Neler Yeni

CPU sıcaklıklarım çok yüksek yanar mı?

Status
Bu konu kilitlenmiştir.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
Merhaba, 1 ay önce aldığım bilgisayarda ben hep normal oyun oynuyordum hiç sıcaklıklara bakasım gelmemişti bugün CPU stress test yaparken bakayim dedim ve stres altında 91 dereceye kadar çıktı. Test sırasında 80-85 aralığındaydı ve boşta 65 civarı. Işlemcim Ryzen 5 3600 stok soğutucu ile sizce ne yapayim sıvı soğutma alsam çözülür mü? Ekran kartım bu kadar sıcak değil 4k da oynarken anlamadım niye böyle oldu. 85 derece civarı tehlikeli midir ayrıca? Teşekkürler.

enisberberr

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,056
İsim
Enis Berber
İlgilendiği Kategoriler
Oyun, Ekipmanlar, PC Bileşenleri, Grafik Tasarım
Instagram
https://www.instagram.com/enisberberr/
Steam
https://steamcommunity.com/profiles/76561198361448789/
Twitter
enisberberr
Facebook
berberenisdesign
Merhaba, 1 ay önce aldığım bilgisayarda ben hep normal oyun oynuyordum hiç sıcaklıklara bakasım gelmemişti bugün CPU stress test yaparken bakayim dedim ve stres altında 91 dereceye kadar çıktı. Test sırasında 80-85 aralığındaydı ve boşta 65 civarı. Işlemcim Ryzen 5 3600 stok soğutucu ile sizce ne yapayim sıvı soğutma alsam çözülür mü? Ekran kartım bu kadar sıcak değil 4k da oynarken anlamadım niye böyle oldu. 85 derece civarı tehlikeli midir ayrıca? Teşekkürler.
Hocam sıcaklıklarınız gerçekten çok yüksek.
Kasanızın hava akışına bir daha bakın derim.
Ayrıca sıvı soğutma 40-50 derece düşürmez.
Kesin bir şey diyemem ama bir nebze de olsa düşürecektir.

Gizemss

80+ Gold
En İyi Cevap
6
Dahası  
Reaksiyon skoru
16,110
İsim
Gizem
İlgilendiği Kategoriler
PC Oyunları, sanırım.
70-75 derece kabul edilebilir değerler. 85 derece yüksek bir sayı.
Sıvı soğutma alarak sorunu giderebilirsiniz.

Veya;
BIOS ayarlarından CPU Ratio kısmını 3800 yapabilirsiniz. Bu işlem işlemcinizi 3,8 Ghz hızında çalıştırıp, ısıyı düşürür.
Ya da;
BIOS ayarlarından CPU Boost Clock kapatabilirsiniz. Bu işlem ise işlemcinizi 3,6 yani stok hızda çalıştırır, ısıyı yüksek miktarda düşürür.

Benim tavsiyem CPU Ratio kısmını 3800 yapmanız yeni bir soğutucu alana kadar.
Ben bu şekilde kullanıyorum.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam sıcaklıklarınız gerçekten çok yüksek.
Kasanızın hava akışına bir daha bakın derim.
Ayrıca sıvı soğutma 40-50 derece düşürmez.
Kesin bir şey diyemem ama bir nebze de olsa düşürecektir.
Böyle kullansam ne olur? 1 aydır farkında olmadan böyle kullanıyorum
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bir de boştayken bakıyorum sıcaklığa 60 da duruyo bi anda 75 oluyor sonra geri 65 oluyor termal macun falan mı değmiyor soğutucudaki

Gripen

80+ Platinum
En İyi Cevap
7
3600'ü görmedin sen. bi vegasa falan gir iş yap bak ne oluyor : D

Emir Aydın

𝒞𝒾𝓃𝑜
Moderatör
En İyi Cevap
98
Dahası  
Reaksiyon skoru
32,031
İsim
Emir Aydın
Instagram
emir.aydin41
Steam
https://steamcommunity.com/id/emiraydintr/
Discord
Emir Aydın#8540
İçin rahat olsun.
Öncelikle işlemci yanmaz. En fazla sistem koruma amaçlı kapanır. (Soğumak için) Ardından tekrar açılabilir.
Zaten öyle bir şey olmaz. 100 dereceden önce parçalara zarar gelmeyeceği için sistem kapanmaz.
Sanırım sadece oyun oynuyorsun. Oyunun kalbi ekran kartıdır, sen oyun oynarken o işlemci 91 derece olmaz. Çok daha düşük olur, bu sıcaklıklar da kabul edilebilir olur.
İşlemcinin o kadar sıcak olmasının sebebi anakartının fazla voltaj vermesi olabilir. BIOS'dan ne kadar voltaj verdiğine bak, gerekirse düşürürüz. Voltajı düşürerek 10-15 derece daha serin çalışmasını sağlayanlar oldu. Ancak yine de bu işlemci normalden fazla ısınır, bunun için de düzgün bir kule tipi soğutucu almak gerekir.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
İçin rahat olsun.
Öncelikle işlemci yanmaz. En fazla sistem koruma amaçlı kapanır. (Soğumak için) Ardından tekrar açılabilir.
Zaten öyle bir şey olmaz. 100 dereceden önce parçalara zarar gelmeyeceği için sistem kapanmaz.
Sanırım sadece oyun oynuyorsun. Oyunun kalbi ekran kartıdır, sen oyun oynarken o işlemci 91 derece olmaz. Çok daha düşük olur, bu sıcaklıklar da kabul edilebilir olur.
İşlemcinin o kadar sıcak olmasının sebebi anakartının fazla voltaj vermesi olabilir. BIOS'dan ne kadar voltaj verdiğine bak, gerekirse düşürürüz. Voltajı düşürerek 10-15 derece daha serin çalışmasını sağlayanlar oldu. Ancak yine de bu işlemci normalden fazla ısınır, bunun için de düzgün bir kule tipi soğutucu almak gerekir.
Core Performace Boost ayarını kapattım 50 derece artık yükte 60 ama çok performans farkı olur mu bunu kapttığımdan oyunda ne kadar fps kaybederim?

Emir Aydın

𝒞𝒾𝓃𝑜
Moderatör
En İyi Cevap
98
Dahası  
Reaksiyon skoru
32,031
İsim
Emir Aydın
Instagram
emir.aydin41
Steam
Discord
Emir Aydın#8540
Core Performace Boost ayarını kapattım 50 derece artık yükte 60 ama çok performans farkı olur mu bunu kapttığımdan oyunda ne kadar fps kaybederim?
Evet bir miktar performans farkı olur ancak ne kadar olacağını kestirmek pek mümkün değil.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
Evet bir miktar performans farkı olur ancak ne kadar olacağını kestirmek pek mümkün değil.
Peki normal miydi 4.2 GHz de o sıcaklıklar yani stok soğutucusu olan herkes mi bu sorunu yaşıyor ve CPB kapatmak zorunda kalıyor? Bi anormallik yoktur değil mi?

Emir Aydın

𝒞𝒾𝓃𝑜
Moderatör
En İyi Cevap
98
Dahası  
Reaksiyon skoru
32,031
İsim
Emir Aydın
Instagram
emir.aydin41
Steam
Discord
Emir Aydın#8540
Peki normal miydi 4.2 GHz de o sıcaklıklar yani stok soğutucusu olan herkes mi bu sorunu yaşıyor ve CPB kapatmak zorunda kalıyor? Bi anormallik yoktur değil mi?
Evet normal. R5 3600 stok soğtucuyla fazla ısınıyor. Senin işlemcide bir anormallik yok yani.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
Evet normal. R5 3600 stok soğtucuyla fazla ısınıyor. Senin işlemcide bir anormallik yok yani.
Herkes Thermaltake V200 hava akışının berbat olduğunu söylüyordu bide mesela iyi bir kasam olsaydı stok soğutucuyla 4.2 Ghz de CPB kapatmadan kullanabilir miydim?

Emir Aydın

𝒞𝒾𝓃𝑜
Moderatör
En İyi Cevap
98
Dahası  
Reaksiyon skoru
32,031
İsim
Emir Aydın
Instagram
emir.aydin41
Steam
Discord
Emir Aydın#8540
Herkes Thermaltake V200 hava akışının berbat olduğunu söylüyordu bide mesela iyi bir kasam olsaydı stok soğutucuyla 4.2 Ghz de CPB kapatmadan kullanabilir miydim?
Hayır kullanamazdın. Kasada sıcaklığa etki eder ancak en önemlisi soğutucunun ta kendisidir. Çünkü direkt temas ettiği için sıcaklığı bileşenin soğutucusu kontrol eder, kasa sadece içerideki sıcak havayı tahliye etmeye yarıyor.

cfranko

80+ Platinum
En İyi Cevap
12
Dahası  
Reaksiyon skoru
28,598
İsim
cfranko
İlgilendiği Kategoriler
Memory
Hayır kullanamazdın. Kasada sıcaklığa etki eder ancak en önemlisi soğutucunun ta kendisidir. Çünkü direkt temas ettiği için sıcaklığı bileşenin soğutucusu kontrol eder, kasa sadece içerideki sıcak havayı tahliye etmeye yarıyor.
Peki, Çok sağol bir de son olarak kule tipi soğutucular aşırı çirkin olduklarından sıvı soğutma alacağım 120mm az gelir herhalde 240mm sıvı soğutmalardan en ucuz ve güzel olanlardan ne önerebilirsin 600 tl civarı olursa iyi olur

Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,032,731
Üyeler
163,709
Son üye
yigitsilken
Top Bottom