Neler Yeni

Bilgisayarımda yaşadığım saçma sorun (fotoğraflı)

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
Merhabalar. Sistemimde ağır yükte sorunlar fark ediyorum. Gerek ışıklandırmalarda gerek voltaj dalgalanmaları olarak fark ediyorum. 600w 80+ Bronze sertifikalı thermaltake bir güç kaynağım var ve bu güç kaynağı sanırım sistemime yetmiyor. Sistem özellikleri ve durumlarını aşağıda belirtiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum... Teşekkürler

İşlemci: Ryzen 5 2600 4.1 ile çalışıyor %10-15 stok frekansa göre artış var
GPU: Sapphire Amd Radeon RX590 Nitro+ Se (mavi olan model 60 mhz stok modele göre fazla)
2x8 DDR4 3000mhz Ram
Asus prime B450M-K
Sıvı soğutma 240 MM 1x pompa 2x argb fan Thermaltake
4 Adet thermaltake argb fan ( sıvı soğutma ile 6 adet fan aynı marka aynı model adreslenebilir aydınlatmalı)
2 adet thermaltake sata argb+fan kontrolcü 2x sata
1xSSD
1x2.5 7200rpm HDD
1x 3.5 7200rpm HDD
Mouse kablosuz
G213 klavye
Şunuda eklemek isterim. Sorunu nasıl farkettim şöyle fark ettim pompa kısmında bulunan aydınlatmalar ağır bir oyunda saçmalayarak değişik renklerde olması gerektiği gibi çalışmıyor bazı ledler sönüyor. OCCT testinde işlemciyi yüke sokarak acaba sorun ısındığından dolayı mı diye düşündüm fakat 73 derecede bile 30 dakika sorun çıkmadı keza gpu tarafında da öyle. İkisi ayrı ayrı test edildiğinde sorun çıkmıyor fakat ikisi beraber çalışınca argbler sapıtıyor.

Ekler

• a407616a-44b4-4a5c-b86f-24ae68ccbf99.jpg
    a407616a-44b4-4a5c-b86f-24ae68ccbf99.jpg
    41.3 KB · Hit: 95

Ckribrahim

Taç
En İyi Cevap
1
O öndeki bozulan fanların güç kablosunu başka bir yerden alır mısın. Tek kabloya yükleniyor olabilirsin. Normalde bu sisteme 600w yetmesi
gerekiyor

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
O öndeki bozulan fanların güç kablosunu başka bir yerden alır mısın. Tek kabloya yükleniyor olabilirsin. Normalde bu sisteme 600w yetmesi
gerekiyor
Merhabalar öndeki fanlarda sorun yok karartmalı camdan dolayı öyle gözüküyor :D Dediğiniz şey aklıma geldi aslında sorun sadece pompa kısmında bulunan aydınlatmada oluyor. Isınmadan dolayı olduğunu düşünmüştüm. Oyun içinde 50-60 derecede gidiyor ama occt tam yükde 70 küsür derecelerde sorunsuz
Mesaj otomatik birleştirildi:

gerekiyor
Ama dediğiniz gibi olabilir tek bir kabloya yüklenmiş olabilirim. 3 hdd peşpeşe takılı. kalan 3 satadan 2 si kontrolcülerde.

Ckribrahim

Taç
En İyi Cevap
1
Merhabalar öndeki fanlarda sorun yok karartmalı camdan dolayı öyle gözüküyor :D Dediğiniz şey aklıma geldi aslında sorun sadece pompa kısmında bulunan aydınlatmada oluyor. Isınmadan dolayı olduğunu düşünmüştüm. Oyun içinde 50-60 derecede gidiyor ama occt tam yükde 70 küsür derecelerde sorunsuz

Ama dediğiniz gibi olabilir tek bir kabloya yüklenmiş olabilirim. 3 hdd peşpeşe takılı. kalan 3 satadan 2 si kontrolcülerde.
Fotoğrafta kararık olduğu için kısım kısım yanıyor diye düşündüm.
Böyle bir sorun ya voltaj yada amper ile alakalı olabilir.
Yada bozulan argb nin kendisi de olabilir. Ama sadece yüke bindiğinde bu işlem oluyorsa sorun güç kaynağından gibi gözüküyor. Dediğim gibi kabloları ayırabilirsin

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
Fotoğrafta kararık olduğu için kısım kısım yanıyor diye düşündüm.
Böyle bir sorun ya voltaj yada amper ile alakalı olabilir.
Yada bozulan argb nin kendisi de olabilir. Ama sadece yüke bindiğinde bu işlem oluyorsa sorun güç kaynağından gibi gözüküyor. Dediğim gibi kabloları ayırabilirsin
Dediğim gibi bana garip gelen kısım oyun sırasında gpu ve cpu yükte iken bu durumun oluşması. Sıcaklıktan olsa testlerde aynı durumu yaşardık bence. Bu nedenle psu'dan olduğunu düşündüm. Aldığım yer sıvı soğutmayı iade edebileceğini söyledi. 1 yıl kullandığımı belirtmeme rağmen gönderip iadesini alabileceğimi söyledi. Fakat kötü olan 1000 TL'ye aldığım sıvı soğutma şuan 2.500 tl iade alıp aynısını alamıyorum :D

Sıvı soğutmadan bahsediyorum. 3 adet kablo var bunlar birbirine seri bağlı erkek bir uç kontrolcüye takılıyor. Sonrasında bir adet fan rgb kablosu ve ona seri şekilde 2 adet dişi daha 2 adet dişiye pompa aydınlatması ve diğer fan takılıyor. Gözüme çarpan ilk nokta bu oldu. Buradan olma şansı nedir ?

Ckribrahim

Taç
En İyi Cevap
1
Dediğim gibi bana garip gelen kısım oyun sırasında gpu ve cpu yükte iken bu durumun oluşması. Sıcaklıktan olsa testlerde aynı durumu yaşardık bence. Bu nedenle psu'dan olduğunu düşündüm. Aldığım yer sıvı soğutmayı iade edebileceğini söyledi. 1 yıl kullandığımı belirtmeme rağmen gönderip iadesini alabileceğimi söyledi. Fakat kötü olan 1000 TL'ye aldığım sıvı soğutma şuan 2.500 TL iade alıp aynısını alamıyorum :D

Sıvı soğutmadan bahsediyorum. 3 adet kablo var bunlar birbirine seri bağlı erkek bir uç kontrolcüye takılıyor. Sonrasında bir adet fan rgb kablosu ve ona seri şekilde 2 adet dişi daha 2 adet dişiye pompa aydınlatması ve diğer fan takılıyor. Gözüme çarpan ilk nokta bu oldu. Buradan olma şansı nedir ?
Oyunlarda cpu ve gpu tam yükte olmuyor genelde programlar daha çok zorladığı için oluyordur.
Kablolara gelince 4 5 kablo seri bağlıysa onları ayırmak ile başla bence oda çözüm olmazsa psuda sorun olabilir yazılan değerleri vermiyor olabilir

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
Oyunlarda cpu ve gpu tam yükte olmuyor genelde programlar daha çok zorladığı için oluyordur.
Kablolara gelince 4 5 kablo seri bağlıysa onları ayırmak ile başla bence oda çözüm olmazsa psuda sorun olabilir yazılan değerleri vermiyor olabilir
Çok ilginç bir sorun. Benim takıldığım nokta tam yükte olmuyor ortalama yükte yapıyor bunu. Ayrıca şunuda söylemeliyim. Voltajlarım stabil değil. Sürekli bir dalgalanma gözlemlemekteyim. Ayrıca her türlü yoruma açığım sevgili arkadaşlarım. Yardımlarınızla çözeceğim ya bu sorunu :D Bilgi sahibi olmasanız bile yapacağınız yorumlar farklı bir bakış açısı kazandırır.

Ckribrahim

Taç
En İyi Cevap
1
Çok ilginç bir sorun. Benim takıldığım nokta tam yükte olmuyor ortalama yükte yapıyor bunu. Ayrıca şunuda söylemeliyim. Voltajlarım stabil değil. Sürekli bir dalgalanma gözlemlemekteyim. Ayrıca her türlü yoruma açığım sevgili arkadaşlarım. Yardımlarınızla çözeceğim ya bu sorunu :D Bilgi sahibi olmasanız bile yapacağınız yorumlar farklı bir bakış açısı kazandırır.
Elinde veya çevrende başka bir psu bulursan onunla dene istersen

metehan44

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
322
İsim
mede
Elinde veya çevrende başka bir psu bulursan onunla dene istersen
Sistemi yükte çalıştırdım. İşlemci 80'e ekran kartı 70 e dayandı ve bozulma başladı. Testi durdurdum ve düzeldi. Sadece bir ekran kartını yüke sokup tekrar deneyeceğim. İşlemci 100w çekiyor sadece :D 65w olmasına rağmen. Parçaları tek tek yapınca bu durum oluşmuyor.

Metality

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
196
İsim
Selami
Bu kartın güç tüketimi fazla. Psu'yu hangi şekilde bağladınız?

Ekler

• psu.jpg
    psu.jpg
    153 KB · Hit: 41
  • psu4.jpeg
    psu4.jpeg
    134.2 KB · Hit: 46
  • unt2.png
    unt2.png
    63.8 KB · Hit: 50
  • unt3.jpeg
    unt3.jpeg