Arkadaşlar Msi Afterburnerdan ekran kartı fan hızını otomatikte kullanıyordum yaklaşık 10-17 arası gidip geliyordu ve ekran kartı boşta tam 50 derecede kalıyordu.Ben de sıcaklığı düşürmek için otomatik moddan çıkardım ve elle ayarlanabilen en düşük hıza yani %25'e aldım.Sizce ekran kartı fanı sürekli böyle çalışırsa ömrü kısalır mı? Şu sıralar evde olduğumuzdan yaklaşlık 10 saat açık oldupu oluyor günde.
Arkadaşlar MSI Afterburnerdan ekran kartı fan hızını otomatikte kullanıyordum yaklaşık 10-17 arası gidip geliyordu ve ekran kartı boşta tam 50 derecede kalıyordu.Ben de sıcaklığı düşürmek için otomatik moddan çıkardım ve elle ayarlanabilen en düşük hıza yani %25'e aldım.Sizce ekran kartı fanı sürekli böyle çalışırsa ömrü kısalır mı? Şu sıralar evde olduğumuzdan yaklaşlık 10 saat açık oldupu oluyor günde.
şimdi fark ettim bu işlemleri yaptıktan sonra tekrar otomatiğe alıyorum ve 50 dereceye kadar çıkıyor ama fan hızı 0-5 arası,sonra da 50 olunca fan hızı max 17 oluyor ve 50 derecede kalıyor.Sanırım kartım 50 dereceye gelene kadar fanları çalıştırma ihtiyacı duymuyor?
Arkadaşlar MSI Afterburnerdan ekran kartı fan hızını otomatikte kullanıyordum yaklaşık 10-17 arası gidip geliyordu ve ekran kartı boşta tam 50 derecede kalıyordu.Ben de sıcaklığı düşürmek için otomatik moddan çıkardım ve elle ayarlanabilen en düşük hıza yani %25'e aldım.Sizce ekran kartı fanı sürekli böyle çalışırsa ömrü kısalır mı? Şu sıralar evde olduğumuzdan yaklaşlık 10 saat açık oldupu oluyor günde.
Tam ekran kartı modelini merak etmiştim soruyu benden önce sorduğunuz için saolun hocam . Öncelikle etrafımdan gördüğüm, ve kendi bildiğim kadarıyla yazdığı belirteyim. Ekran kartı üreticileri ekran kartı fanlarını kendi tabirimle ''tembel olmasını emrediyor.''. Bunun sebebi insanların sessiz bir ekran kartı istemesi. Fakat herkesin önceliği farklıdır. Eğer siz de benim gibi ''Ses olsun zaten kulaklığı takınca duyulmuyor. Duyulsa da çok da şeetmiyor.'' diyorsanız fanı bence %50-55 performansın üzerine çıkarmadıktan sonra bir sorun, ömründe kısalma olmaz. Şunu eklemekte fayda var eğer fanlar eskimesin veya ömrü kısalmasın diye ekran kartını fabrika çıkışlı gibi ''tembel'' durutursak bu sefer de içerideki termal macun yüksek sıcaklıktan dolayı daha hızlı kurur, ekran kartı daha çok ve daha hızlı ısınır. Özet olarak dediğim gibi hocam fanlarını %50 performansa aklınız kalmadan rahatça çıkarabilirsiniz.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Şimdi yanlış anlaşılma olmaması için şunları eklemekte de fayda var: fan hızını direk %50ye çekmek ve sistem boştayken bile gereksiz yere %50 performansla çalışması ömrünü etkiler . Yapmamız gereken işlem çok basit. MSI Afterburnera giriyoruz, Ayarlarlan kısmından fan-fan kontrolü, Kullanıcı ayarlı otomatik fan kontrolünü aç,sonra karşımıza bir grafik çıkıyor ekran kartı sıcaklığı-fan performansı grafiği. Ordan ayarlıyoruz. Kolaylık olması açısında sizinle kendi ayarlarımı paylaşayım: 50 derece %40, 80 derece %55. Böyle yaparsanız 60-70de bir eğri oluşuyor. 70c de %50 performans 60 derece yaklaşık %46-47 performans oluyor. Özet olarak artık hem fanımız tembel değil hem ekran kartınız ''cool '' hem de ekran kartımınızın ömrü uzadı .
hocam az önce %100 yapayım dedim 10 dakika öyle durdu bir tane de video açıp izledim o sırada senin de dediğin gibi "ses benim için önemli değil zaten kulaklığı takınca duymuyorum" fakat kartın veya fanların ömrü açısından sormuştum siz böyle dediğiniz halde içimde bir şüphe var ya ömrü kısalırsa diye.
şimdi fark ettim bu işlemleri yaptıktan sonra tekrar otomatiğe alıyorum ve 50 dereceye kadar çıkıyor ama fan hızı 0-5 arası,sonra da 50 olunca fan hızı max 17 oluyor ve 50 derecede kalıyor.Sanırım kartım 50 dereceye gelene kadar fanları çalıştırma ihtiyacı duymuyor?