Neler Yeni

DDR5 6000MHz RAM'ler 3600MHz çalışıyor

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enis Muhammed
Merhaba, RAM'leri 4 slotta takıyorum. Ardından bilgisayarı çalıştırdığımda RAM frekans hızları 3600 MHz olarak görünüyor. BIOS üzerinden EXPO'yu aktifleştiriyorum, yani 6000 MHz ayarlıyorum. Sonrasında sistemi çalıştırıyorum, fakat sistem açılmıyor ve ekrana görüntü gelmiyor öyle kalıyor. BIOS pilini çıkarıp tekrar takınca düzeliyor, fakat yine 3600 MHz olarak başlıyor. Az öncede BIOS güncellemeyi denedim ve en son beta sürümünün altındaki tam sürümü indirdim, kurdum. Expo'yu aktif ettim, kaydedip çıktım. Ancak yine ekrana görüntü gelmedi ve anakartta "DRAM" yazısı üzerinde sarı ışık yanıyor. Sonrasında BIOS pilini çıkarıp tekrar taktım, bu sefer XMP'yi denedim, fakat yine aynı sorun oldu. Ekrana görüntü gelmiyor ve "DRAM" yazısının üzerinde sarı ışık yanıyor.

Anakart: MSI B650 Gaming Plus WIFI AMD B650 7200 MHz
İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
RAM: Corsair VENGEANCE RGB DDR5 RAM 64GB (4x16GB) 6000MHz CL30 AMD EXPO iCUE

Aetheris

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
41
İsim
Halil
RAM’lerin anakartla uyumlu mu kontrol et. Corsair’in sitesinde uyumlu modelleri bulabilirsin. RAM modüllerini tek tek takıp dene. Belki bir tanesi sorun çıkarıyordur. BIOS’a girip EXPO veya XMP yerine manuel olarak frekansı 3600 MHz’ten artırarak dene. Belki oradan bir şeyler değişir. Güç kaynağının yeterli watt’a sahip olduğundan emin ol. Yüksek performanslı parçalar için önemli bu. En güncel BIOS’u kullan, ama beta sürümleri bazen sorun çıkarabilir. Stabil sürüm iyi olabilir. MemTest86 gibi bir programla RAM’lerini test edebilirsin. Bu, modüllerde bir sorun olup olmadığını anlamana yardımcı olur.

bkarahis

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
24
İsim
Bahadır Kara
Ramın voltaj değeri yükselince ışık sarı yanar. Voltaj değerin kaç? Yazdığın ram için VDD 1.4 olarak gözüküyor değer bunun üzerindeyse ışığın sarı yanması normal. DDR5 4 slot ramlerde güncelleme gereken bioslar hala mevcut. O yüzden sadece 2 ramı takıp expo yapıp değerleri ölç eğer 2 ram takılıyken mhz sorunu yoksa güncelleme beklemekten başka çaren yok.

Dahası  
Reaksiyon skoru
5
İsim
Enis Muhammed
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
RAM frekansını kendim 5600MHz olarak ayarlayıp denedim. İlk başta sarı ışık yandı, sonrasında sarı ışık gitti fakat ekrana görüntü gelmedi; bilgisayar boş bir şekilde çalışmaya devam etti. A-XMP modunda voltaj değeri 1.350V, EXPO modunda da 1.350V. Bilgisayarı ilk aldığımda 2 slot, yani 2x16GB RAM vardı. Son iki RAM’i yeni aldım. 2 slot kullanırken 6000MHz’de çalışıyordu. Anakart için son gelen BETA sürümünü denemeli miyim sizce?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Son güncelleme olarak kendim 4800MHz olarak ayarladım sıkıntısız açıldı.

Son düzenleme:
Top Bottom