Yardım Çözünürlük ve darboğaz ilişkisi.

kinomiya

80+
Reaksiyon skoru
4
Bir siteden darboğaz hesaplama yaptığımda Ryzen7 7700x + RTX4080 sistemimde 4k çözünürlükte 1920x1080 çözünürlüğe göre darboğaz konusunda daha iyi sonuç alacağımı görüntülüyordum ve bildiğim konular da bunu destekliyordu. Bu sebeple 2k monitörden 4k monitöre geçme düşüncesi oluştu bende. Ancak konuda paylaştığım bir başka görsel, aynı sitede gta5 oyunu için yapılan darboğaz testinde sonucun 180 derece tersini gösteriyor. Elbette çözünürlük artınca fps düşer ancak darboğazın da düşmesi gerekir diye biliyorum bu sistem için.

Özetle bu görselleri yorumlarsanız sevinirim. Ve sizce 4k monitöre geçiş yapmak mantıklı olur mu?

Ekler

• 1000057647.webp
    1000057647.webp
    46.8 KB · Hit: 16
  • 1000057648.webp
    1000057648.webp
    78.3 KB · Hit: 16
Bir siteden darboğaz hesaplama yaptığımda Ryzen7 7700x + RTX4080 sistemimde 4k çözünürlükte 1920x1080 çözünürlüğe göre darboğaz konusunda daha iyi sonuç alacağımı görüntülüyordum ve bildiğim konular da bunu destekliyordu. Bu sebeple 2k monitörden 4k monitöre geçme düşüncesi oluştu bende. Ancak konuda paylaştığım bir başka görsel, aynı sitede gta5 oyunu için yapılan darboğaz testinde sonucun 180 derece tersini gösteriyor. Elbette çözünürlük artınca fps düşer ancak darboğazın da düşmesi gerekir diye biliyorum bu sistem için.

Özetle bu görselleri yorumlarsanız sevinirim. Ve sizce 4k monitöre geçiş yapmak mantıklı olur mu?
Aslında olayın çözünürlükle doğrudan bağı yok, şöyle oluyor işlemcinin bir oyunda belli bir FPS işleme kapasitesi var, mesela bu kapasite X oyununun Ultra grafikleri için 90 ise ve senin kartın 1080P çözünürlükte 120 kare üretebiliyorsa işlemci en fazla 90 işleyebildiği için kart 120 verebilse de 90FPS alırsın bu darboğaz oluyor, ama çözünürlüğü 4K yapınca kalite artıyor kartın kare üretmesi zorlaşıyor ve 60 kare üretebilir hale geliyor, öyle olunca işlemci yine 90 kare işleme kapasitesinde olduğu için kartın tam potansiyelini kullanıp 60FPS alıyorsun.

Durum tamamen bundan ibaret, ben 120 yerine 90 alayım dert değil diyen için darboğazın başka zararı da yok sayılır.

Darboğaz hesaplama siteleri palavradan ibaret çok takılma bu tarz sitelere. İnternetten test videolarına bak öyle kontrol et.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Geri