Neler Yeni

Deprem çantasının içeriğinde neler olmalı?

yalnızbiri01

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
614
İsim
muhammed samet
neden öyle dediniz olası bir büyük deprem sonrası yaşadığınız ev hasar görür ve yardım alamazsanız ne yapmayı planlıyorsunuz
Mesaj otomatik birleştirildi:

temin edebilirsem direk saf alkol tarzı bir şey temin etmeyi düşünüyorum ilk yardım setinin içinde zaten yara temizleyici şeyler olur diye düşünüyorum

linkte belirttiğim yemek paketlerinin içinde olana ek olarak her gün 1 2 lt arası olacak şekilde 3 4 günlük su stoklamak hedefim
Ben 6 Şubat depremini bizzat yaşadım deprem çantası filan hiç insanın aklına gelmeden çıkıyor zaten insanlar evden malzeme almaya cikitnda bir daha deprem oldu bu sefer altında kaldılar tamamen gereksiz değil ama insan dusunemiyor deprem anında

JuunBuun

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
925
İsim
Taksim Delisi Cenk
Tek bir konudan yürüyorum ama ;kendi içinde geniş bir yelpazesi olsada.Anafikri afet haberleşmesi olan
Radyo haberleşmesi konusu hakkında birkaç bir şey yazacağım.
Şahsen kıyı emniyeti genel müdürlüğü tarafından sınavla verilen Amatör telsizci belgem mevcut.Adında amatörlük geçsede profesyonellik adına kendini geliştirmeye çok açık.Normal zamanlarda bir hobi olsada.Afet zamanlarında vazgeçilmez haberleşme yöntemidir.
Gereken 1 telsiz.Extra olarak kablo ve anten. İstanbul anadolu yakasındayım ve marmaranın %80 ine ulaşabiliyorum telsiz ile.
Konum çok önemli oluyor burada. Cep telefonlarındaki baz istasyonu gibi telsizlerdede Röle denilen aktarma cihazları ile 5 watt lık küçük bir el telsizi ile şehrin yarısı hatta tamamında yüzlerce kullanıcı ile görüşebilirsin.
Sınavı basit soruları ezberlesen bile geçersin A,B ve C sınıflarında alabiliyorsun.Belgen varsa Telsiz taşıma ve belirlenen frekanslarda görüşme yapabilirsin.Buradaki telsiz Lisanslı cihazlar olduğu için belge şartı var.

MamiKK

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,301
İsim
Muhammed
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartı, AnaKart, İşlemci
Türkiyede bunu yapmak bence epey maliyetli*

Merhaba, 6 Şubat depremini yaşayan birisi olarak enkaz altında kalırsanız muhtemelen çantaya ulaşamayacaksınız o anda.

Eğer bina yıkılmaz, ayakta kalır ama ağır hasarlı gibi durum meydana gelirse başlıca aklıma gelen şeyleri yazmak isterim, yaşadığım için bu durumdan en iyi yaşayan anlar.

Biz şahsen teras katta mahsur kalmıştık binamız ağır hasarlıydı, merdivenler çökmüştü, itfaiye ekibinin dikkatini çekmek için flaşör/el feneri tarzı dikkat çekici bir araç, düdük tarzı sesinizi yormadan en basit ve en etkili şekilde duyurabilecek bir araç.

Binadan çıktığınızda ağır hasarlı olduğunu var sayarsak binaya girmeyeceksiniz ve yiyecek içecek ihtiyacınız oluşacaktır, besin değeri yüksek sizi uzun saatler tok tutacak yiyecek/içecekleri kesinlikle öneririm.
Şahsen burada deprem günü herkesin evi yıkıldığı için sağ kalanlar aç kalmamak ve ölmemek için mecburluktan olduğunu düşündüğüm bir şekilde market gibi yerleri yağmaladılar. Tabi bazı istisnalar hariç, bazıları bunu kötüye kullanıp o anda bile fırsatçılık yapmaya çalışıp süper marketlerden TV, Beyaz ev eşyaları gibi araçlar ÇALDILAR.

Karnınızı doyururkende hava koşulladı 6 şubattaki gibi kötüyse kesinlikle hiç düşünmeden bir ateş yakmalısınız, yakacak malzemeniz yoksa en son çare ağaç kesip yakacaksınız, şahsen evimizin bahçesindeki ağaçları kesip ateş yakmıştık donmamak için.
Gece o anda ne olduğunu anlamadığımız için kesinlikle kılık kıyafete dikkat edilmeli, şahsen 5 gün pijamayla gezmek zorunda kaldım, sonradan yardım geldide öyle üstüme bişeyler aldım, hipotermi tehlikesiyle karşılaştık ailecek.

Barınmak için müsait bir yere kurmak için çadır alabilirsiniz, burada barınmak için 2. Günün akşamında çadırlar geldi, kurulması 3. Günün akşamını buldu.
Veya müsait bir yere branda gerip yağmuru/rüzgarı engellemek amacıyla kullanabilirsiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, sorunuz olursa çekinmeden sorun lütfen, iyi akşamlar.

Ne kadar etkili olur bilemiyorum ama telsizi deneyebilirsiniz arkadaşın dediği gibi.
O günlerde iletişim sıfırdı sesimizi duyuramıyorduk, bazı yerlerde hat çekiyordu ama onuda bilerek ve isteyerek kısıtlayan/kullanılamaz hale getiren dönem yetkilileri bizi ölüme terk ettiler.

Top Bottom