Neler Yeni

Bitkilerde Hormonlar

barsisa

80+
Katılım
4 Kasım 2024
Mesajlar
73
Dahası  
Reaksiyon skoru
49
İsim
Elyesa
Bitkilerde hormonların iki ceşit etkisi var birinci etkisi büyümeyi (+) olarak arttıran ikincisi büyümeyi yavaşlatmak zorunda kalan etki(-) cünkü eğer bazı durumlarda bitki büyerse onun icin zararlı olr
Bitkisel Hormonlar:Cok hücreli organizmalarda özel hücrelerde üretilip daha sonra diğer kısımlara taşınan ve taşındıgı dokuda hedef dokuda büyüme gelişme ve metabolik işlevlerini etkileyen organik birleşikler.
Hormonların etkileri var bu hormonlar en güzel etkisini gösterdikleri değer optimum değerdir. Optimum değerin üstünde veya altındaki değerler bitkide bazı anormalliklere sebebiyet verir.
Büyümeyi Teşfik eden hormonlarımız:Oksin-Sitokinin-Giberellin
Büyümeyi Engelleyen hormonlarımız:Absisik Asit-Etilen
İlk keşfedilen hormonumuz Oksindir
1)Oksin: Bitkide İlk Keşfedilen Hormondur(Oksin kelimesi yunan αυξειν (auxein) kelimesinde gelmedir ve 'büyüme' anlamına gelir.)
*Uç Meristem ile Genç yapraklarda sentezlenir(Fototropizmadan kodlayın dostlar)
*Oksin gövde uzamasını uyarır(düşük derişimlerde) (fazlası büyümeyi durdurur)
*Yan kök oluşumunu sağlar,meyve ve çicek gelişimini düzenler (zaten tüm amacımız bu verimi elde etmek.)
*iletim demetlerinin farklılaşmasını sağlar(Steroid basarsan insan vucuduna damar yolları büyer kodla burdan)
*fototropizme olayında etki yapar
*yaprakların dökülmesini geciktirir.(Steroid evet yaşlanmayı hızlandırabilir ama eğer doktor kontrolünde alınırsa yaşam kalitesini arttırır gücü arttırır gücsüzlügü geciktirir.)
***Oksin hormonu fazla salgılanırsa büyümeyi durdurur ** Bitkilerde meyve verme ve çekirdeksiz meyve oluşumunda etkilidir.
2)Sitokinin:Sitokininler adından da anlaşılacağı gibi (cytokinensis= hücre bölünmesi) hücre bölünmesinde etkili olan hormonlardır. Bitki gelişmesindeki en önemli etkileri doku ve organların farklılaşmasında görülür. Oksinler kök oluşumunu teşvik etmelerine karşın sitokininler sürgün oluşumunu teşvik ederler.
*Gençlik hormonu olarakta bilinir(yaprakları yaşlanmasını geciktirir.)
*Embriyolarda Kök hücrelerde ve meyvelerde üretilip ksilem ile hücrelere taşınır.
*Hücre bölünmesine uyarıcı etki yapar(zaten geldigi köken scyokinensis bölünme)
*Yanal tomurcukların büyümesini hızlandırır.(yanal dalları uzatarak daha da yayılımının arttırır.)
*Tohumun çimlenmesini uyarır.(bitkinin hala cimlenmede bıraktırır ki dinlensin insandaki kaslar gibi bitkide büyüsün.)
3)Giberellin:İkinci keşfedilen hormon olmalıydı yanlış hatırlamıyorsam Giberellin= Gibe-Rellin diye ayırın rellin(rolling diye kodlayın) yuvarlama demek gibeyi yuvarla kodlamamız bu
Şimdi bir su damlası düşünün ve onu yuvarlıyorsunuz o su damlası zamanla diğer sularla birleşerek büyer işte giberellin en önemli birinci etkisi
*Giberellin su alınımını arttırarak tohumun uyku halinin bozulmasını ve çimlenmesini meyvenin büyümesini ciceklenmesini sağlar.(bulk dönemi gibi su ve hayvan gibi beslenip az dinlenip cok yorucu antreman yaptırttırır insanda sitokinin zıttı gibi uykuyu bozar.) lakin unutmamak gerek ikiside cimlenmeyi saglıyor
*Diğer hormonlar(+) olanlar gibi gövdenin uzamasında yaprakların büyümesinde etkilidir.
*Cüce bitkilere az giberellin verilirse hastalıkları iyileşir. uzar
*Köklerde genç yapraklarda ve embriyolarında üretilir
Mesela üzüme giberellin verilirse su alır şişer tanecikleri büyür ve tatlı olur.
Son olarak Sitokonin ile Oksinin kombinasyonlu etkileşimleri var dostlar demiştik ya oksinin fazlası büyümeyi durduruyor işte oksin<sitokinin iste sürgün sistemi gelişir(Sitokinini S sinden kodla)
Sitokinin<Oksin ise kök sistemi gelişir dostlar

(-)HORMONLARIMIZA GELELİM
1)Etilen Hormonu birgün bimde calışırken fatih balattakinde sebzelere hormon basmak istedim lakin sonra düşündüm ki biz buna bassak bunlar cabucak yaşlanacak ve bozulacak hemen
*fransızcadan gelen éthylène kelimesidir organik kimyada bildigimiz c2h4 formülüne sahip H-C=C-H Olan canım etilen
*Bitkinin bir cok kısmında üretilebilir
*Şimdi siz manavdan yediginiz o tatlı mandalinayı işte etilen ile nişastayı yıkıyorlar tepkimesinden glikoz oluşuyor tatlılaşıyor (Etilen nişastayı yıkarak glikoza cevirir meyveyi tatlaştırır.)
*Şimdi insan stres durumlarında baş edebilmek icin beyninde DaltaFosB ile yeni kazanımlar ögrenmeye calışıyor ve stresle ancak öyle baş edebilir.(Eğer Porno uyuşturucu gibi maddeler kullanırsan o DaltaFosB etkisini azaltıyor anlık rahatladan sonra stres üzüntü pişmanlık duygularını getiriyor. Yaralanmalarında Hücreler mitoz gecirir ve onarılır Agızında Enerji dolaşım sistemini akupunklar tedavi ediyor .Bitkide ise bu onarmaların hepsini Etilen Hormonu Yönetiyor.
****** VE VE VE EN ÖNEMLİSİ TEK GAZ HORMON OLAN ETİLENDİR.(Tek gaz halinde olan hormondur cünkü dünya şartları öyle sağlar mesela C sayımız artarsa C2H4 DEĞİLDE C3H6 olursa propen olur ve bunun kaynama noktası arttıgı icin belki sıvı veyahut katı olabilir. Mesela Sakarya üniversitesinin bahcesindeki cicekleri etilen kullanarak dokunmadan dökebilirsiniz :)
2)Absisik Asit: absisik kelimesi absisyondan esinlenmiştir Absisyon: Yaprak, meyve ve çiçek dökülmesine absisyon denir.
*bu hormonumuz giberellinin ve sitokininin zıttı olarak uykuyu daha cok sevdiriyor bitkiye tembellik gibi düşün cimlenmeyi (yani antremanlara gitmeyi yavaşlatıyor.)
*Bitkiyi kışa hazırlıyor yani sonbahar gibi cok salgılanır.
*Büyümeyi yani çimlenmeyi yavaşlatıyor
*Kuraklıga karşı salgılanıyor ayrıca stomalarıda etkiliyor bu yüzden
*Bitkinin hemen hemen bütün hücrelerinde sentezlenebilir.
*Hücre bölünmesini yavaşlattıgı için yapraklar yerine koruyucu yapıları oluşmasını su geçirmeyen maddelerin biriktirilmesini sağlar
*** Stomaları etkileyen duruma geldik Bitkide solmaya başlayınca rengi anormale kayınca yapraklarda absisik asit birikir.bu da stomaların hızla kapanmasını sağlar stoma kapanınca terleme azalır ve su kaybı önlenir.
 

Spectre_zz

80+ Bronze
Katılım
31 Mayıs 2020
Mesajlar
1,013
Akil sagligimi kaybedicem 12 saat ders calistikran sonra foruma girdim burda da biyoloji yeteeerrr 😭😭😭
 

I'm GANDALF

80+ Bronze
Katılım
22 Nisan 2020
Mesajlar
1,627
Dahası  
Reaksiyon skoru
528
İsim
mert
Hocam teşekkürler bunlarıda not aldım
 
Top Bottom