Neler Yeni

Çözüldü✓ Ddr5 16gb ram takası

Yıldırımruya

Cezalı
80+
Reaksiyon skoru
115
Elimde patriot 6000mhz 30cl ram var Rami satın alırken anakartla uyumlu olup olmadığını kontrol etmedim gelince taktım ama çalışmadı bilgisayar.Sonra internette benimle aynı anakart ve Rama sahip olan birsürü kişinin daha başına geldiğini ve ramin uyumlu olmadığı için çalışmadığını öğrendim.İade talebi oluşturdum snrji iade için sürat kargosuna ürünü vermemi istedi yaşadığım ilçede süratin şubesi yok.Elimdeki Rami takas etmek istiyorum cl değeri daha biraz düşük olabilir 2el de olabilir sorun değil.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Kingston 16gb 5200mhz 5600mhz 6000mhz ile takas etmek isteyen varsa güzel olur

anakart ve işlemcini yazar mısın.

Elimde patriot 6000mhz 30cl ram var Rami satın alırken anakartla uyumlu olup olmadığını kontrol etmedim gelince taktım ama çalışmadı bilgisayar.Sonra internette benimle aynı anakart ve Rama sahip olan birsürü kişinin daha başına geldiğini ve ramin uyumlu olmadığı için çalışmadığını öğrendim.İade talebi oluşturdum snrji iade için sürat kargosuna ürünü vermemi istedi yaşadığım ilçede süratin şubesi yok.Elimdeki Rami takas etmek istiyorum cl değeri daha biraz düşük olabilir 2el de olabilir sorun değil.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Kingston 16gb 5200mhz 5600mhz 6000mhz ile takas etmek isteyen varsa güzel olur
Hangi anakart ve ram bu? Normalde kolay kolay böyle durumlar yaşanmıyor artık.

🧩 Sistem Özeti:​

• Anakart: MSI PRO B650M-P
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • RAM: Patriot DDR5 6000MHz CL30 (ama sistemle uyumsuz çıktı)

❗ Uyum Problemi Neden Olmuş Olabilir?​

1. MSI B650M-P, DDR5 destekli bir anakart ama her RAM setiyle tam uyumlu değil.
  2. MSI anakartların QVL (Qualified Vendors List) listesi var; orada olmayan RAM'ler her zaman sorunsuz çalışmayabiliyor.
  3. Özellikle CL30 gibi sıkı zamanlamalara sahip yüksek frekanslı RAM’ler, bazı anakartlarda veya BIOS sürümlerinde POST (açılış) problemi yaratabiliyor.

🔁 Alternatif RAM Tavsiyesi (Takas İçin Uygun)​

Aşağıdakiler hem uyumlu, hem de performans/fiyat açısından iyi seçenekler. CL biraz artabilir ama günlük ve oyun performansında fark hissedilmez.

✅ 1. Corsair Vengeance DDR5 5600MHz CL36

• MSI anakartlarla sorunsuz
  • Ryzen 7000 serisiyle %100 uyumlu
  • CL36 olsa da, 5600MHz yeterli bant genişliği sağlıyor

✅ 2. Kingston Fury Beast DDR5 6000MHz CL40

• MSI B650M-P QVL listesinde var
  • Daha gevşek zamanlama ama %100 uyumlu

✅ 3. G.Skill Ripjaws DDR5 6000MHz CL32/36

• G.Skill genelde yüksek uyumlulukta çalışıyor
  • BIOS güncellemeleriyle çok daha stabil hale geldi

💬 Takas için ilan metni örneği:​

Takaslık RAM: Patriot DDR5 6000MHz CL30
Sıfır ayarında, sadece sistemle uyumlu olmadığı için kullanılmadı.
MSI PRO B650M-P anakart + Ryzen 5 7500F ile uyumsuz çıktı.
Uyumlu: Intel 13-14. nesil veya bazı DDR5 destekli AMD sistemlerde kullanılabilir.
Takas: Corsair, Kingston, G.Skill DDR5 5600-6000MHz CL36-CL40 civarı RAM ile yapılır.
2. el olabilir, stabil çalışması yeterli.
Yer: [Şehrin adı] – Elden teslim veya kargo olur.

🧩 Sistem Özeti:​

• Anakart: MSI PRO B650M-P
  • İşlemci: Ryzen 5 7500F
  • RAM: Patriot DDR5 6000MHz CL30 (ama sistemle uyumsuz çıktı)

❗ Uyum Problemi Neden Olmuş Olabilir?​

1. MSI B650M-P, DDR5 destekli bir anakart ama her RAM setiyle tam uyumlu değil.
  2. MSI anakartların QVL (Qualified Vendors List) listesi var; orada olmayan RAM'ler her zaman sorunsuz çalışmayabiliyor.
  3. Özellikle CL30 gibi sıkı zamanlamalara sahip yüksek frekanslı RAM’ler, bazı anakartlarda veya BIOS sürümlerinde POST (açılış) problemi yaratabiliyor.

🔁 Alternatif RAM Tavsiyesi (Takas İçin Uygun)​

Aşağıdakiler hem uyumlu, hem de performans/fiyat açısından iyi seçenekler. CL biraz artabilir ama günlük ve oyun performansında fark hissedilmez.

✅ 1. Corsair Vengeance DDR5 5600MHz CL36

• MSI anakartlarla sorunsuz
  • Ryzen 7000 serisiyle %100 uyumlu
  • CL36 olsa da, 5600MHz yeterli bant genişliği sağlıyor

✅ 2. Kingston Fury Beast DDR5 6000MHz CL40

• MSI B650M-P QVL listesinde var
  • Daha gevşek zamanlama ama %100 uyumlu

✅ 3. G.Skill Ripjaws DDR5 6000MHz CL32/36

• G.Skill genelde yüksek uyumlulukta çalışıyor
  • BIOS güncellemeleriyle çok daha stabil hale geldi

💬 Takas için ilan metni örneği:​

Hocam benim bios sürümü de güncel değil biosflashbackten güncellemeyi denedim beceremedim takas isteyen olmazsa 8gb Kingston ya da gskill alıp biosu güncelledikten sonra tekrar çalıştırmayı deneyim

Bende am5 diziyorum bu aralar aldığım anakart Colorful Battle-AX B650M-Plus V14, ram seninle aynı geçen hafta gaming gecesinden almıştım 1900'e. Bakalım benim kafamı ağrıtacak mı?

Bende am5 diziyorum bu aralar aldığım anakart Colorful Battle-AX B650M-Plus V14, ram seninle aynı geçen hafta gaming gecesinden almıştım 1900'e. Bakalım benim kafamı ağrıtacak mı?
Hocam taktıktan sonra haber etsen güzel olur durumu

Hocam benim bios sürümü de güncel değil biosflashbackten güncellemeyi denedim beceremedim takas isteyen olmazsa 8gb Kingston ya da gskill alıp biosu güncelledikten sonra tekrar çalıştırmayı deneyim
Anladım, BIOS güncelleme işi bazen karmaşık olabiliyor ama dediğin gibi Bios Flashback işlemiyle eski sürümde kalmış BIOS'u güncellemek mümkün. Ancak işlem sırasında dikkatli olmak gerekiyor. Eğer BIOS güncellemesi başarılı olursa, RAM'in düzgün çalışması daha olası hale gelir.

BIOS Güncelleme İçin İpuçları:​

1. BIOS Flashback ile Güncelleme:
    • Genelde USB sürücüsünün doğru formatta ve sadece BIOS dosyasının içinde olması gerekiyor.
    • MSI'nın sitesinden uygun BIOS sürümünü indirip, doğru USB portuna taktığından emin ol.
    • Ana kartın BIOS Flashback işlemi ile ilgili belgelere göz atmak faydalı olabilir. (MSI’ın internet sitesinde de genellikle ayrıntılı bir kılavuz olur.)
  2. Yedeklemeyi Unutma: (ben almıyom :D)
    • BIOS güncellemesi sırasında hata yapmamak için her zaman yedek alman önemli.

RAM Takas ve Yeni Alım:​

Eğer takas konusunda zorluk yaşarsan, Kingston veya G.Skill DDR5 8GB RAM almak gayet mantıklı. Bu, sistemle uyumlu olacak ve BIOS güncellemeyle birlikte stabil çalışacaktır. Ayrıca, 8GB RAM yeterli olabilir, ancak oyunlar veya multitasking için 16GB’a çıkmayı düşünebilirsin.

Sonuç olarak:

• BIOS güncellemesi ile RAM uyumluluğunu artırmak çok mantıklı.
  • Eğer takas yapmak zor olursa, Kingston veya G.Skill RAM ile işlem tamamlanabilir.

Hocam taktıktan sonra haber etsen güzel olur durumu
Daha işlemci almadım hocam, bu hafta sonu artık almayı düşünüyorum, ikinci el baktım 1.5 hafta boyunca mantıklı bir işlemci düşmedi piyasaya, şimdi gaming gecesi var bugün. Oradan da bütçeme uygun bir şey düşmezse 6200 liraya sıfır r5 7600 almayı düşünüyorum.

Daha işlemci almadım hocam, bu hafta sonu artık almayı düşünüyorum, ikinci el baktım 1.5 hafta boyunca mantıklı bir işlemci düşmedi piyasaya, şimdi gaming gecesi var bugün. Oradan da bütçeme uygun bir şey düşmezse 6200 liraya sıfır r5 7600 almayı düşünüyorum.
Fiyatı iyiymiş hocam hayırlı olsun şimdiden

@Yıldırımruya Bende bir sorun çıkmadı hocam, 8400f ile kullanıyorum bahsettiğini patriot rami şu anda.
1744552163500.png

Geri