye, mouse, oyun kolu gibi aksesuarlar kullanılabiliyor. Bu noktada sadece Kablosuz olarak bağladığım Dualsense kontrolcümde "X" tuşu geri gelirken "Yuvarlak" tuşu seçim yapıyordu, terslik mi var yoksa bilinçli bir seçim mi bilemiyorum.

4- Oyun

İşte en çok merak edilen ve markanın en çok tanıtımını yaptığı kısım: 120hz. Yazının başında da belirttiğim üzere oyuncular için 120hz, VRR ve ALLM gibi özellikler beyan edilmiş durumda fakat tamamı kullanılabilir durumda değil. Ben bu TV'yi PlayStation 5 Pro cihazım üzerinde, PS5 Pro'nun kutusundan çıkan HDMI kablosu ile birlikte farklı HDMI girişleri deneyerek test ettim fakat hiçbir türlü 4K@120Hz veya VRR görüntü alamadım. 120Hz tazeleme hızını sadece 1080p üzerinde çalıştrabilmekle birlikte VRR'ı hiçbir türlü çalıştramadım. Aynı durum denediğim bir laptop için de geçerliydi 120hz tazeleme hızı sadece 1080p çözünürlüğü geçerli iken değişken yenileme hızı "desteklenmiyor" olarak verilmişti. Bu özellikleri çalıştırabilmek için ayarlardan HDMI 2.1'i manuel olarak seçtim ama maalesef işe yaramadı. Bunun haricinde resim modunuzu "oyun" olarak ayarlarsanız gecikme problemi de yaşamazsınız.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,156,901
Üyeler
183,787
Son üye
maksut
Geri