Çözüldü✓ CPU yüksek ateşler içinde

Reaksiyon skoru
34
Arkadaşlar normal seyrinde stabil oyun oynayan biriyim. Akşamları 3-4 saat apex legendsta rdr onlıne da takılıyorum.
2 gündür apexin kasmaya başladığını gördüm ama aynı şey rdr için geçerli değil akıcı bir şekilde oynamaya devam ediyorum.
Anlamadığım şey ise apex oynarken işlemci sıcaklığım 100 dereceleri görmeye başladı ve oyun içerisinde işlemci ısındığından 3.80-4.00 ghz de çalışan 10700k işlemcim 1.3 ghz lere kadar düşüyor.
Bu durumda bir anormallik var çünkü boştayken cpu ısısı 55-80 arası gidip geliyor msı ın programından takip ettiğim kadarıyla. Oyun içerisinde ise 100 dereceyi görüyor ve geçiyor ama bilgisayarın kendini kapaması söz konusu olmuyor. Pompa durumu ise sıvı soğutucu kullandığımdan 4200 rpm de çalıştığı gözüküyor. Radyatör durumu ise stabil fanlar çalışıyor tek tek kasa üzerinden söküp takarak kontrol ettim.
Termal macunu bu sorunu fark ettiğimde açıp sökerek değiştirdim tekrardan ve soğutucu pompanın işlemciyle teması konusunda sorun olmadığını düşünüyorum. Ama neden bu kadar çok ısındığını bilmiyorum. Eski sıcaklığı yanlış hatırlamıyorsam boştayken 20-30 arası oyun içerisi 2k full ayarlardayken maks yaz günü 60-65 derece kadardı. Sorun nerededir acaba ? Ekran kartı mı kullanılmıyor yoksa sıvı soğutucunun pompası mı bozuk ? anlam veremedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Sistem bileşenleri
Msı b550 tomahawk anarkart.
Ekran kartı rtx 3070 suprım
İşlemci i7 10700k
Sıvı soğutucu msı mag corelıquıd 240r

Pompanın çalışıp çalışmadığını anlamak nasıl olur bilemiyorum ama tahminimce resimde gördüğünüz kablolardan siyah olan biri sıcak biri soğuk yani akış var soğuttuğunu düşünüyorum ama düşündüğüm gibi de olmayabilir.

Ekler

• WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.48.10.jpeg
    WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.48.10.jpeg
    231.1 KB · Hit: 188
  • WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.47.14.jpeg
    WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.47.14.jpeg
    444.9 KB · Hit: 207
  • WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.01.34.jpeg
    WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.01.34.jpeg
    314.9 KB · Hit: 258
  • WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.34.27.jpeg
    WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.34.27.jpeg
    274.3 KB · Hit: 209
  • WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.35.18.jpeg
    WhatsApp Image 2021-12-23 at 02.35.18.jpeg
    295.6 KB · Hit: 187
Pompanın takılı olduğuna emin misin? Fanlardan bağımsız pompanın da kablosu olur. CPU/PUMP fan olarak gördüğün şey sıvı soğutmanın fanları olmasın?

Pompa bağlantısını kim yaptı? Üzerindeki jelatin çıkarılmamış olabilir mi? Pompa fan bağlantıları ne durumda?

Pompanın takılı olduğuna emin misin? Fanlardan bağımsız pompanın da kablosu olur. CPU/PUMP fan olarak gördüğün şey sıvı soğutmanın fanları olmasın?
Pompa takılı, işlemci üzerinde duran pompa direk zaten işlemciyle temasını sağladım. Anakart üzerinde de zaten pump fan bağlantı noktası var her şey ilk topladığım gibi hiç bir şey değiştirmeden bu sorun ortaya çıktı. 🤷‍♂️
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Pompa bağlantısını kim yaptı? Üzerindeki jelatin çıkarılmamış olabilir mi? Pompa fan bağlantıları ne durumda?
Tüm sistemi sıfırdan ben topladım 9 aydır sorunsuz kullanıyordum. Bağlantılar yapılı görüldüğü üzere pump fanıda çalışmakta hatta çıkarıp takıp tekrar denedim pump fanı çalışıyor mu diye ama sıkıntı yok gayet düzgün çalışıyor.

hatta resimde pompaya doğru gelen sağ üst vidanın ordan geçen siyah kablo var bak o ayrıca direk pompaya giden bağlantı

Boruların birisinin sıcak birisinin soğuk olduğunu söylediniz yani dolaşım yapıyor pompa. Ama yüzeyde sıkıntı olabilirmi diye düşünüyorum.

İşlemcide de içinde sonuçta bir macun daha var ve onunla ilgili bir sıkıntı da olabilir.
İşlemcinin kendi stok fanı varsa bi takın 70 ile 80 arası görüyorsanız oyunlarda sıvı soğutmada arıza vardır ama eğer ki stok fanla direkt 80 üstü bir ısıda başlarsa kapatın işlemcide sorun vardır garantiye yollayın.

Bu aralar hangi foruma baksam bu sıvı soğutmayı kullanan kişiler aynı şeyi yazıyor ilginç gerçekten

Boruların birisinin sıcak birisinin soğuk olduğunu söylediniz yani dolaşım yapıyor pompa. Ama yüzeyde sıkıntı olabilirmi diye düşünüyorum.

İşlemcide de içinde sonuçta bir macun daha var ve onunla ilgili bir sıkıntı da olabilir.
İşlemcinin kendi stok fanı varsa bi takın 70 ile 80 arası görüyorsanız oyunlarda sıvı soğutmada arıza vardır ama eğer ki stok fanla direkt 80 üstü bir ısıda başlarsa kapatın işlemcide sorun vardır garantiye yollayın.
Güzel bir yaklaşım ama k işlemci olduğundan stok fan gelmedi içerisinde, başka test şansım var mı acaba ?

Bu aralar hangi foruma baksam bu sıvı soğutmayı kullanan kişiler aynı şeyi yazıyor ilginç gerçekten
Bu soğutmalar patlamasın artık, aşırı pahalı şuan garantisi var eğer bozuksa zaten direk göndereceğim ama başka bir sıkıntı var gibi acaba şeyi de düşündüm ekran kartını kullanmayıp işlemciye mi yükleniyorum acaba ondan mı olabilir yanlışlıkla bir değişiklik mi yaptım.

Son düzenleme:
Güzel bir yaklaşım ama k işlemci olduğundan stok fan gelmedi içerisinde, başka test şansım var mı acaba ?

Bu soğutmalar patlamasın artık, aşırı pahalı şuan garantisi var eğer bozuksa zaten direk göndereceğim ama başka bir sıkıntı var gibi acaba şeyi de düşündüm ekran kartını kullanmayıp işlemciye mi yükleniyorum acaba ondan mı olabilir yanlışlıkla bir değişiklik mi yaptım.
Oyun içi kullanım değerlerinize bi bakın hocam ama sorun muhtemelen ondan değildir

Elinde stok soğutucu varsa onunla sıcaklık değerlerine bakabilirmisin

Hımm bir soğutucu bulman lazım deneme için ya daa sıvı soğutmayı işlemciden ayır macunu temizle ve biosa gel. Kablolarını sökme bunu yaparken soğutmanın. O sıra da da anlarsın aslında işkemci o halde boştayken dahi 40 50 arası çalışır ama yükselir.En başta daha yüksekse sıkıntı işlemcide. Ama yok o normalse soğutucunun işlemciye gelen kısmına bi alnını daya fan ayarlarını yükselt bak bakalım alnını belirgin şekilde ilk halinden fazla soğutuyor mu var mı fark.

Test işte dldldödşdşd mis gibi bence.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,161,420
Üyeler
184,450
Son üye
xByMoodx
Geri