Tekrardan merhaba arkadaşlar sorunumu uzun uğraşlar sonucunda çözdüm. Şimdi bütün bu hatalar neler olabilir nasıl test edilebilir nasıl çözülebilir öğrendiğim ve bildiğim kadarıyla anlatmaya çalışacağım. Uzun bir yazı olacak gibi gözüküyor ama eğer böyle bir sorun ile karşılaştıysanız okumakta fayda var. Şimdi ben aldığım hatayı yukarıda detaylı bir şekilde anlatmıştım. Bilgisayar boşta iken kapanmıyordu. Oyunlar başta olmak üzere bilgisayarı ekstra kullanan, ekran kartını, işlemciyi, bellekleri daha fazla kullanan işlemler yaptığımda kapanıyordu. Birkaç tane temel sebep var. Birincisi işlemcinin fazla ısınması ve bilgisayarın kendini korumaya alıp kapatması, ikincisi bilgisayarın güç ayarlarında ki yazılımsal hatalar, üçüncüsü güncel olmayan driverlar, dördüncüsü ve bence en önemlisi güç kaynağının yetersiz gelmesidir. Peki hatanın kaynağını nasıl bulacağız?
Öncelikle işlemci ısınmasını ele alalım. Bunun için herhangi bir bilgisayar hakkında detaylı bilgi veren uygulama indireceğiz. " Speccy, Cpu-z, Aida64, Furmark Test programlarını önerebilirim. Şuan test yapmayacağımız için Speccy sıcaklık değerlerine bakmak için yeterli olacaktır. İlk önce bilgisayar boşta iken sıcaklık değerlerine bakmalısınız. Boşta iken ekran kartı ve işlemci sıcaklıkları 30-40 arası iyidir. Sonra da oyun açıp bakmalısınız. Ama nasıl bakacaksınız oyun açınca bilgisayar kapanıyor. Ben şöyle bir şey yaptım. Programı açtım oyunu açtım 30 dakika da bir not aldım ve kapanan kadar not aldım. Benim bilgisayarımda en fazla 60 dereceyi görüyordu. Yani sorunum sıcaklık kaynaklı değildi. Eğer bilgisayarınız çok ısınıyorsa ve sorunun bu olduğunu düşünüyorsanız sorunu çözmek için
1. Bilgisayarınızı yerden ( özellikle halı vs. gibi yerlerden uzak tutun ) kaldırın daha yüksek bir yere taşımaya çalışın.
2. Kasanın yanını açıp kolay şekilde hava akışını arttırabilirsiniz.
3. İlk ikisi harcama yapmadan kolay seçenekler idi ancak fan sayınızda eksik var ise kesinlikle fan sayınızı arttırmalısınız. Egzoz fan, kasa önü fanı, kasanın yanına fan takmalısınız. Isınma sadece işlemcide ise işlemci fanını yenileyebilir, yükseltebilirsiniz. Termal macun yenileyebilirsiniz.
İkincisine gelelim güç ayarlarında ki yazılımsal hatalar. Bu sorunu internette arattığınızda karşınıza çıkan videolar bilgilerdir. Direkt şu videodan bakıp deneyebilirsiniz bir sonuç alamaz iseniz "plan varsayılanlarını geri yükle"butonu ile eski haline çevirebilirsiniz. Video;
Bunu da burada söyleyeyim eğer bundan sonuç alamadıysanız ses başta olmaz üzere driverlerinizi güncellemelisiniz.
Evett bunların hepsini denediniz ve herhangi bir sonuç alamadınız bilgisayarınız hala kapanıyor ise gözünüzü kasanın arkasına saklanan güç kaynağına yani psu ya çevirmelisiniz. Bende aynı adımları denedim ve bir sonuç alamadım. En son güç kaynağını değiştirdim. Ancak benim sorunumun güç kaynağı kaynaklı olduğu açıkça belliydi. Çünkü bilgisayarı açarken psu yeterli gücü sağlayamıyordu. Zaten güç kaynağım frisby marka +80 sertifikası bulunmayan bana kaç watt verdiğinden emin olmadığım 300w bir güç kaynağı idi. Peki sorunun güç kaynağından dolayı olup olmadığını nasıl anlayacağız? Boşu boşuna para vermek istemeyiz güç kaynağına. İlk önce güç kaynağınızın markasına kaç yıllık olduğuna kaç watt olduğuna bakmalısınız. Benim güç kaynağım 8 yıllık frisby marka idi. Yani artık emekliye ayrılmıştı. Sizde bu aşamaları yapın everest, frisby, hadron, platoon gibi veya hiç bilinmeyen markalardan uzak durun. Bütün bilgisayarınıza zarar verebilir. Sizde güç kaynağınızın markasını kontrol ettikten sonra internetten " psu hesaplama" gibi aramalar yaparak birçok siteden kaç watt güce ihtiyacınız olduğunu bulabilirsiniz. Örneğin benim bilgisayarım 315w harcıyormuş ve benim güç kaynağım tahmini olarak 200-250w arası bir güç sağlıyordu. Yani güç kaynağım yetersiz kalıyordu. Bu kadar şeyden sonra en son güç kaynağımı değişirdim ve şuan herhangi bir sorun yok hatta oyunlar da 10 fps değerinde bir artış sağladım. Umarım bir daha böyle bir sorunla karşılaşmam. Ben yaklaşık 1 aydır bu sorunu yaşıyordum. En sonunda düzeldi. Eğer bu sorunu yaşayan başka kişilerde var ise faydalanması için paylaşmak istedim. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Gününüz güzel olsun.