Pazartesine kadar bir laptop alacağım 33k bütçem var araştırmalarım sonucu dün bu laptopa rastladım 4060 olması çok dikkatimi çekti ve dış görünüşü de oldukça iyi marka adından dolayi alinmaz diyenler ve ön yargi yapmayin diyip alanlar var. Youtubede baktığımda islemci sicaklari 90 derecelere kadar çıkıyordu ben sogutucu ve guzel bir kulaklikla işi çözerim diyorum. SIZCE ALMALI MIYIM? sizin 33k butceniz olsa ne alırdınız hp victus hariç(dis gorunusu hoşuma gitmiyor)
Pazartesine kadar bir laptop alacağım 33k bütçem var araştırmalarım sonucu dün bu laptopa rastladım 4060 olması çok dikkatimi çekti ve dış görünüşü de oldukça iyi marka adından dolayi alinmaz diyenler ve ön yargi yapmayin diyip alanlar var. Youtubede baktığımda islemci sicaklari 90 derecelere kadar çıkıyordu ben sogutucu ve guzel bir kulaklikla işi çözerim diyorum. SIZCE ALMALI MIYIM? sizin 33k butceniz olsa ne alırdınız hp victus hariç(dis gorunusu hoşuma gitmiyor)
RTX 4060 için alabilirsiniz, kendim kullanıyorum. Eğer 4060 için başka alternatifiniz varsa Casper almayın ama yoksa alın. Neden alınmaz ? Derseniz size ben tecrübemi sayayım:
(-)
Kötü soğutma, işlemci 97 dereceleri turbo frekansta çok rahat buluyor TS benchte thermal yiyor. İ5 12450H kötü değil ama güçlü bir işlemci de değil ve siz turbo frekansta bundan thermal yiyince sorun olabiliyor. Sonuçta artık 13. nesil işlemciler satılıyor ve H serisi Throttle Stop ile undervolt işlemine izin vermiyor.
GPU sıcaklığı ise bazı oyunlarda yüksek kullanım sebebiyle ve 100W değerinde sabit takılırken 87 88 dereceleri görüyor (bunun sebebi 2 fanı tek bir noktaya koyup hem cpu hem gpu'yu aynı hattan soğutmaya çalışmaları yani cpu ile beraber çalışınca ekran kartını da etkiliyor ama gpu tek başına ısınma derdi yaşamıyor çünkü furmark testinde sorun yok max 83 derece 30 dakikalık Furmak testinde). Nvidia'nın sıcaklık limiti 85 derece eğer bu derecelere gelirse laptop soğutmak için kullanımı düşürecek kısa bir drop alacak ama soğuyor böylece. Casper işte bu yüzden sevilmiyor. Isıtıcı gibi arka taraftaki blok gibi duran bölmeden sıcak hava vermesi ise cabası.
Özetle CPU soğutması çöp ama GPU soğutma idare edebilir çünkü 4060'ı her oyun %90+ kullanmayabilir bu tarz durumlarda ısınacak bir kart değil Nvidia 4000 serisinde soğutma işini iyi yapıyor Casper ile alakası yok.
Çabuk biten şarj.
Control Center çok kötü, tasarımı da kötü içinde işe yarayan kısımlarda kısıtlı.
Fanlar oyun oynamasanız bile genelde 3000 rpm değerlerinde geziyor nadiren 2000 değerlerine düşüyor. Arkadaşlarımın laptop fan çalıştırmazken bu komik oluyor.
Sıcaklık kasanın sağ üst kısmında hissediliyor. Kısaca laptop cayır cayır yanıyor artık Casper kendini ne zaman düzeltecek merak ediyorum.
Not: Bu model sorunsuz diyen görürseniz kaçın ondan...
(+)
Metal iç yüzey güzel hissettiriyor, leke toz tutmuyor kolay kolay ve rahat bir kullanım sunuyor.
Laptop Quanta kasa kullanıyor iyi mi ? Kötü mü ? Bilemedim ama Quanta kötü bir şirket değil diyor bilen kişiler bu işi.
MUX switch var tavsiyem harici mod. (özellikle GPU'yu devre dışı bırakan modu seçtiğinizde batarya süresi uzayabilir.)
RGB klavyesi çok parlak değil ama yeterli diye düşünüyorum hissiyatı orta ama 3 bölge aydınlatma iyi çalışıyor.
IPS ekran olduğu belli ve parlaklığı söylenene göre bir tık daha yüksek yani 250 nit değerinden daha yüksek olduğunu düşünüyorum, laptopta olması gereken bir ekran var güzel hissettiriyor ancak ahım şahım değil. Casper standartlarına göre güzel bir ekran ancak Asus gibi laptopların çok az gerisinde farkı hissetmeyebilirsiniz bu yüzden artıya yazdım. Casper ekrandan kısmamış soğutmadan kısıldığı gibi, soğutma işi zaten iyi bir mühendislik istiyor Casperda oda yok.
Kasanın ortasında bulunan güç tuşu havalı, G logosu var orada kırmızı yanan. Kısaca laptop ben oyuncu laptopuyum diye bağırıyor.
Metal tarafta bulunan çizgi detayları hoş duruyor.
SSD bana Crucial geldi okuma ve yazma hızı bence güzel.
Excalibur G serisi arasından en iyisi 870 diyorlar bu yüzden öneren görmesemde G770 gibi modellere göre daha prestijli bir model. G770'ten farklı olarak MUX var ve güç tuşu farklı onun sahip olduğu güç tuşunun içine göçmesi gibi kasaya ait kronik problemler G870 için geçerli değil. Bu modelin TDP değerleri de güzel ancak sponsorlu içerik dolu YouTube tarafında dikkat etmek lazım. En objektifi bu:
Son olarak bonus, Casper bu modelin reklamına çok para harcadı.
Bu arada bende bu fiyatlara aldım laptopu 3 4 aydır kullanmaktayım ve ben freedos almadım. Windows 11 içinde 100 veya 200 TL verip key almanızı tavsiye ederim. Tam performans almak için control center ile yüksek performans seçeneğinde ve mux ayarı harici seçeneğinde olması gerekmekte.
Çok fazla arada kaldım. Çok cayır cayır çalışan bir laptop tek güzelliği ekran kartı 90derecelerde çalışan islemcisi var kronik sorunlar fln. Teknik servisi de berbat yeni bir laptop arayacağım asus rog strix serisi var ayni fiyata ama adamlar 3050 vadediyor 33k bandina çıkıp 3050 de alınmaz