Neler Yeni

cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi planı

Yumurtalı Tavuk

80+ Bronze
1- Erdoğan döneminde Türkiye’nin karşılaştığı en önemli zorluklardan biri kronik cari açık oldu. Zayıf para birimi politikasına geçiş, Türk ürünlerinin yurtdışında daha ucuz hale gelmesine, dolar ve euro kazanarak reel ekonomiye doğrudan yabancı yatırım çekmesi nedeniyle bu açığı kapatmaya yardımcı olabilir. Bu da nihayetinde lirayı istikrara kavuşturmaya ve ‘sıcak paraya’ olan bağımlılığı azaltmaya ya da menkul kıymetlere yabancı girişleri getirmeye yardımcı olabilir.

DIŞ TİCARET AÇIĞINI AZALTMAK’​

2- Erdoğan’ın umutları, cari hesabın önemli bir bileşeni olan ticaret dengesini Türkiye’nin lehine çevirmeye dayanıyor.

Mevcut politikayla Anadolu imalatçılarının Avrupa pazarlarından daha büyük bir pay almasını sağlamak için liranın zayıflamasıyla birlikte işçilik maliyeti azalıyor. Ayrıca Türkiye’nin sahilleri ve tarihi yerleri de, zayıf para birimi ile ucuz bir tatili mümkün kılması nedeniyle turistler için daha çekici görünüyor.

REEL GETİRİLER EMSALLERİNİN ÇOK ALTINDA​

3-
Kasım ayı tüketici enflasyonunda yaşanan artış, Türkiye’nin reel getirisini negatif bölgeye ve yükselen piyasa emsallerinin çok altına itti. Bu da Bu da yabancı yatırımcıları daha şimdiden başka yerlerde daha yüksek getiriler için Türk tahvillerini ve lirayı terk etmeye sevk etti. ABD ve diğer büyük ekonomilerin para politikasını sıkılaştıracak olması da Türkiye’yi daha kötü bir durumda bıraktı.

Türkiye bu dönemde, ABD’nin 2013’teki parasal sıkılaşma dönemininkinden daha kötü bir şekilde etkilenebilir. Erdoğan, piyasaların para politikası üzerindeki baskısını kırmak için ödemeye hazır olduğu bir bedel olduğunun sinyalini verdi.

Mevcut ekonomik yaklaşım ülkenin döviz rezervlerini de tüketti. Bu da ekonomiyi yükselen piyasa satışlarına ve pandemi gibi beklenmedik şoklara karşı daha savunmasız bıraktı.

‘PİYASA KARŞITI TON’​

4- Yabancı yatırımcıları uzaklaştıran sadece düşen getiriler değil. Erdoğan’ın söylemi giderek daha popülist ve piyasa karşıtı bir ton aldı. Erdoğan, ekonomik türbülansın sorumluluğunu ‘faiz lobileri ve dış güçler’e attı. Faizlerin düşürülmesini savunurken dini öğretilere başvurdu ve aynı fikirde olmayan yetkilileri görevden aldı.

YÜKSEK ENFLASYON​

5- Para biriminin bu yıl dolar karşısında değerinin neredeyse yüzde 40’ını kaybetmesiyle enflasyon 3 yılın zirvesine çıkarken, üretici fiyatları Erdoğan’ın 19 yıllık iktidarının başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Türkiye’de yoksulluk pandemiden bu yana yükseliyor. Ekonomi bu yıl toparlanırken bile yoksulluk keskin bir şekilde tırmandı.

KAYNAK: https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/bloomberg-5-maddede-erdoganin-ekonomi-planini-yazdi-6812604/

Liberal Kenobi

80+ Bronze
hayatımızda ne değişecek ciddiyim merak ediyorum dalga geçmek için değil

Yumurtalı Tavuk

80+ Bronze
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
hayatımızda ne değişecek ciddiyim merak ediyorum dalga geçmek için değil
Büyük İhtimalle bir ekmek 5 Liraysa şimdi sen onu 50 Liraya Alacaksın ama yine o 5 lira Yani Çin modeli Ekonomiye geçiyorlar
detay için o videoya bakabilirsin.

Liberal Kenobi

80+ Bronze

Yumurtalı Tavuk

80+ Bronze
nasıl yani anlamadım
Mesaj otomatik birleştirildi:

6 sıfır geri mi geliyor? Geri gelirse ne olacak peki?
yok gelmeyecek ama gelmiş gibi olacak öyle düşün piyasaya çok para basılacak para boşluğu olacak büyük zamlar maaşlara gelecek ama bir yandan çok büyük normal zamlar gelecek yani değersiz türk lirası halka en az acı şekilde hissterilecek ben bunu anlatamam sana link verdim oradan bakabilirsin aynı 6 sıfır gibi olacak ama 6 sıfır olmadan.

Maryo

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
1- Erdoğan döneminde Türkiye’nin karşılaştığı en önemli zorluklardan biri kronik cari açık oldu. Zayıf para birimi politikasına geçiş, Türk ürünlerinin yurtdışında daha ucuz hale gelmesine, dolar ve euro kazanarak reel ekonomiye doğrudan yabancı yatırım çekmesi nedeniyle bu açığı kapatmaya yardımcı olabilir. Bu da nihayetinde lirayı istikrara kavuşturmaya ve ‘sıcak paraya’ olan bağımlılığı azaltmaya ya da menkul kıymetlere yabancı girişleri getirmeye yardımcı olabilir.

DIŞ TİCARET AÇIĞINI AZALTMAK’​

2- Erdoğan’ın umutları, cari hesabın önemli bir bileşeni olan ticaret dengesini Türkiye’nin lehine çevirmeye dayanıyor.

Mevcut politikayla Anadolu imalatçılarının Avrupa pazarlarından daha büyük bir pay almasını sağlamak için liranın zayıflamasıyla birlikte işçilik maliyeti azalıyor. Ayrıca Türkiye’nin sahilleri ve tarihi yerleri de, zayıf para birimi ile ucuz bir tatili mümkün kılması nedeniyle turistler için daha çekici görünüyor.

REEL GETİRİLER EMSALLERİNİN ÇOK ALTINDA​

3- Kasım ayı tüketici enflasyonunda yaşanan artış, Türkiye’nin reel getirisini negatif bölgeye ve yükselen piyasa emsallerinin çok altına itti. Bu da Bu da yabancı yatırımcıları daha şimdiden başka yerlerde daha yüksek getiriler için Türk tahvillerini ve lirayı terk etmeye sevk etti. ABD ve diğer büyük ekonomilerin para politikasını sıkılaştıracak olması da Türkiye’yi daha kötü bir durumda bıraktı.

Türkiye bu dönemde, ABD’nin 2013’teki parasal sıkılaşma dönemininkinden daha kötü bir şekilde etkilenebilir. Erdoğan, piyasaların para politikası üzerindeki baskısını kırmak için ödemeye hazır olduğu bir bedel olduğunun sinyalini verdi.

Mevcut ekonomik yaklaşım ülkenin döviz rezervlerini de tüketti. Bu da ekonomiyi yükselen piyasa satışlarına ve pandemi gibi beklenmedik şoklara karşı daha savunmasız bıraktı.

‘PİYASA KARŞITI TON’​

4- Yabancı yatırımcıları uzaklaştıran sadece düşen getiriler değil. Erdoğan’ın söylemi giderek daha popülist ve piyasa karşıtı bir ton aldı. Erdoğan, ekonomik türbülansın sorumluluğunu ‘faiz lobileri ve dış güçler’e attı. Faizlerin düşürülmesini savunurken dini öğretilere başvurdu ve aynı fikirde olmayan yetkilileri görevden aldı.

YÜKSEK ENFLASYON​

5- Para biriminin bu yıl dolar karşısında değerinin neredeyse yüzde 40’ını kaybetmesiyle enflasyon 3 yılın zirvesine çıkarken, üretici fiyatları Erdoğan’ın 19 yıllık iktidarının başlangıcından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Türkiye’de yoksulluk pandemiden bu yana yükseliyor. Ekonomi bu yıl toparlanırken bile yoksulluk keskin bir şekilde tırmandı.

KAYNAK: https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/bloomberg-5-maddede-erdoganin-ekonomi-planini-yazdi-6812604/
Diyeceğim büyük ihtimal dedikleri gibi Asya tipi ekonomi yapılmaya çalışılacak .
Doların artmasında bence Kavala olayı büyük rol oynuyor farkettiyseniz ne zaman amerika ve avrupa bir şeyi yap veya yapma dediklerinde biz yapmadıysak hemen para birimi değeri düştü. Ben artık bıktım bu ülkelerin ekonomik olarak baskılarından bildiğin köleleri olmuş vaziyetteyiz.
Görüşüme göre bir süre sıkıntısını çekip sonunda refah varsa ben razıyım bıktım avrupa ve amerikanın elindeki ekonomiden.
Diyeceğim şey erdoğan inşallah doğrudur ben yanlışımdır ama ben bir şey kestiremiyorum.
Devletim iyi olsun yeter buradan da AKP destekçisi yazan varsa kendisi türkçe kitabı alıp okusun ve siyasete oskmasın beni burada RTE savnmadım inşallah dedikleri doğru olur da türkiye iyi olur dedim o iyi yapar demedim.

Yumurtalı Tavuk

80+ Bronze
Diyeceğim büyük ihtimal dedikleri gibi Asya tipi ekonomi yapılmaya çalışılacak .
Doların artmasında bence Kavala olayı büyük rol oynuyor farkettiyseniz ne zaman amerika ve avrupa bir şeyi yap veya yapma dediklerinde biz yapmadıysak hemen para birimi değeri düştü. Ben artık bıktım bu ülkelerin ekonomik olarak baskılarından bildiğin köleleri olmuş vaziyetteyiz.
Görüşüme göre bir süre sıkıntısını çekip sonunda refah varsa ben razıyım bıktım avrupa ve amerikanın elindeki ekonomiden.
Diyeceğim şey erdoğan inşallah doğrudur ben yanlışımdır ama ben bir şey kestiremiyorum.
Devletim iyi olsun yeter buradan da AKP destekçisi yazan varsa kendisi türkçe kitabı alıp okusun ve siyasete oskmasın beni burada RTE savnmadım inşallah dedikleri doğru olur da türkiye iyi olur dedim o iyi yapar demedim.
Kanka Zaten hiç bir ülke bağımsız değil bizim türkiye mi bağımsız olacak bütün ülkeler 5 8 ailenin kölesi ve en büyük payı Rothschild ailesi‎sine ait

Zaten bizim ülke üretmek için yurt dışına bağımlı

Bura.K

80+ Silver
Artık ne kadar baskı yapıyorlarsa insan kendini açıklamak zorunda hissediyor.

Ben bu politikanın tutacağından emin değilim. Çok yanlış başladık, çok yanlış ilerliyoruz.

Maryo

80+ Platinum
En İyi Cevap
1
Artık ne kadar baskı yapıyorlarsa insan kendini açıklamak zorunda hissediyor.

Ben bu politikanın tutacağından emin değilim. Çok yanlış başladık, çok yanlış ilerliyoruz.
Bekleyelim kötü olursa eleştirelim zaten 2023'den önce iyi mi kötü mü göstertir kendini.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Kanka Zaten hiç bir ülke bağımsız değil bizim türkiye mi bağımsız olacak bütün ülkeler 5 8 ailenin kölesi ve en büyük payı Rothschild ailesi‎sine ait

Zaten bizim ülke üretmek için yurt dışına bağımlı
Dediğin doğru ülkeleri hep aileler ve şirketler yönetiyor asıl.
Amerika en büyük örneği.
Tamami ile şirket ve büyük güç devleti çünkü liberalizm ile bence bu kadar güçlü.
Kendisi tüm her şeyini özele satmış.
Bu sayede bu şirketler kolaycana amerika gibi liberal devletleri şekillendirirler.

Bura.K

80+ Silver
Bekleyelim kötü olursa eleştirelim zaten 2023'den önce iyi mi kötü mü göstertir kendini.
2023'de hiçbir şey yok. Boşuna ümitleniyorsunuz. Yok o bitecekmiş, yok şu olacakmış. Hepsi seçim için söylenen bir takım yalanlar. Yerli arabayı 10 yıldır sokaklarda göreceğiz diyorlardı ama ortalıkta yok (şansa bala hep seçimler de aynı haberler ortaya çıkıyordu.) Ve haberlere bakarsan hep seçime 1-2 yıl kala Doğal gaz vesaire bulduğumuzu görürsün. Yalan, dolan hepsi. 2023'de bu politikanın çeyreğini bile uygulamayacağız. İzleyin görün.

Euro'ya geçsek aslında daha iyi olur en azından para birimimiz sürekli değer kaybetmez

Top Bottom