crazyboy40
80+ Gold
- En İyi Cevap
- 1
Dahası
- Reaksiyon skoru
- 4,566
- İsim
- Samet Kaya
Dostlar öncelikle herkese iyi forumlar,ramazanlar ve sabahlar dilerim.Yazıma başlamadan önce herhangi bir partiden bağımsız olarak hür ve özgür irademle yine hür ekonomistlerden öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşmak isterim.Sahurdan beri araştırıyorum bu doların niye yükseldiğini. Aslında birazcık bhaber gibi zannedeceksiniz ama gerçekten diğer ülkeler bizim türk lirasının azalmasını istiyor kısa vadede.Evet kısa vadede diyorum çünkü uzun vadede bize borçları birikecek ve dolar gerçekten ucuzlayacak. Şimdi ülkelerin neden dolar kurunu arttırdığını anlatıyorum aslında bunun başlıca nedenleri London ve Hong Kong gibi ülkelerle swap yapmamamız.Yani onların parasının dışarı çıkmasını engellemiz. Eskiden buraya gelene kadar London ile swap anlaşmamız%10 dan %1 e ordan da %0.5 e kadar geriledi ve buda İngiltere'nin zararına oldu (çok belli olmuyor paradan ama emin olun oldu) 2. Neden ise IMF den borç almamanız.Evet çünkü eğer alırsak o borcu allem edip gullem edip yine Bir şeyler yaparak sıkıntıya sokarlar bizi. 3. ve bence en önemli 2. Madde dün yabancı yatırımcılarla yapılan toplantı Bu toplantı sonrasında London doları arttırdı Şimdi konumuza gelelim Dolar nası artıyor? Şimdi şöyle düşünün en basit örnek olarak diyelim benim sattığım bir kalem var (dolar=kalem) [bu arada bizim BIST gibi borsa yerleri saat dolayısı ile kapalı iken London ve Hong Kong da açık oluyor] London bunu bizim BIST kapalıyken diyor ki ben buna 7 lira veririm arkadaş.Tabii bu yüzden dolar da artıyor Ama üzülmeyin çünkü bu onların zararına.Bizim sattığımızdam fazlasına aldıkları için bize borçlanıyolar ve uzun vadede bu dolar inmesine neden olacak Dolar ile ilgili üzülen arkadaslar için de şu serpilsin Bu arada en büyük sebeplerden biri de bizim bu pandemiyi şeffaf bir şekilde ( kolay) geçirmemiz kolay geçirmek illa fiyatların aynı kalması değil üretim durduğu için tüm ülkelerde fiyatlar pahalı zaten Herkese iyi forumlar
Son düzenleme: