Neler Yeni

DDR5 Sistemimin Ram'i sorun çıkarıyor.

Dahası  
Reaksiyon skoru
18
İsim
Civciv Çakırbeyli
Merhaba değerli Donanım Arşivi forumu üyeleri.

Yaklaşık 2-3 hafta önce 2. el bir DDR5 sistem satın aldım. Tüm parçalar garantili ve sadece 4-5 ay kullanılmış. Sistem özellikleri şunlar;

Asus PRIME A620M-K Anakart
GSkill Ripjaws S5 6000 MHZ DDR5 32 GB (2x16) Ram
AMD Ryzen 5 7500F İşlemci
Samsung 990 Pro M2 NVME SSD 2 TB
EVGA RTX 3080 FTW3 Ekran Kartı
ThermalTake Smart BX1 RGB 750W 80+ PSU

Bu sistemde işlemci için stok fan kullanılıyordu ve ben de bilindik bir siteden 2. el ama sıfırdan farksız bir sıvı soğutma aldım. Markası ve modeli NZXT Z53 idi. Bu sıvı soğutmanın montajını tek başıma yapamayacağımı bildiğim için sıvı soğutmam geldiğinde direkt olarak bilgisayarcı arkadaşımın yanına gittim. Beraber sıvı soğutmanın montajını yaptık. Başlarda sıvı soğutma işlemciyi soğutmuyordu ama işlemciyle soğutmanın tam temas etmediğini fark ederek sorunu düzelttik. Buraya kadar her şey normal. Sistemdeki ramler siyah olduğundan ve RGB ışıklandırma bulunmadığından dolayı arkadaşıma RGB'li ramlere ihtiyacımın olduğunu söyledim ve arkadaşımda da temiz 2 adet ram var idi. Arkadaşımda olan ramler ise 6200 MHZ idi. Arkadaşım da üst cüzi bir miktar verirsem takas yapabileceğimizi söyledi. Ben de kabul ettim. Arkadaşım sistemimdeki ramleri söktü ve kendi pcsine taktı. Onun sisteminde ise intel i5 14600k vardı.

Arkadaşım benim ramleri kendi sistemine taktıktan sonra çalıştırdı fakat görüntü gelmedi ve anakart üzerindeki DRAM kısmının ışığı yanıyordu. Sonra ise birkaç defa denedik ve sistem görüntü vermedi. Normalde kusursuz çalışan 2 ramlerden 1 tanesi sorun çıkarıyordu. Tek 1 ram kullanınca herhangi bir problem olmuyordu. Ama 2. rami takınca sistemin görüntüsü gelmiyordu. Bu arada ramlerin sabit 1 tanesinde sorun vardı. Yani sorunlu olan rami tek başına taktığımızda da çalışmıyordu sistem. Daha doğrusu görüntü gelmiyordu.

Sorunun ne olduğunu çözemedik. PC'yi aldım eve geldim. Şansımı denemek için sorunlu olduğunu düşündüğümüz rami sisteme taktım ve çalıştırdım. Görüntü gelmişti ve 32gb ram olarak sistemimi kullanabiliyordum. Yeniden başlattım vs. ve sistem kusursuz çalışıyordu. yaklaşık 20 dakika sonra ise masaüstünde takılırken sistem mavi ekran verdi ve tekrardan o rami sökmeyene kadar görüntü alamadım. Bunu nasıl çözebilirim, yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,083,319
Üyeler
172,215
Son üye
JosephboalI
Top Bottom