Neler Yeni

Bilgisayar Stabilitesi için Hangi Ayarlar/Komutlar Yapılmalı ? [ GAMİNG ]

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Arkadaşlar öncelikle herkese iyi forumlar ve sağlıklı günler dilerim. Bir kaç bilgili arkadaşın konularını okuyup inceleyerek gerek yeni topladığım sistemime OC yaptım gerek bazı kapatılması veya yazılması gereken komut ve ayarları topladım.

Öncelikle sistemim : Windows 11 HOME

Ryzen 9 7900x3D ==> PBO Limit By Motherboard / CO All Cores -10 şeklinde ayarlı. Soc Voltage : 1.20v

Ram 6400MHZ C32 Stock ==> 6000 MHZ CL 30 FLCK 2133 1T 1.35V

Anakart : MSI B650M Gaming PLUS Wifi

GPU : RTX 4070 SUPER

SSD : 990 PRO 1 TB

Yukarıda dediğim gibi konuları inceleyerek ram ve işlemcime ayar çektim.

Akabinde : 2 saat( 25 cycle ) testmem5 1_usmus testi , 1 saat OCCT testi , 30 dk Prime95 small FFTs testi ve son olarak 3D Mark Kararlılık testi yaptım ( %98.9 kararlılık çıktı ) bütün testleri hatasız bitirdim. Sistemde genel olarak oyunlar stabil ve şuan FPS drop stuttering yaşamıyorum.

Aşağı yazacağım ayarlardan hangileri %1 ve %0.1 Low FPS imi yükseltir ? Zaten FPS oranlarım gayet iyi sadece ''stuttering ihtimalini'' en aza indirmek hedefimdir.

Hybernate : powercfg.exe /hibernate off

Hyper-V: ( bcdedit /set {current} hypervisorlaunchtype off )

Core Isolation ( Çekirdek Yalıtımı ) OFF

HPET OFF

Interrupt Moderation OFF

Ram sıkıştırma kapat ( Memory Compression ) OFF

Nvidia High Definition Audio Disable

Windows geri bildirim hizmetleri OFF

The Microsoft Device Association Root Enumerator Disable

The Microsoft RRAS Enumerator Disable

Son düzenleme:

Fanzi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
176
İsim
Enis
sadece oyun için kullanıyorsan sistemi atlas os kullanmanı tavsiye ederim isteğini anca bu karşılar

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
sadece oyun için kullanıyorsan sistemi atlas os kullanmanı tavsiye ederim isteğini anca bu karşılar
Hocam Windows 11 tercih etmek istedim , evet Windows 10 oyun için daha çok tercih edilse de şuan ben 11'de herhangi bir sorun yaşamıyorum. Sadece bu yazdığım ayarlardan en çok hangileri işime yarar veya hepsini yapmam mı gerek bu konu hakkında yardım istedim :) Asıl amacım AVG FPS arttırmak değil %1 ve %0.1 FPS'i daha da arttırmak.

Fanzi

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
176
İsim
Enis
Hocam Windows 11 tercih etmek istedim , evet Windows 10 oyun için daha çok tercih edilse de şuan ben 11'de herhangi bir sorun yaşamıyorum. Sadece bu yazdığım ayarlardan en çok hangileri işime yarar veya hepsini yapmam mı gerek bu konu hakkında yardım istedim :) Asıl amacım AVG FPS arttırmak değil %1 ve %0.1 FPS'i daha da arttırmak.
Atlas windows 11 destekliyor diye biliyorum hocam ve geliştiricileri güvenilir kişiler. En azından denemeni tavsiye ederim bir formatlık işin olur :) Bu paylaştığın ufak ayarlamalar ise maalesef gözle görülür bir fark yaratmayacak. Anca Atlas gibi özelleştirilmiş ve debloat edilmiş bir işletim sistemi kullanırsan belirttiğin değerlerde fark görebilirsin

StrangerIX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,300
İsim
Baran Kut
Arkadaşlar öncelikle herkese iyi forumlar ve sağlıklı günler dilerim. Bir kaç bilgili arkadaşın konularını okuyup inceleyerek gerek yeni topladığım sistemime OC yaptım gerek bazı kapatılması veya yazılması gereken komut ve ayarları topladım.

Öncelikle sistemim : Windows 11 HOME

Ryzen 9 7900x3D ==> PBO Limit By Motherboard / CO All Cores -10 şeklinde ayarlı. Soc Voltage : 1.20v

Ram 6400MHZ C32 Stock ==> 6000 MHZ CL 30 FLCK 2133 1T 1.35V

Anakart : MSI B650M Gaming PLUS Wifi

GPU : RTX 4070 SUPER

SSD : 990 PRO 1 TB

Yukarıda dediğim gibi konuları inceleyerek ram ve işlemcime ayar çektim.

Akabinde : 2 saat( 25 cycle ) testmem5 1_usmus testi , 1 saat OCCT testi , 30 dk Prime95 small FFTs testi ve son olarak 3D Mark Kararlılık testi yaptım ( %98.9 kararlılık çıktı ) bütün testleri hatasız bitirdim. Sistemde genel olarak oyunlar stabil ve şuan FPS drop stuttering yaşamıyorum.

Aşağı yazacağım ayarlardan hangileri %1 ve %0.1 Low FPS imi yükseltir ? Zaten FPS oranlarım gayet iyi sadece ''stuttering ihtimalini'' en aza indirmek hedefimdir.

Hybernate : powercfg.exe /hibernate off

Hyper-V: ( bcdedit /set {current} hypervisorlaunchtype off )

Core Isolation ( Çekirdek Yalıtımı ) OFF

HPET OFF

Interrupt Moderation OFF

Ram sıkıştırma kapat ( Memory Compression ) OFF

Nvidia High Definition Audio Disable

Windows geri bildirim hizmetleri OFF

The Microsoft Device Association Root Enumerator Disable

The Microsoft RRAS Enumerator Disable
-30 çalışmadı mı hocam işlemcide?

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
-30 çalışmadı mı hocam işlemcide?
Hocam hiç denemedim doğrusu, ram stabilitesi için bayağı bir zaman verince işlemciye -10 koyup geçtim zaten garanti değer diye :ROFLMAO: Bilmiyorum all core -20 veya -30 denenmeli mi ? -30 gören çok işlemci yok diye duydum.

StrangerIX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,300
İsim
Baran Kut
Hocam hiç denemedim doğrusu, ram stabilitesi için bayağı bir zaman verince işlemciye -10 koyup geçtim zaten garanti değer diye :ROFLMAO: Bilmiyorum all core -20 veya -30 denenmeli mi ? -30 gören çok işlemci yok diye duydum.
30 gören çok var aslında ama 30 üzeri imkansıza yakın. Zaten o değerin üstü Golden Sample'a giriyor.

30 dene bence. Sonra OCCT stabilite testinde bak, 5 5 indirirsin. Maksimumu almaya çalış derim işlemcide.

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
30 gören çok var aslında ama 30 üzeri imkansıza yakın. Zaten o değerin üstü Golden Sample'a giriyor.

30 dene bence. Sonra OCCT stabilite testinde bak, 5 5 indirirsin. Maksimumu almaya çalış derim işlemcide.
OCCT Kesin bilgi verir mi 1 saatlik testte hocam ? Ek olarak Prime95'te yapabilirim yine

StrangerIX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,300
İsim
Baran Kut
OCCT Kesin bilgi verir mi 1 saatlik testte hocam ? Ek olarak Prime95'te yapabilirim yine
Yap iki testi de. Stabilite testinden geçmezse direkt hata verip durduruyor zaten OCCT. Direkt düşürürsün -5 daha hangisinde geçerse testte orada tut değeri.

Moonlighter

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
770
İsim
Ahmet
Hocam gerçkten güvenilir mi bu yamalı sürüm. Çünkü banka hesaplarına girip çıkıyoruz çekiniyorum işin açıkçası.

taylansimdi

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Yap iki testi de. Stabilite testinden geçmezse direkt hata verip durduruyor zaten OCCT. Direkt düşürürsün -5 daha hangisinde geçerse testte orada tut değeri.
Çok teşekkürler evde deneyeceğim -30 dan başlayıp 5 5 düşüreceğim. Ama bazen occt ve prime95ten geçip masaüstünde veya oyunda aniden sapıtabiliyormuş o yüzden %100 stabil olduğunu anlamak için ekstra yapmamı önerdiğiniz bir şey var mıdır ?

StrangerIX

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,300
İsim
Baran Kut
Çok teşekkürler evde deneyeceğim -30 dan başlayıp 5 5 düşüreceğim. Ama bazen occt ve prime95ten geçip masaüstünde veya oyunda aniden sapıtabiliyormuş o yüzden %100 stabil olduğunu anlamak için ekstra yapmamı önerdiğiniz bir şey var mıdır ?
Genelde o yapay testlerden stabil şekilde geçebiliyorsa oyun özelinde belki problem yaşarsın ama ben hiç yaşamadım, ondan bilemiyorum hocam.

Top Bottom